بررسی میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس حاوی انتروتوکسین¬های A و B در لبنیات سنتی، سالاد و ناگت¬های عرضهشده در شهرستان شهرکرد و مقاومت آنتی¬بیوتیکی جدایه¬ها
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذایینجمه واحد دهکردی 1 , ابراهیم رحیمی 2 , نوشا ضیاء 3
1 - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: استافیلوکوکوس اورئوس, انتروتوکسین, مقاومت آنتی¬بیوتیکی, مواد غذایی, شهرکرد,
چکیده مقاله :
استافیلوکوکوس اروئوس از باکتری¬های گرم مثبت مقاوم به خشکی و تولیدکننده انتروتوکسین بوده که رایج¬ترین عامل مسمومیت¬زا در مواد غذایی می¬باشد که مقاومت زیادی به آنتی¬بیوتیک¬ها داشته و به دنبال حضور ژن¬های انتروتوکسین¬زای آن، گاستروانتریت و استفراغ رخ می¬دهد. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس حاوی انتروتوکسین A و B در لبنیات سنتی، سالاد و ناگت¬های عرضهشده در شهرستان شهرکرد و مقاومت آنتی¬بیوتیکی جدایه¬ها می¬باشد. در این مطالعه تعداد 300 نمونه غذایی در بهار 1402 از بازار شهرکرد بهصورت تصادفی ساده نمونه¬گیری و در شرایط سترون جهت جلوگیری از آلودگی ثانویه به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده شد. نتایج نشان داد که 63 درصد از سالادها، 5 درصد ناگت¬ها و 43/28 درصد از لبنیات سنتی نمونه¬گیری شده به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند که از بین آن¬ها 1 نمونه ژن A در سالاد فصل (33/0 درصد) و 1 نمونه ژن B در سالاد عرضهشده در ساندویچی¬ها (33/0 درصد) وجود داشت. نتایج تست آنتی¬بیوگرام نشان داد که بیشترین مقاومت آنتی¬بیوتیک شامل آمپی¬سیلین (18/86 درصد) و جنتامایسین (8/88 درصد) و همچنین کمترین میزان مقاومت مربوط به امی¬پنم (6/38 درصد) و تتراسایکلین (2/39 درصد) بود. با توجه به عوارض بالای ناشی از مصرف بی¬رویه آنتی¬بیوتیک¬ها و همچنین عدم نظارت دقیق بر روی مواد غذایی عرضهشده در فست¬فود¬ها، لذا قوانین دقیق، منسجم و سختگیرانه جهت بهبود وضعیت بهداشتی و همچنین کاهش سطح آلودگی به میکروارگانیسمهای مسمومیت¬زا، بیشازپیش لازم است.
Staphylococcus aureus, a gram-positive bacterium known for its resistance to desiccation and production of enterotoxins, is a prominent foodborne pathogen causing gastroenteritis and vomiting through its enterotoxin genes. This study aimed to assess the prevalence of S. aureus strains carrying enterotoxins A and B in traditional dairy products, salads, and nuggets distributed in Shahrekord. Additionally, antibiotic resistance profiles of these isolates were investigated. A total of 300 food samples were randomly collected from the Shahrekord market in spring 2023 and processed under sterile conditions to prevent contamination. Results indicated contamination rates of 63% in salads, 5% in nuggets, and 28.43% in traditional dairy products. Specifically, one seasonal salad isolate (0.33%) tested positive for the A gene, and one sandwich isolate (0.33%) contained the B gene. Antibiotic susceptibility testing revealed a high resistance rates to ampicillin (86.18%) and gentamicin (88.8%), while resistance was the lowest for imipenem (38.6%) and tetracycline (39.2%). The findings underscore the critical need for stringent regulations to enhance hygiene standards and mitigate the prevalence of toxin-producing microorganisms in fast-food settings, given the serious implications of antibiotic resistance and inadequate oversight on food safety.