مطالعه میزان آلودگی میکروبی بستنیهای سنتی تولید و عرضه شده در شهر مراغه در سال 1391
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
مهوش انورینژاد
1
,
حمید میرزایی
2
*
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، ورامین، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران
کلید واژه: مراغه, بستنی سنتی, آلودگی میکروبی,
چکیده مقاله :
در ایران تولید بستنیهای سنتی یا غیرپاستوریزه که به روش دستی تهیه میشود سابقه دیرینه داشته و مصرف آن در ماههای گرم سال بخصوص در بین کودکان بسیار رایج میباشد. آلودگی این محصول به میکروارگانیسمهای بیماریزا میتواند منجر به ایجاد مسمومیت و عفونتهای میکروبی در مصرفکنندگان شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آلودگی میکروبی بستنیهای سنتی در واحدهای تولید و عرضهکننده موجود در شهر مراغه میباشد. برای این منظور ابتدا واحدهای تولید و عرضه بستنی سنتی در شهر مراغه بر اساس وضعیت بهداشت ظاهری واحد و کارکنان آن به واحدهای درجه یک تا سه دستهبندی شدند؛ سپس از آنها مجموعا 99 نمونه بستنی تهیه و بر اساس استاندارد ملی ایران از نظر شمارش کلی، شمارش انتروباکتریاسه، جستجوی اشریشیا کولای، جستجوی سالمونلا و جستجوی استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت مورد آزمایش قرار گرفتند. از نظر شمارش کلی 8/78 درصد، تعداد انتروباکتریاسه ها 2/17 درصد، از نظر آلودگی به استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت 8/41درصد، از نظر آلودگی به اشریشیا کولای 4/21 درصد نمونه ها آلودگی بالاتر از حد مجاز بر طبق استاندارد ملی ایران داشتند. از هیچ یک از نمونه ها باکتری سالمونلا جدا نشد. به غیر از آلودگی استافیلوکوکی و اشریشیا کولای که در واحدهای درجه 3 به طور معنیداری (05/0> p) بیشتر از واحدهای درجه 1 بود، در بقیه موارد تفاوت معنیداری بین واحدهای درجه یک تا سه وجود نداشت. در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که درصد بالائی از بستنیهای سنتی تولید و عرضه شده در بازار مراغه از نظر آلودگی میکروبی در حد قابل قبول نبوده و نیز ظاهر واحدهای تهیه و عرضه بستنی سنتی نمی تواند معیار معتبر جهت ارزیابی کیفیت بهداشتی محصول عرضه شده باشد.
Food security along with the protection of environment has become a global issue.Accumulation of Arsenic and Zinc in rice is considered as a major problem for South-East Asia, where rice is a staple food. Given that, rice is considered as the highly consumed food in the diet of Iranian people, this study was conducted to estimate the concentrations of Zinc and Arsenic in rice cultivated in Firoozabad fields. For this purpose, 38 rice samples were collected from 22 nearby villages. Samples were digested by Digesdahl device and the concentrations of Arsenic and Zinc were determined by ICP. The results showed that the concentration (mean ± SD) of Zinc was 20.87 ± 1.9 mg/kg of dry matter (ranged from 25.26 to 32.97); meanwhile mean value of Arsenic concentration was estimated at 22.89 ± 2.2 mg/kg of dry matter (ranged from 17.61 to 26.77).Comparing the concentrations of Arsenic and Zinc in rice samples with the standard limit set by WHO/FAO it was revealed that Arsenic concentrations in 100% of the samples were higher than standard level, whereas Zinc concentrations in 97.36% of the samples were below the limit.