مروری براستفاده از صمغها در تولید نانوکپسولهای بر پایه بیوپلیمر در تولید محصولات لبنی
محورهای موضوعی : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییعلیرضا سعیدگوهری 1 , لیلا ناطقی 2 , لادن رشیدی 3 , شیلا برنجی 4
1 - 1دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم و صنایع غدایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
3 - گروه محصولات غذایی و کشاورزی، پژوهشکده صنایع غذایی و فراوردههای کشاورزی، انستیتوی پژوهشی استاندارد، کرج، ایران
4 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
کلید واژه: صمغ, فراسودمند, نانوکپسول, نانوکمپلکس, ریز پوشانی,
چکیده مقاله :
امروزه تولید و مصرف غذاهای فراسودمند در جهان رو به افزایش است. این افزایش ناشی از اثرات سلامتی بخش این موادغذایی است که میتوانند در حفظ و ارتقاء وضعیت مطلوب جسمی و روحی انسان کمک کننده باشند. محصولات فراسودمند لبنی سهم مهمی از این بازار را تشکیل می دهد. این محصولات علاوه بر اثر سلامتی بخش ذاتی، در تامین بعضی از مهمترین موادمغذی مورد نیاز بدن مانند کلسیم، پروتئین و ریبوفلاوین، میتوانند به عنوان حامل مواد فراویژه و مغذی، در غذاهای غنی شده نیز به کار روند. ریزپوشانی فرایندی است که در آن مواد زیست فعال و فراویژه در یک سیستم دیوارهای به دام افتاده و در مقابل شرایط نامساعد محیطی محافظت می شود. به همین دلیل درحال حاضر استفاده از آن در تولید مواد فراسودمند به طور فزایندهای درحال افزایش است. یکی از روشهای ریزپوشانی استفاده از نانوکپسولهای بر پایه بیوپلیمر با استفاده از پروتئین و پلی ساکاریدهاست. صمغها پلی ساکاریدهایی با وزن مولکولی بالا و پلیمرهای هیدروفیل هستند که به شکل ترشحات درختان و بوتهها، عصاره گیاهان و جلبکهای دریایی، آرد دانهها، موسیلاژ بذرها، لعابهای چسبناک حاصل از فرآیندهای تخمیر و بسیاری از فرآوردههای طبیعی دیگر یافت میشوند و دارای کاربرد زیادی از جمله افزایش ویسکوزیته، اصلاح بافت، کنترل کریستالیزاسیون، جلوگیری از سینرسیس، تولید فیلم و غیره در صنعت غذا می باشند. یکی از کاربردهای نسبتاً جدید آنها تولید نانوکمپلکسهای زیستی است که در آن از یک پروتئین جهت ایجاد کمپلکس و تشکیل نانوکپسول استفاده می شود.
Today, the production and consumption of functional foods is increasing in the world. This increase is due to the health-giving effects of these foods, which can help in maintaining and improving the favorable physical and mental condition of humans. Dairy products are an important part of this market. In addition to their inherent health benefits, these products provide some of the most important nutrients needed by the body, such as calcium, protein, and riboflavin. They can also be used in enriched foods as carriers of special and nutritious substances. Microencapsulation is a process in which bioactive and ultra-special materials are trapped in a wall system and protected against adverse environmental conditions. For this reason, its use in the production of functional foods and materials is increasing. One of the microencapsulation methods is the use of biopolymer-based nano-capsules using protein and polysaccharides. Gums are polysaccharides with high molecular weight and hydrophilic polymers that are found in the form of tree and shrub secretions, plant and seaweed extracts, seed flour, seed mucilage, viscous glazes resulting from fermentation processes and many other natural products, and are highly used in They are the food industry. Among these applications, we can mention viscosity increase, texture modification, crystallization control, syneresis prevention, film production, etc. One of their relatively new applications is the production of biological nanocomplexes, in which a protein is used to create a complex and form a nano capsule.
_||_