اثر فیلم کیتوزان – آلژینات سدیم محتوی اسانس نارنج (Citrus aurantium) بر رفتار رشد باکتری ویبریو پاراهمولایتیکوس و لیستریا مونوسیتوژنز در میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)
لاله رومیانی
1
(
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
)
نگین غلامی
2
(
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
)
مهرنوش تدینی
3
(
عضو هیات علمی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
)
کلید واژه: ", اسانس نارنج", , ", فیلم کیتوزان-آلژینات سدیم", , ", میگوی وانامی", .,
چکیده مقاله :
در این مطالعه فعالیت ضدباکتریایی فیلم کیتوزان- آلژینات سدیم در ترکیب با اسانس نارنج (Citrus aurantium) به منظور کنترل رشد ویبریو پاراهمولایتیکوس و لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده به میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) و نیز خواص فیزیکی فیلم در شرایط یخچالی به مدت 15 روز مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل فیلم کیتوزان- آلژینات سدیم، فیلم کیتوزان – آلژینات سدیم حاوی 5/0 ،1 و 5/1درصد اسانس نارنج بود. نتایج نشان داد که کمترین میزان مقاومت کششی (77/14 درصد)، حلالیت در آب (31/15 درصد) و بیشترین میزان نفوذپذیری به بخار آب (g/msPa 10-10 × 79/1) در تیمار فیلم با 5/1 درصد اسانس نارنج مشاهده شد. همچنین افزودن اسانس به فیلم میزان ضخامت (171/0 میلیمتر) و کشش (37/59 درصد) در مقایسه با شاهد را افزایش داد (05/0p<). کمترین میزان ویبریو پاراهمولایتیکوس و لیستریا مونوسیتوژنز در تیمار فیلم کیتوزان-آلژینات سدیم حاوی 2 درصد اسانس نارنج اندازهگیری شد (05/0p< ). در طول 15 روز نگهداری، فیلم کیتوزان – آلژینات سدیم حاوی اسانس توانست باعث کاهش ویبریو پاراهمولایتیکوس و لیستریا مونوسیتوژنز در مقایسه با تیمار شاهد در میگوی وانامی شود (05/0p< ). فیلم کیتوزان-آلژینات سدیم حاوی 2 درصد اسانس نارنج نسبت به تیمار کنترل، 6 روز رشد ویبریو پاراهمولایتیکوس و 3 روز لیستریا مونوسیتوژنز را به تاخیر انداخت.
چکیده انگلیسی :
In this study, the antibacterial activity of chitosan-sodium alginate film in combination with Citrus aurantium essential oil in order to control the growth of Vibrio parahaemolyticus and Listeria venocytogenes inoculated to Litopenaeus vannamei and also the physical properties of the film under refrigerated conditions for 15 days, was investigated. The treatments included chitosan-sodium alginate film, chitosan-sodium alginate film containing 0.1, 0.5 and 1.5% citrus essential oil. The results showed that the lowest amount of tensile strength (14.77%), water solubility (15.31%) and the highest amount of permeability to water vapor (1.79 × 10-10 g/msPa) in the film treatment with 1.5% citrus essential oil was observed. Also, adding essential oil to the film increased the thickness (0.171 mm) and elasticity (59.37%) compared to the control (p<0.05). The lowest amount of V. parahemolyticus and L. monocytogenes was measured in the chitosan-sodium alginate film treatment containing 2% citrus essential oil (p<0.05). During 15 days of storage, chitosan-sodium alginate film containing essential oil could reduce V. parahemolyticus and L. monocytogenes compared to the control treatment in shrimp (p<0.05). Chitosan-sodium alginate film containing 2% citrus essential oil delayed the growth of V. parahemolyticus by 6 days and L. monocytogenes by 3 days compared to the control treatment.