• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • List of Articles


      • Open Access Article

        1 - تاثیر ضدباکتریایی اسانس مریم گلی بر علیه 4 باکتری بیماری زای انسانی و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس
        Ashraf Kariminik Vahid Darijani
        در بسیاری از نقاط دنیا استفاده از طب گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری های عفونی سابقه دیرینه سنتی دارد. به دلیل اثرات جانبی و مقاومتی که میکروارگانیسم های بیماریزا در مقابل آنتی بیوتیک ها ایجاد می کنند، اخیراً توجه زیادی به استخراج ترکیبات فعال بیولوژیکی از گونه های گی More
        در بسیاری از نقاط دنیا استفاده از طب گیاهی برای درمان بسیاری از بیماری های عفونی سابقه دیرینه سنتی دارد. به دلیل اثرات جانبی و مقاومتی که میکروارگانیسم های بیماریزا در مقابل آنتی بیوتیک ها ایجاد می کنند، اخیراً توجه زیادی به استخراج ترکیبات فعال بیولوژیکی از گونه های گیاهی مورد استفاده در طب گیاهی شده است. هدف این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی اسانس گیاه مریم گلی بر روی 4 سویه استاندارد باکتری و شناسایی ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده آن بوده است. اسانس گیاه با روش تقطیر آبی توسط دستگاه کلونجر استخراج شد و از طریق گاز کروماتوگرافی- اسپکتروسکوپی جرمی (طیف سنج جرمی) تجزیه و تحلیل شد. ۱۰ ترکیب شناسایی شدند که لینالول (8/54 درصد) و اسکلارول (3/27 درصد) به عنوان ترکیبات غالب شناسایی گردیدند. فعالیت ضد میکروبی اسانس گیاه در برابر سویه های استاندارد باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیاکلای و سالمونلاانتریکا ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همه باکتری های مورد مطالعه نسبت به اسانس حساس بودند. حداقل غلظت کشندگی اسانس نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلای و سالمونلاانتریکا به ترتیب 15/0، 15/0، 38/0 و 77/0 درصد بودند. نتایج به دست آمده به کارگیری اسانس گیاه بومی مریم گلی مورد استفاده در طب سنتی را برای درمان عفونت های میکروبی و یا به عنوان نگهدارنده مواد غذایی تایید و پیشنهاد می نماید. Manuscript profile
      • Open Access Article

        2 - تأثیر استفاده ازیک سامانه آب مغناطیس خورشیدی بر افزایش جوانه زنی برخی بذور
        Amin Reza Jamshidi Mahdi Mozafari Legha Mohsen Mohseni
        در این پژوهش تأثیر میدان مغناطیسی یک سامانه مغناطیسی بر درصد جوانه زنی بذر مورد مطالعه قرار گرفت. دستگاه از اجزایی شامل، مخزن بذر، سازه دستگاه، پنل خورشیدی 50 وات، بورد الکترونیکی میدان ساز مغناطیسی با دقت تغییر شدت میدان تا 1/0 تسلا، بورد هوشمند الکترونیکی کنترل شارژ، More
        در این پژوهش تأثیر میدان مغناطیسی یک سامانه مغناطیسی بر درصد جوانه زنی بذر مورد مطالعه قرار گرفت. دستگاه از اجزایی شامل، مخزن بذر، سازه دستگاه، پنل خورشیدی 50 وات، بورد الکترونیکی میدان ساز مغناطیسی با دقت تغییر شدت میدان تا 1/0 تسلا، بورد هوشمند الکترونیکی کنترل شارژ، باتری 14 آمپر، لوله دو اینچ ورودی و خروجی تشکیل شده است. برای کنترل پذیری میدان مغناطیسی از دو جفت سیم پیچ که به دور لوله عبوری پیچیده شده است، استفاده می شود. با نصب یک بورد الکترونیکی هوشمند کنترل شارژ باتری انجام می شود. جریان از منبع تغذیه DC به سیم پیچ ها منجر به تولید شدت میدان مغناطیسی بدون نوسان خواهد شد. درصد جوانه زنی بذرها قبل و بعد از ایجاد میدان مغناطیسی و تولید آب مغناطیس تعیین و با هم مقایسه شد. آزمایش جوانه زنی نشان داد که آب حاصل از میدان مغناطیسی تأثیر معنی داری بر افزایش جوانه زنی بذرهای گندم، کلزا، یونجه، گوجه فرنگی و کاهو ندارد. اما تفاوت معنی داری بین درصد جوانه زنی خیار و کدو در نمونه جداشده و نمونه اولیه مشاهده شد، به نحوی که درصد جوانه زنی این بذرها به ترتیب 26 و 64/20 درصد نسبت به بذرهای اولیه افزایش یافت. Manuscript profile
      • Open Access Article

        3 - بررسی آلودگی باکتریایی ناشی از اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس در شیرینی خامه ایی عرضه شده در قنادیهای غرب شهر تهران
        Nazanin Khakipour Behrouz Dastpeyman
        این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی با هدف بررسی وجود یا عدم وجود آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری اشرشیاکلی و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در شیرینی خامه ای در غرب شهر تهران انجام شد. از12 قنادی منتخب در غرب تهران، معادل 3 عدد (نمونه غذایی جامد) با استفاده از روش نمونه برد More
        این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی با هدف بررسی وجود یا عدم وجود آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری اشرشیاکلی و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در شیرینی خامه ای در غرب شهر تهران انجام شد. از12 قنادی منتخب در غرب تهران، معادل 3 عدد (نمونه غذایی جامد) با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی ساده تهیه شد. جهت جداسازی و شناسایی باکتری اشرشیاکلی از محیط کشت لوریل سولفات تریپتاز استفاده شد، با توجه به تولید گاز و مشاهده کدورت در تمامی نمونه (36 نمونه)، از محیط کشت انتخابیEC جهت مرحله تکمیلی و تاییدی استفاده شد (36 نمونه) و در آخر از محیط کشت آب پپتونه جهت آزمون های تاییدی باکتری اشرشیاکلی و تمایز از سایر کلی فرمهای مدفوعی، از معرف کواکس جهت تایید نهایی استفاده شد. جداسازی و شناسایی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از محیط کشت غنی کننده صورت گرفت و با توجه به تولید پرگنه هایی کروی یا بیضی و یا دوکی شکل که در عمق محیط در تمامی نمونه ها ایجاد شد، از محیط کشت Baird Parker Agar به عنوان پایه جهت مرحله دوم استفاده شد و درادامه آزمون کواگولاز جهت تایید باکتری استافیلو کوکوس اورئوس از سایر استافیلوککها، از پلاسمای سیتراته خرگوش جهت آزمونهای تاییدی استفاده شد. با بررسی داده ها، میزان آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در 36 نمونه برابر با 25% و میزان آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری اشرشیا کلی در 36 نمونه برابر با 5% گزارش شد. Manuscript profile
      • Open Access Article

        4 - مقایسه ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس گیاه بکرایی سالم و بکرایی آلوده به بیماری جاروک لیموترش در منطقه ریگان بم
        Zarbanoo Gholamshahi Enayatollah Sheikhhosseini
        در این تحقیق مقایسه ترکیب های شیمیایی اسانس گیاه بکرایی(Aegle marmelos) از خانواده مرکبات در دو حالت سالم و آلوده به بیماری جاروک لیموترش در منطقه ریگان بم مورد بررسی قرار گرفته است. سرشاخه های گل دار و ریشه این گونه در فصل بهار جمع آوری، در سایه خشک و به روش تقطیر با آ More
        در این تحقیق مقایسه ترکیب های شیمیایی اسانس گیاه بکرایی(Aegle marmelos) از خانواده مرکبات در دو حالت سالم و آلوده به بیماری جاروک لیموترش در منطقه ریگان بم مورد بررسی قرار گرفته است. سرشاخه های گل دار و ریشه این گونه در فصل بهار جمع آوری، در سایه خشک و به روش تقطیر با آب ) کلونجر( اسانس گیری شدند. برای شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. 39 ترکیب در اسانس اندام هوایی گیاه بکرایی سالم با اجزای اصلی L-لینالول (7/22%)، n-اکتان (4/11%)، کاریوفیلن (8/9%)، سیترونلال (7/8%)، لیمونن (3/5%) و بتا- بیزابولن (3/5%) شناسایی شد. در حالی که 44 ترکیب در اسانس اندام هوایی گیاه بکرایی آلوده با اجزای اصلی L-لینالول (0/14%)، n-اکتان (4/12%)، کاریوفیلن (5/11%)، سیترونلال (4/7%)، بتا- بیزابولن (9/6%)، آلفا-سیننسال (6%) و لیمونن (8/4%) شناسایی شد.در اسانس اندام زیرزمینی گیاه بکرایی سالم 9 ترکیب با اجزای اصلی المول (3/34%)، گایجرن (3/11%)، n-دکان (8%)، دیکتامنول (5/7%)، پرگایجرن (6%)، بتا-اودسمول (2/5%) و 12 ترکیب در اسانس اندام زیرزمینی گیاه بکرایی آلوده به بیماری جاروک لیموترش با اجزای اصلی المول (5/39%)، گایجرن (9/16%)، دیکتامنول (8/7%) و پرگایجرن (5%) شناسایی شد. مقایسه ترکیب های شیمیایی تشکیل دهنده اسانس نشان داد که ترکیب آلفا-سینیسال به عنوان یک جزء اصلی از اندام هوایی گیاه مریض در گیاه سالم وجود ندارد. همچنین ترکیب های n-دودکان، آلفا-سانتلن و سسلین به عنوان ترکیب های جزئی شناخته شده در اسانس ریشه گیاه مریض می باشند که در نمونه سالم وجود ندارند. Manuscript profile
      • Open Access Article

        5 - تأثیر شرایط و دمای خشک‌کردن روی کیفیت میوه فندق (Corylus avellana)
        Behzad Kaviani Davood Hashemabadi Sara Khayyati Babaei Zahra Yousefi
        میوه یا مغز فندق ارزش غذایی و دارویی دارد و به صورت خام یا بو داده مصرف می‌شود. رقم فندق مورد استفاده در پژوهش حاضر، رقم گرد اشکورات بود. برای تعیین بهترین درجه حرارت خشک‌کردن فندق، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور دمای هوای خشک‌کن در سه سطح (40 More
        میوه یا مغز فندق ارزش غذایی و دارویی دارد و به صورت خام یا بو داده مصرف می‌شود. رقم فندق مورد استفاده در پژوهش حاضر، رقم گرد اشکورات بود. برای تعیین بهترین درجه حرارت خشک‌کردن فندق، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور دمای هوای خشک‌کن در سه سطح (40، 50 و 60 درجه‌ی سانتی‌گراد) و نوع میوه در دو سطح (با پوست و بدون پوست) در سه تکرار اجرا شد. خشک‌کردن میوه‌ها با دستگاه خشک‌کن آزمایشگاهی به صورت لایه نازک انجام شد. برای محاسبه‌ی انرژی ویژه‌ی مورد نیاز برای خشک‌کردن فندق در هر تیمار از رابطه‌ی کار الکتریکی در خشک‌کن (کار هیتر + کار فن) استفاده شد. از روش‌های استاندارد مؤسسه‌ی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای اندازه‌گیری پراکسید و اسیدیته‌ی روغن فندق استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل نوع میوه و دما بر درصد روغن میوه معنی‌دار نشد ولی سایر صفات تحت تأثیر اثر متقابل تیمارها قرار گرفتند. بالاترین درصد پروتئین (62/13 درصد)، در فندق‌های برشته‌شده در دمای 60 درجه‌ی سانتی‌گراد و با پوست به دست آمد. بالاترین و پایین‌ترین درصد اسیدیته روغن (28/0 و 11/0 درصد)، به ترتیب در فندق‌های برشته‌شده در دمای 50 درجه‌ی سانتی‌گراد با و بدون پوست به ثبت گردید. مقدار عددی پراکسید (25/8 و 30/1)، به ترتیب در فندق‌های برشته‌شده در دمای 40 و 60 درجه‌ی سانتی‌گراد با پوست به دست آمد. در مجموع، دمای 60 درجه‌ی سانتی‌گراد مناسب‌ترین دما برای خشک‌کردن میوه‌ی فندق بود و باعث ارتقای اغلب ویژگی‌های فیزیولوژیک و چشایی شد. Manuscript profile
      • Open Access Article

        6 - افزایش ماندگاری میوه با استفاده از فیلترهای بیولوژیکی در مدت ذخیره‌سازی
        Ashraf Kariminik Babak Kheirkhah Hesam Zendehdel Moghadam
        هرگونه تغییر و تبدیل در ماده غذایی که از ارزش کیفی آن بکاهد یا میزان پذیرش و بازارپسندی آن را کاهش دهد فساد ماده غذایی نامیده می‌شود. گاز اتیلن یکی از گازهای تولید شده از میوه‌های رسیده است که سبب رسیدن زیاد و فساد میوه در زمان نگهداری می‌گردد. جهت جذب این گاز در مدت نگ More
        هرگونه تغییر و تبدیل در ماده غذایی که از ارزش کیفی آن بکاهد یا میزان پذیرش و بازارپسندی آن را کاهش دهد فساد ماده غذایی نامیده می‌شود. گاز اتیلن یکی از گازهای تولید شده از میوه‌های رسیده است که سبب رسیدن زیاد و فساد میوه در زمان نگهداری می‌گردد. جهت جذب این گاز در مدت نگهداری میوه راه‌کارهایی پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف بکارگیری فیلترهای زیستی در حذف گاز اتیلن به منظور افزایش عمر میوه موز پس از برداشت در مدت نگهداری در انبار انجام گرفت. کارآیی بسترهای مختلف تهیه شده از ضایعات کشاورزی که حاوی میکروارگانیسم‌های طبیعی محیطی بودند در فیلترهای زیستی طراحی شده به منظور حذف گاز اتیلن و جلوگیری از فساد میوه موز نسبت به نمونه‌های شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت. دستگاه گاز کروماتوگراف نشان داد که مقدار گاز عبوری از ستون شماره 4 که حاوی بسترهای خاک پیت، خرده‌های چوب سپیدار، بستر آلی غنی شده، خاک برگ، کاه و کود آلی کرمی بود معادل 6528/0 میلی‌لیتر اتیلن بر لیتر هوا می‌باشد که بیشترین توانایی حذف گاز اتیلن را در مقایسه با سایر ستون‌ها داشته و با نمونه شاهد اختلاف معنی‌داری را نشان داد. همچنین این فیلتر بصورت مشاهده‌ای نیز از نظر ماندگاری موزهای نارس نسبت به نمونه‌های شاهد از کارآیی لازم برخوردار بود و فیلترهای زیستی حاوی باکتری سودوموناس پوتیدا دارای بیشترین میزان جذب گاز اتیلن می‌باشند. بر اساس یافته‌های به دست آمده استفاده از فیلترهای زیستی جهت افزایش ماندگاری میوه‌ها در انبار پیشنهاد می‌گردد. Manuscript profile
      • Open Access Article

        7 - استخراج و تعیین مقدار گروهی از ترکیبات آلی فرار با روش میکرواستخراج فاز جامد از فضای فوقانی- کروماتوگرافی گازی در نمونه های چای و سبزیجات
        Mahboobeh Dehghani Maryam Kazemipour Mehdi Ansari Mehdi shahidizandi
        در این پژوهش، یک جاذب کامپوزیتی از پلی پیرول، نانولوله های کربنی چند جدارۀ اصلاح شده و کربن فعال اصلاح شده حاصل از پوستۀ سخت فندق، به روش الکتروشیمیایی سنتز و از آن برای تجزیۀ گروهی از هیدروکربن های آروماتیک فرار در نمونه های چای و سبزیجات استفاده شد. بهینه سازی پارامتر More
        در این پژوهش، یک جاذب کامپوزیتی از پلی پیرول، نانولوله های کربنی چند جدارۀ اصلاح شده و کربن فعال اصلاح شده حاصل از پوستۀ سخت فندق، به روش الکتروشیمیایی سنتز و از آن برای تجزیۀ گروهی از هیدروکربن های آروماتیک فرار در نمونه های چای و سبزیجات استفاده شد. بهینه سازی پارامترهای مؤثر بر فرآیند پوشش دهی فیبر و هچنین پارامترهای مؤثر در مرحله واجذبی آنالیت ها به روش کلاسیک و مرسوم تغییر یک متغیر در یک زمان (OVAT)، انجام شد. بر اساس نتایج حاصله پتانسیل پوشش دهی 1 ولت، زمان پوشش دهی 1000 ثانیه، دمای واجذبی 280 درجه سانتی گراد و زمان واجذبی 5 دقیقه بعنوان مقادیر بهینه در نظر گرفته شدند. برای بهینه سازی پارامترهای مؤثر در مرحله استخراج از طراحی آزمایش استفاده شد که در نهایت دمای استخراج 25 درجه سانتی گراد، زمان استخراج 30 دقیقه و مقدار نمک 10 درصد بدست آمد. در روش پیشنهادی، منحنی کالیبراسیون بدست آمده برای نفتالن در محدودۀ غلظتی 8-5/0 میکروگرم بر لیتر، برای فلورن و فنانترن در محدودۀ غلظتی 15-2 میکروگرم بر لیتر و برای آنتراسن و پایرن در محدودۀ غلظتی10-2 میکروگرم بر لیتر خطی بود. در شرایط بهینه، حدود تشخیص برای آنالت های هدف 9/0-06/0 میکروگرم بر لیتر بود و تکرارپذیری (%RSD)، روش در محدودۀ 6/8-5/0 متغییر بود. Manuscript profile