تاثیر محلولپاشی عصاره جلبک، بتاکاروتن و ویتامین E بر برخی شاخصهای بیوشیمیایی دانهالهای پسته در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : ماندگاری فراورده های غذایی و تولیدات کشاورزیمهدی ُسرچشمه پور 1 , عبدالعلی طاهری 2 , فاطمه نصیبی 3 , فائقه بهرامی نژاد 4
1 - دانشیار، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2 - دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - دانشیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4 - دانشجوی دکترا، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
امروزه افزایش تنشها به خصوص تنش شوری، اثرات مخرب زیادی را به بار آوردهاست. استفاده از جلبکها میتواند نقش موثری در کاهش اثرات منفی ناشی از این گونه تنشها داشته باشد. این پژوهش به صورت فاکتوریل بر مبنای یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل شش تیمار محرک رشد بتاکاروتن با غلظت 1 میلی مولار(A) ، ویتامین E با غلظت 1 میلی مولار (E) ، مخلوط بتاکاروتن و ویتامین با غلظتهای 1 میلی مولار (AE) ، عصاره ریز جلبک اسپیرولینا با غلظت 5/0 درصد (SP)، ترکیب بتاکاروتن، ویتامین E و جلبک اسپیرولینا (ALL) با غلظت 1 میلی مولار بتاکاروتن، 1 میلی مولار ویتامین و 5/0 درصد عصاره جلبک و یک تیمار شاهد (cont) بدون محرک رشد و فاکتور دوم شامل دو سطح شوری صفر به عنوان شاهد (S1) و شوری 10 دسی زیمنس بر متر (S2) میباشند. نتایج نشان داد که تاثیر شوری بر میزان پرولین، پروتئین، آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز معنیداری بود. تنش شوری فعالیت آنزیم پراکسیداز را در همه تیمارها به جز بتاکاروتن و ویتامین E به طور معنی دار افزایش داد، همچنین تیمارهای A و E فعالیت آنزیم کاتالاز را به طور معنی دار افزایش دادند. افزایش مقدار پرولین در تمامی تیمارها نسبت به گیاهان تیمار شاهد (شوری سطح صفر) مشاهده گردید. افزایش مقدار پرولین به صورت معنی دار در تیمار حاوی بتاکاروتن و تنش شوری دیده شد و در سایر موارد معنی دار نبود که میتوان از آن بهعنوان بهترین ترکیب برای محلولپاشی دانهالهای پسته تحت تنش شوری نام برد.
Prevalence of abiotic and biotic stresses in plants can threaten crop productions. Pistachio as a strategic crop plays an important role among Iran's export items. Today, increasing stresses, especially salinity stress, have many destructive effects. The use of growth stimulants, especially algae, can play an effective role in reducing the negative effects of such stresses. In this regard, this factorial study was conducted based on a completely randomized design with three replications. The first factor includes six treatments: control (cont), beta-carotene 1 mM (A), vitamin E 1 mM (E), beta-carotene and vitamin E (AE), spirulina microalgae extract 0.5% (SP), The mixture of beta-carotene, vitamin E and spirulina (ALL) and the second factor includes two salinity levels: control (S1) and 10 dS/m (S2). The results showed that the effect of salinity on proline, protein, catalase and peroxidase was significant. Salinity stress significantly increased the peroxidase activity in all treatments except beta-carotene and vitamin E. Also, A and E treatments significantly increased the catalase activity. Comparing to control plants, Increase in proline content in all treatments was observed at zero salinity. A significant increase in proline was observed in beta-carotene treatment at high salinity and in other cases it was not significant, which can be considered as the best compound for foliar application of pistachio seedlings under salinity stress.
