معرفي نشريه
علمی
نشریه رهیافت های نوین در علوم سلولی و مولکولی، فصلنامه ای با دسترسی باز (به متن مقالات) است که از سیاست داوری تخصصی دو سو ناشناس در بررسی مقالات استفاده نموده و به مباحث مهم و اساسی حوزه میکروب شناسی، ژنتیک مولکولی میکروارگانیسم ها، بیوتکنولوژی، میکروبیولوژی غذایی، دامپزشکی و....می پردازد. این نشریه در بررسی و انتشار مقالات علمی از اصول و معیارهای کمیته اخلاق نشر پیروی می نماید. همه مقالات ارسالی با نرم افزار مشابهت یاب همیاب بررسی می شوند تا اصالت آنها تایید و پس از آن توسط داوران معتبر و مجرب به دقت مورد ارزیابی قرار می گیرند. در این نشریه مقالات پژوهشی، مروری و منتخب درمحور های موضوعی نشریه، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - لاکتوکوکس نوترکیب، رویکردی جدید برای واکسن¬های خوراکی
علی شریف زاده سارا آرتی فاطمه شایستهشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403پروبیوتیک¬های نوترکیب به طور فزاینده¬ای به عنوان حامل برای بیان و تحویل هدفمند مولکول¬های نوترکیب یا طبیعی به سطوح مخاطی در تغذیه و سلامت عمل می¬کنند. سیستم¬های تحویل با واسطه پروبیوتیک¬ها نیاز به خالص سازی مولکول¬ها در حد وسیع را رفع می¬کنند و امکان تحویل مولکول¬ها به چکیده کاملپروبیوتیک¬های نوترکیب به طور فزاینده¬ای به عنوان حامل برای بیان و تحویل هدفمند مولکول¬های نوترکیب یا طبیعی به سطوح مخاطی در تغذیه و سلامت عمل می¬کنند. سیستم¬های تحویل با واسطه پروبیوتیک¬ها نیاز به خالص سازی مولکول¬ها در حد وسیع را رفع می¬کنند و امکان تحویل مولکول¬ها به مخاط را ممکن می¬سازند. مفهوم داروی زیستی به تجویز خوراکی میکروارگانیسم¬های نوترکیب زنده برای پیشگیری یا درمان بیمـــاری¬های مختـــلف گفته می¬شود. لاکتوکوکوس لاکتیس (L. lactis) یک باکتری گرم مثبت از گروه باکتری¬های اسید لاکتیک LAB (Lactic Acid Bacteria) است. لاکتوکوکوس لاکتیس برای قرن¬ها در تخمیر مواد غذایی به ویژه پنیر، ماست، کلم ترش و مانند آن استفاده می¬شود، بنابراین به طور کلی توسط سازمان غذا و دارو (FDA) به عنوان وضعیت ایمن ( (GRAS) شناخته می¬شود. در این مقاله مروری، مقالات مروری مربوط به لاکتوکوکوس و کاربردهای گسترده آن در مورد تولید واکسن خوراکی از سال 1998 تا 2020 جمعآوری شد. بر این اساس، پایگاههای اطلاعاتی زیر را جستجو شد. پایگاههای اطلاعاتی Scopus، PubMed وGoogle Scholar. کلمات کلیدی مورد استفاده در این مطالعه شامل "ایمنی، لاکتوکوکوس لاکتیس و واکسن" بود . لاکتوکوکوس¬لاکتیس به طور کلی به عنوان ایمن (GRAS) شناخته می¬شود و می¬تواند به طور گسترده در صنایع غذایی استفاده شود. لاکتوکوکوس¬لاکتیس نوترکیب زنده، به عنوان یک داروی زیستی، به صورت خوراکی به عنوان یک واکسن زنده که آنتی ژن¬های ویروسی و باکتریایی را بیان می¬کند، تجویز می¬شود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - بررسی آلودگی گونه های ویبریو در ماهیان عرضه شده در بازار شهرستان شهرکرد
مهران خلیلی دهکردی فرشته صالحیان دهکردی مجید اسماعیلی وردنجانیشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403امروزه مصرف غذاهای دریایی در بین مصرف کنندگان جایگاه ویژه ای دارد. مصرف غذاهای دریایی می تواند منجر به انتقال عوامل بیماری زا باکتریایی با منشا اولیه یا ثانویه باشد، از جمله مهمترین این باکتری ها گونه های ویبریو هستند که به طور طبیعی در محیط های آبی و در بدن موجودات آبز چکیده کاملامروزه مصرف غذاهای دریایی در بین مصرف کنندگان جایگاه ویژه ای دارد. مصرف غذاهای دریایی می تواند منجر به انتقال عوامل بیماری زا باکتریایی با منشا اولیه یا ثانویه باشد، از جمله مهمترین این باکتری ها گونه های ویبریو هستند که به طور طبیعی در محیط های آبی و در بدن موجودات آبزی یافت می شوند. هرساله موارد زیادی از مسمومیت های غذایی ناشی از گونه های ویبریو در ماهی های مورد مصرف گزارش می گردد. هدف از این تحقیق بررسی میزان آلودگی ماهی های خام به گونه های ویبریو عرضه شده در شهرستان شهرکرد می باشد. در این پژوهش تعداد 50 نمونه ماهی از 30 فروشگاه عرضه ماهی و آبزیان در شهرستان شهرکرد تهیه شد و سپس در مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت. از مهم ترین گونه های بررسی شده می توان به ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو کلرا، ویبریو ولنیفیکوس، ویبریو میمیکوس و ویبریو آلجینولیتیکوس اشاره نمود. سپس بر اساس وجود یا عدم وجود پرگنه های رشد کرده ، 40 درصد از گوشت نمونه های مطالعه شده (20 قطعه) آلوده به ویبریو بودند. فراوانی بالای گونه های ویبریو در نمونه ها تایید کننده عدم رعایت بهداشت در مراکز تهیه و توزیع ماهی و فرآورده های آن است. به تظر می رسد جایگاه های عمل آوری و نحوه حمل و نقل و توزیع ماهی از بهداشت مناسبی برخوردار نیست. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - بررسی آلودگی سالمونلا انتریتیدیس در گوشت مرغ و بلدرچین عرضهشده در استان خوزستان
زهرا متقی حسین خدابنده شهرکی مهلا الهی نیاشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403سالمونلوز، توسط باکتریهای جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایعترین بیماریهای ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی میشود. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این م چکیده کاملسالمونلوز، توسط باکتریهای جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایعترین بیماریهای ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی میشود. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این منظور 100 نمونه گوشت شامل 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بلدرچین از مراکز توزیع در سطح استان خوزستان جمعآوری و پس از کشت و جداسازی سالمونلا و استخراج ژنوم، با روش واکنش زنجیرهای پلی مراز موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 5 مورد از مجموع 100 نمونه به گونهی سالمونلا انتریتیدیس آلوده بودند. با توجه به نتایج حاصل، اعمال نظارتها و آزمونهای میکروبی دورهای و تدابیر بیشتر از سمت مسئولین اداره دامپزشکی استان بهمنظور کاهش میزان آلودگی میکروبی بسیار حائز اهمیت است پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - بررسی فراوانی ژن های sul در سویههای اشریشیا کلی جدا شده از موارد عفونت ادراری در شهرستان شهرکرد
مهناز شماعی مریم رئیسی حسین خدابنده شهرکیشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403عفونتهای ادراری یکی از شایعترین بیماریهای عفونی محسوب میگردد و اشریشیاکلی بهعنوان مهمترین عامل عفونتهای ادراری مطرح میباشد. این تحقیق باهدف بررسی فراوانی ژنهای sul در باکتری اشریشیاکلی جدا شده از موارد عفونتهای دستگاه ادراری در شهرکرد بهصورت مقطعی - توصیفی در چکیده کاملعفونتهای ادراری یکی از شایعترین بیماریهای عفونی محسوب میگردد و اشریشیاکلی بهعنوان مهمترین عامل عفونتهای ادراری مطرح میباشد. این تحقیق باهدف بررسی فراوانی ژنهای sul در باکتری اشریشیاکلی جدا شده از موارد عفونتهای دستگاه ادراری در شهرکرد بهصورت مقطعی - توصیفی در سال 1392 صورت گرفت. نمونهها بهصورت استریل تهیه شد و از لحاظ آزمایشهای کامل ادرار، کشت و مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی حساسیت میکروبی با روش دیسک دیفیوژن انجام گرفت. همچنین بهمنظور ردیابی ژنهای sul واکنش PCR در حضور پرایمرهای اختصاصی صورت گرفت و نتایج بهدستآمده مورد تجزیهوتحلیل واقع شد. در این تحقیق از 130 ایزوله اشریشیاکلی مورد بررسی در 67 ایزوله (53/51درصد) مقاومت به کوتریموکسازول مشاهده گردید. فراوانی ژنهای sul2, sul1 و sul3 به ترتیب 89/20درصد، 22/55درصد و 47/4درصد گزارش گردید. در تجزیهوتحلیل آماری با آزمون کای اسکوار بین مقاومت به سولفونامید و ژنهای sul رابطه معنیدار آماری مشاهده گردید. نتایج این مطالعه نشان میدهد که ایزولههای اشریشیاکلی نسبت به سولفونامیدها مقاومت بالایی دارند که علت آن میتواند مصرف بیرویه این آنتیبیوتیکها باشد پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
5 - بررسی ارتباط بین ژنهای sul و ژن اینتگرون کلاس I در سویه های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به سولفونامیدها جدا شده از موارد کلینیکی در شهرستان شهرکرد
مرضیه فارسی نژاد مریم رئیسی جمشید علی بابایی شهرکی حسین خدابنده شهرکیشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403مقاومت ضدمیکروبی به یک مشکل عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است. کسب اینتگرون یکی از عوامل مهم چند مقاومتی در میکروارگانیسمهای گرم منفی است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژنهای sul و بررسی ارتباط بین ژنهای sul و اینتگرون کلاس I در ایزولههای کلبسیلا پنومونیه مقاوم به چکیده کاملمقاومت ضدمیکروبی به یک مشکل عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است. کسب اینتگرون یکی از عوامل مهم چند مقاومتی در میکروارگانیسمهای گرم منفی است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژنهای sul و بررسی ارتباط بین ژنهای sul و اینتگرون کلاس I در ایزولههای کلبسیلا پنومونیه مقاوم به سولفانامیدها جدا شده از موارد کلینیکی در شهرکرد می¬باشد. در این مطالعه مقاومت آنتی بیوتیکی 90 ایزوله کلبسیلا پنومونیه جدا شده از موارد کلینیکی در شهرکرد، به روش انتشار دیسک مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی مقاومت به سولفانامیدها از آنتی بیوتیک کوتریموکسازول استفاده گردید. سپس با استفاده از پرایمرهای اختصاصی به ردیابی ژنهای sul1، sul2 ،sul3 و intI پرداخته شد. پس از انجام آزمون PCR از 33 ایزوله مقاوم به کوتریموکسازول ژن sul1 در 15 ایزوله (45/45درصد)، ژن sul2 در 20 ایزوله (60/60درصد)، ژن Sul3 در 2 ایزوله (06/6درصد) و ژن intI در 27 ایزوله یافت شد. در تجزیه و تحلیل آماری بین ژن های intI و sul1 ارتباط آماری معنی داری مشاهده گردید. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که یک ارتباط قوی بین حمل اینتگرون و افزایش مقاومت به تعدادی از کلاسهای مختلف آنتی بیوتیکی وجود دارد. پرونده مقاله
-
دسترسی آزاد مقاله
1 - بررسی آلودگی گونه های ویبریو در ماهیان عرضه شده در بازار شهرستان شهرکرد
مهران خلیلی دهکردی فرشته صالحیان دهکردی مجید اسماعیلی وردنجانیشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403امروزه مصرف غذاهای دریایی در بین مصرف کنندگان جایگاه ویژه ای دارد. مصرف غذاهای دریایی می تواند منجر به انتقال عوامل بیماری زا باکتریایی با منشا اولیه یا ثانویه باشد، از جمله مهمترین این باکتری ها گونه های ویبریو هستند که به طور طبیعی در محیط های آبی و در بدن موجودات آبز چکیده کاملامروزه مصرف غذاهای دریایی در بین مصرف کنندگان جایگاه ویژه ای دارد. مصرف غذاهای دریایی می تواند منجر به انتقال عوامل بیماری زا باکتریایی با منشا اولیه یا ثانویه باشد، از جمله مهمترین این باکتری ها گونه های ویبریو هستند که به طور طبیعی در محیط های آبی و در بدن موجودات آبزی یافت می شوند. هرساله موارد زیادی از مسمومیت های غذایی ناشی از گونه های ویبریو در ماهی های مورد مصرف گزارش می گردد. هدف از این تحقیق بررسی میزان آلودگی ماهی های خام به گونه های ویبریو عرضه شده در شهرستان شهرکرد می باشد. در این پژوهش تعداد 50 نمونه ماهی از 30 فروشگاه عرضه ماهی و آبزیان در شهرستان شهرکرد تهیه شد و سپس در مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد مورد بررسی قرار گرفت. از مهم ترین گونه های بررسی شده می توان به ویبریو پاراهمولیتیکوس، ویبریو کلرا، ویبریو ولنیفیکوس، ویبریو میمیکوس و ویبریو آلجینولیتیکوس اشاره نمود. سپس بر اساس وجود یا عدم وجود پرگنه های رشد کرده ، 40 درصد از گوشت نمونه های مطالعه شده (20 قطعه) آلوده به ویبریو بودند. فراوانی بالای گونه های ویبریو در نمونه ها تایید کننده عدم رعایت بهداشت در مراکز تهیه و توزیع ماهی و فرآورده های آن است. به تظر می رسد جایگاه های عمل آوری و نحوه حمل و نقل و توزیع ماهی از بهداشت مناسبی برخوردار نیست. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
2 - سیانوباکتری ها منبعی غنی از داروهای ضد سرطانی
بهاره نوروزیشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1402افزایش میزان مرگ و میر سرطان در نتیجه استفاده بیش از حد از داروهای شیمیایی، آن را به یکی از مرگبارترین بیماری ها در سراسر جهان تبدیل کرده است. به همین دلیل امروزه بیشترین تحقیقات امروزه روی محصولات دارویی طبیعی متمرکز است. در نتیجه هدف از این مقاله، مروری بر خواص ضد سرط چکیده کاملافزایش میزان مرگ و میر سرطان در نتیجه استفاده بیش از حد از داروهای شیمیایی، آن را به یکی از مرگبارترین بیماری ها در سراسر جهان تبدیل کرده است. به همین دلیل امروزه بیشترین تحقیقات امروزه روی محصولات دارویی طبیعی متمرکز است. در نتیجه هدف از این مقاله، مروری بر خواص ضد سرطانی سیانوباکتری ها در صنعت دارو و درمان است. برای نگارش این مقاله، هم از تجربیات و مقالات نویسندگان مقاله و هم از جدیدترین مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Pub Med، Google Scholar، Scopus و ScienceDirect استفاده گردیده است. فرآورده های طبیعی، منبع مهمی از ترکیب های جدید دارویی که نه تنها خود دارای ارزش دارویی هستند، بلکه به عنوان مدل های ساختمانی برای ایجاد آنالوگ های سنتتیک نیز به کار می روند. در این میان، متابولیت های دریایی ثانویه مستخرج از سیانوباکتری ها به عنوان منبع مطلوبی از ترکیبات فعال دارویی بالقوه جدید، دارای تنوع ساختاری و فعالیت های بیولوژیکی متنوع از قبیل خاصیت ضد التهاب، ضد ویروس، ضد میکروب و ویژگی¬های ضد توموری هستند. این مقاله مروری، پتانسیل ترکیبات و متابولیتهای سیانوباکتری ها را به عنوان داروهای ضد سرطان بررسی کرده و ساختار شیمیایی و مکانیسمهای عمل آن ها را بررسی میکند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
3 - بررسی آلودگی مواد غذایی نیمه آماده و فست فودها نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در استان چهارمحال و بختیاری
منوچهر مومنی شهرکی فاطمه شیرازی باصری یاس محمدی حسین خدابنده شهرکیشماره 2 , دوره 1 , پاییز 1402غذاهای سریع و سرد به علت عدم نیاز به زمان پخت و نیز به دلیل تماس باد دست کارگران رستوران هنگام آماده سازی ، موجب افزایش خطر میکروبیولوژیکی مصرف کنندگان میشود. استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای منتقله از راه مواد غذایی میباشد. هدف از انج چکیده کاملغذاهای سریع و سرد به علت عدم نیاز به زمان پخت و نیز به دلیل تماس باد دست کارگران رستوران هنگام آماده سازی ، موجب افزایش خطر میکروبیولوژیکی مصرف کنندگان میشود. استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای منتقله از راه مواد غذایی میباشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در غذاهای نیمه آماده و فست فودها و شناسایی به روش PCR است . در این تحقیق تعداد 100 نمونه از مواد غذایی (فرآوردههای گوشتی، فلافل، پیتزا، مرغ) به شکل تصادفی از مراکز تهیه و ارائه این غذاها در شهرستان بروجن، شهرکرد و فارسان در یک بازه زمانی یک ماهه جمع آوری وجهت بررسی حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفتند. درمجموع آلودگی به استافیلوکوکوس در نمونههای فرآوردههای گوشتی(1/64درصد)، فلافل (2/21درصد)، پیتزا(20درصد)، مرغ(8/30درصد) مشاهده شد. میانگین باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس درنمونه های مثبت (39درصد) گزارش گردید. بر اساس نتایج تحقیق حاضر میتوان گفت از آنجا که نتایج مراحل و تهیه تولید فست فود و مواد غذایی نیمه آماده به صورت دستی است احتمال آلودگی مواد غذایی از طریق نیروی انسانی کاملاً وجود دارد. اگرچه درصد آلودگی نمونهها زیاد بوده است ولی تعداد باکتریهای موجود در نمونه پایین و خطر بالقوه ایی برای سلامت مصرف کننده ندارد. لذا آموزش بهداشت شخصی و محیطی به منظور کاهش میزان استافیلوکوکوس اورئوس در افرادی که در تهیه و تولید غذا نقش دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
4 - بررسی اثرات ضدباکتریایی عصاره متانولی جوزهندی علیه جدایه های Streptococcus pyogenes مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف
الهام نیکوئی اشرف کریمی نیکشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1402امروزه با توجه به اثرات جانبی آنتیبیوتیکها و افزایش مقاومتی که میکروارگانیسمهای بیماریزا علیه آنها کسب کرده اند تلاش براي جايگزين کردن عوامل ضدمیکروبی با منشأ گیاهی و با عوارض جانبي كمتر ضروری است. این تحقیق نوعی مطالعه آزمایشگاهی بوده که با هدف تعيين اثر ضدباکتریا چکیده کاملامروزه با توجه به اثرات جانبی آنتیبیوتیکها و افزایش مقاومتی که میکروارگانیسمهای بیماریزا علیه آنها کسب کرده اند تلاش براي جايگزين کردن عوامل ضدمیکروبی با منشأ گیاهی و با عوارض جانبي كمتر ضروری است. این تحقیق نوعی مطالعه آزمایشگاهی بوده که با هدف تعيين اثر ضدباکتریایی گیاه جوزهندی بر جدایههای Streptococcus pyogenes مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف انجام گرفت. در این تحقیق، عصاره متانولی گیاه به روش ماسراسیون تهیه و عصاره با کاغذ واتمن شماره یک فیلتر شد، سپس توسط سیستم تقطیر در خلا دوار تغلیظ و خشک گردید. غلظتهای مختلف 80، 40، 20، 10، 5، 5/2، 25/1 و 625/0 از عصاره در حلال دیمتیل سولفوکساید و متانول با حجم برابر تهیه شد. شناسایی جدایههای مولد بتالاکتاماز به روش فنوتیپی با دیسکهای آنتیبیوتیکی سفوتاکسیم و دیسک ترکیبی سفوتاکسیم/کلاولونیک اسید صورت گرفت. فعالیت ضدباکتریایی بر علیه 40 ایزوله از باکتریهای مولد بتالاکتاماز، به روش انتشار چاهک بررسی شد. پس از انکوباسیون به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد میزان حساسیت باکتریها، با اندازهگیری قطر هاله بازدارندگی از رشد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصله، از 40 باکتری Streptococcus pyogenes 50 درصد از جدایهها مولد بتالاکتاماز بودند. ایزولههای Streptococcus pyogenes به عصاره گیاه جوزهندی حساسیت نشان دادند و میانگین حداقل غلظت بازدارندگی از رشد نسبت به استرپتوکوکوس مولد بتالاکتاماز، 10میلیگرم بر میلیلیتر بود. با توجه به بالا بودن اهمیت و خاصیت ضدمیکروبی گیاه جوزهندی و نتایج به دست آمده از این مطالعه ، می توان امیدوار بود که در آینده با انجام تحقیقات بیشتر بتوان از این گیاه استفاده بهتر و علمی تری جهت تولید فرآورده هایی با اثربخشی بیشتر و عوارض کمتر برای درمان عفونت های استرپتوکوکی کرد. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
5 - مقاومت آنتی بیوتیکی در بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی
شیما شنتیائیشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1402بيماري ديابت يك مشكل در حال پيشرفت جوامع مدرن امروزي است. برآورد تعداد كل افرادي كه از اين بيماري رنج مي¬برند مشكل است. تقريباً 20 درصد بيماران ديابتي در طول حيات خويش مبتلا به عفونت زخم پا مي¬شوند كه در صورت عدم درمان مؤثر مي تواند كيفيت زندگي اين افراد را مختل سازد. ا چکیده کاملبيماري ديابت يك مشكل در حال پيشرفت جوامع مدرن امروزي است. برآورد تعداد كل افرادي كه از اين بيماري رنج مي¬برند مشكل است. تقريباً 20 درصد بيماران ديابتي در طول حيات خويش مبتلا به عفونت زخم پا مي¬شوند كه در صورت عدم درمان مؤثر مي تواند كيفيت زندگي اين افراد را مختل سازد. از طرف ديگر درمان اين عارضه بسيار پر هزينه مي¬باشد. عفونت های پا دیابتی DFIs یکی از مسائل مهم بهداشت عمومی است و شناسایی میکروارگانیسم هایی که باعث ایجاد عفونت های مضر چند میکروبی می¬شود برای یافتن درمان مناسب آنتی بیوتیک مفید است. در همین حال، گزارش های بسیاری نشان داده است که مقاومت آنتی بیوتیکی به طور چشمگیری در حال افزایش است. بنابراین تشخیص زود هنگام ضایعات و شروع سریع درمان ضد میکروبی مناسب برای کنترل عفونت و جلوگیری از عوارض و بهبود کیفیت زندگی ضروری است. آزمون حساسیت آنتی بیوتیک مورد نیاز برای مدیریت عفونت است که می¬تواند به انتخاب گزینه های درمانی بهتر کمک کند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
6 - بررسی شیوع ژن هاي مقاومت در لیستریا مونوسیتوژنز جدا شده از نمونه هاي غذایی
محمدرضا صائبی فهیمه نوربخش حسین خدابنده شهرکیشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1402باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (L.monocytogenes) گونهای از باکتریهای بیماریزاست که موجب عفونت لیستریوزیس میگردد. این باکتری بیهوازی اختیاری است و قادر به زنده ماندن در بود و نبود اکسیژن است . مصرف لبنیات، گوشت و سبزیجات آلوده مهم ترین منبع انتقال آلودگی بحساب می آید. م چکیده کاملباکتری لیستریا مونوسیتوژنز (L.monocytogenes) گونهای از باکتریهای بیماریزاست که موجب عفونت لیستریوزیس میگردد. این باکتری بیهوازی اختیاری است و قادر به زنده ماندن در بود و نبود اکسیژن است . مصرف لبنیات، گوشت و سبزیجات آلوده مهم ترین منبع انتقال آلودگی بحساب می آید. مطالعات محدودی از میزان مقاومت آنتی بیوتیکی گونه های لیستریا مونوسیتوژنز وجود دارد. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی فراوانی و میزان مقاومت در نمونه های مورد ارزیابی دارد. در این مطالعه مقطعی توصیفی 150 نمونه مختلف به صورت تصادفی از مناطق مختلف استان اصفهان جمع آوری شد. نمونه ها شامل 60 نمونه گوشت، 40 نمونه از فراورده های لبنی (شامل شیر، پنیر و...) و 50 نمونه سبزیجات (شامل تره، شاهی، تربچه و ریحان) بودند. ســروتایپینگ سویه هـاي جـدا شـده بـا اسـتفاده از آنتـی سـرم هـاي تجـار ي O و H لیسـتریا مونوسـیتوژنز و مطابق با دسـتورالعمل کارخانـه سـازنده بـا روش آگلوتیناسـیون لامـی و ارزیابی مقاومت آنتی بیوتیکی انجـام شد. از روش PCR استاندارد به منظور تشخیص ژنهاي ermA, ermB, strA, tetS, tetA و ermC در سویه ها استفاده شد. بـر اسـاس واکـنش سـرولوژیکی، آنتی ژن های سوماتیک O و فلاژلی H لیستریا مونوسیتوژنز با آنتی سرم های متناظر، اغلب گونه های لیستریا (70درصد) متعلق به سروتیپ 1/2a و مابقی از سروتیپ 1/2b (19درصد) و 4b (11درصد) بودند. نتایج حاصل از بررسی میکروبی نشان داد که بیشترین مقاومت دارویی مربوط به استرپتومایسین (89درصد) و کمترین میزان مقاومت دارویی در ایزوله های مورد ارزیابی مرتبط با آمپی سیلین (14درصد) و کلرامفنیکل (13درصد) بود. بیشترین ژن هاي مورد ارزیابی مربوط به ژن strA و ژن ermA بترتیب با فراوانی 8/79درصد و 4/65درصد بود. شیوع سایر ژن هاي لیستریا مونوسیتوژنز در مورد ارزیابی در این مطالعه شامل tetA (17درصد)،tetS (5/2درصد)، ermB (7/10درصد) و ermC (1/2درصد) بود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
7 - بررسی میزان آلودگی به بروسلوزیس در شیر و پنیر به روش Real Time PCR
فاطمه خداوردی پور نازیلا ارباب سلیمانی یاسمن برونشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1402بروسلاها باکتری های کوچک غیر متحرک، گرم منفی، بدون کپسول و به فرم کوکوباسیل می¬باشند. بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان و دام است و باعث سقط جنین، اختلالات باروری، عفونت های تناسلی، کاهش شیر، اورتریت و اپیدیمیت در میزبان اصلی می¬شود و از این جهت باعث عوارض مزمن و تحمیل چکیده کاملبروسلاها باکتری های کوچک غیر متحرک، گرم منفی، بدون کپسول و به فرم کوکوباسیل می¬باشند. بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان و دام است و باعث سقط جنین، اختلالات باروری، عفونت های تناسلی، کاهش شیر، اورتریت و اپیدیمیت در میزبان اصلی می¬شود و از این جهت باعث عوارض مزمن و تحمیل هزینه های درمانی فراوان به بیماران و ضررهای اقتصادی زیاد به دامداران می¬گردد. با وجود پیشرفت هایی که در تکنیک های کشت خون و تست های سرولوژیکی که برای کشف آنتی بادی های اختصاصی به دست آمد، هنوز مشکلات مهمی در تشخیص بروسلوزیس وجود دارد، بنابراین نیاز به آزمون های جدید آزمایشگاهی می¬باشد. یکی از جدید ترین روش های سنجش کمی که در حال حاضر مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته روش تشخیص باکتری توسط Real Time PCR می¬باشد. هدف ما هم از این مطالعه شناسایی باکتری های جنس بروسلا در نمونه های شیر و پنیر توسط روش Real Time PCR می¬باشد. 25 نمونه شیر گاو (محلی) و 25 نمونه پنیر از مناطق مختلف شهرستان شهرکرد تهیه شد و به منظور تشخیص مولکولی،استخراج DNA با استفاده از کیت استخراج DNA (شرکت سیناژن) انجام و سپس واکنش Real Time PCR با استفاده از دستگاه مدل Rotor-Gene ساخت شرکت Corbett استرالیا بر روی نمونه ها انجام شد. در این تحقیق از 50 نمونه مورد بررسی تنها در 2 نمونه شیر (4%) بروسلا آبورتوس تشخیص داده شد. در نمونه های پنیر آلودگی به بروسلا گزارش نگردید. این بررسی نشان می دهد روش های مولکولی مثل Real Time PCR باید به عنوان روش هایی مکمل جهت تشخیص بروسلا در کنار روش های رایج مورد استفاده قرار گیرند. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
8 - تعیین الگوی فنوتیپی و ژنوتیپی مقاومت آنتیبیوتیکی در ایزوله های اشریشیا کلی یوروپاتوژن جداشده از بیماران دیابتی در شهرستان شهرکرد
فاطمه خداوردی پور امین روزبهیشماره 1 , دوره 1 , تابستان 1402مقدمه : جلوگيري از انتشار مقاومتهاي دارويي يكي از مسائل مهم در جامعه است. اشریشیا کلی یکی از شایع ترین عوامل باکتریایی جداشده از عفونتهای ادراری و بیمارستانی میباشد. درمان عفونتهای ناشی از آن بدلیل کسب ژنهای مقاومت مشکل است. هدف از این مطالعه بررسی الگوی فنوتیپی و چکیده کاملمقدمه : جلوگيري از انتشار مقاومتهاي دارويي يكي از مسائل مهم در جامعه است. اشریشیا کلی یکی از شایع ترین عوامل باکتریایی جداشده از عفونتهای ادراری و بیمارستانی میباشد. درمان عفونتهای ناشی از آن بدلیل کسب ژنهای مقاومت مشکل است. هدف از این مطالعه بررسی الگوی فنوتیپی و ژنوتیپی مقاومت آنتیبیوتیکی در سویههای بالینی اوروپاتوژنیک جداشده از بیماران دیابتی بود. مواد و روشها: در این مطالعه 51 ایزوله بالینی اشریشیا کلی از بیماران دیابتی مراجعهکننده به آزمایشگاههای تشخیص طبی موردبررسی قرار گرفت. تایید ایزوله ها با استفاده از روشهای بیوشیمیایی و مولکولی بر اساس ردیابی ژن 16srRNA و مقاومت آنتیبیوتیکی ایزولهها با روش دیسک دیفیوژن و بررسی مولکولی ژن¬های مقاومت (qnr،tet A، tet B, aac (3)IIa و sul1 ) انجام شد. یافته¬ها: بیشترین مقاومت نسبت به آمپی سیلین (66/66 درصد) و کمترین مقاومت نسبت به نیتروفورانتئین (96/1درصد) گزارش گردید. فراوانی ژنهای tet A، tet B،qnr ، sul 1 و aac (3)IIa به ترتیب 62/68 ، 7/64، 41/29، 21/39و 41/29 درصد گزارش گردید. در تجزیه و تحلیل آماری بین مقاومت به آنتیبیوتیک تتراسایکلین و ژنهای tet A، tet B ارتباط آماری معنی دار مشاهده گردید. بحث: تشخيص به موقع سويههاي مقاوم در انتخاب درمان مناسب و جلوگيري از گسترش مقاومت، ضروري است. پیشنهاد میشود،بدلیل اهمیت درمان عفونتهاي ادراري، درمان با توجه به الگوي حساسیت و مقاومت منطقه صورت گیرد تا از ایجاد مقاومت دارویی و شکستهاي درماني که منجر به عارضه دارشدن عفونت میگردد، جلوگیري شود. پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
9 - بررسی آلودگی سالمونلا انتریتیدیس در گوشت مرغ و بلدرچین عرضهشده در استان خوزستان
زهرا متقی حسین خدابنده شهرکی مهلا الهی نیاشماره 3 , دوره 1 , زمستان 1403سالمونلوز، توسط باکتریهای جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایعترین بیماریهای ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی میشود. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این م چکیده کاملسالمونلوز، توسط باکتریهای جنس سالمونلا ایجادشده و یکی از شایعترین بیماریهای ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی میشود. این مطالعه بهمنظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و بلدرچین انجام شد. به این منظور 100 نمونه گوشت شامل 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بلدرچین از مراکز توزیع در سطح استان خوزستان جمعآوری و پس از کشت و جداسازی سالمونلا و استخراج ژنوم، با روش واکنش زنجیرهای پلی مراز موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 5 مورد از مجموع 100 نمونه به گونهی سالمونلا انتریتیدیس آلوده بودند. با توجه به نتایج حاصل، اعمال نظارتها و آزمونهای میکروبی دورهای و تدابیر بیشتر از سمت مسئولین اداره دامپزشکی استان بهمنظور کاهش میزان آلودگی میکروبی بسیار حائز اهمیت است پرونده مقاله -
دسترسی آزاد مقاله
10 - بررسی و شناسایی آلودگی ماهی و میگوهای پرورشی به ویبریو در استان خوزستان
رضا سلطانی زهرا متقی حسین خدابنده شهرکیشماره 2 , دوره 1 , پاییز 1402چکیده بیماری ویبریوزیس یکی از بیماری های مهم مشترک بین ماهیان پرورشی و انسان در صنعت آبزی پروری است . این باکتری از خانواده ویبریوناسه بوده و شامل باسیل های خمیده ، متحرک ، بی هوازی اختیاری شیمیوارگانوتروف ، کاتالاز و اکسیداز مثبت است. هدف از تحقیق حاضر بررسی حضور احت چکیده کاملچکیده بیماری ویبریوزیس یکی از بیماری های مهم مشترک بین ماهیان پرورشی و انسان در صنعت آبزی پروری است . این باکتری از خانواده ویبریوناسه بوده و شامل باسیل های خمیده ، متحرک ، بی هوازی اختیاری شیمیوارگانوتروف ، کاتالاز و اکسیداز مثبت است. هدف از تحقیق حاضر بررسی حضور احتمالی باکتری ویبریو در ماهیان قزل آلا، کپور و میگوی پرورشی است. برای این منظور 120 عدد ماهی قزل آلا، کپور و میگو از مزارع پرورشی استان خوزستان صید و در مجاورت یخ به آزمایشگاه مرکز تحقیقات موادغذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل گردید، سپس از قسمت کبد و محوطه بطنی نمونه های ذکر شده به شکل جداگانه نمونه برداری و پس از هموژنیزاسیون در محیط Trypticase Soy Broth (TSB) 24 ساعت در 30 درجه سانتی گراد گرم خانه گذاری شدند. بعد از آن بر روی محیط تیوسولفات سیترات بایل ساکارز آگار(TCBS) کشت داده شدند، محیط ها به مدت 48 الی 72 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری شد و سپس بر اساس وجود یا عدم وجود پرگنه های رشد کرده ، 84/30 درصد از گوشت نمونه های مطالعه شده (37 قطعه) آلوده به ویبریو بودند که بسیار شایان توجه بود. با توجه به بررسی های عمل آمده قبلی و نتایج حاصل از این مطالعه ، نظارت و کنترل زنجیره تولید و تشخیص به موقع این ارگانیسم در طول این زنجیره می تواند در کاهش آلودگی فراورده های دریایی از جمله ماهی ها نقش به سزایی داشته باشد. این امر در نهایت باعث به حداقل رسیدن ابتلا به این بیماری در افراد جامعه می شود . پرونده مقاله