فورمولاسیون و بررسی ویژگیهای رئولوژیکی فورمولای انترال پلی مریک حاوی پروتئین کازئینات سدیم
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییهیلدا مقدم کیا 1 , افشین جوادی 2 , علی طریقت اسفنجانی 3 , اکرم پزشکی نجف آبادی 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع غذایی، گروه صنایع غذایی، واحد ممقان، دانشگاه آزاد اسلامی، ممقان، ایران
2 - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3 - استادیار گروه بیوشیمی و رژیم درمانی، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: پروتئین, رئولوژی, فورمولای انترال, کازئینات سدیم,
چکیده مقاله :
مقدمه: انسداد سوند، اسهال و ریفلاکس بسته به نوع فورمولای مورد استفاده، از مشکلات معمول تغذیه انترال در بیماران است. اهداف این مطالعه طراحی فورمولای انترال مناسب، بررسی و مقایسه ویژگیهای رئولوژیک آن با نوعی از فورمولای تجاری موجود تعیین شده بود. مواد وروشها: دراین مطالعه کاربردی فورمولای انترال از مواد غذایی موجود و طبیعی با چگالی انرژیkcal/mL 1، تهیه شد. سپس ویژگیهای رئولوژیکی پایا و نوسانی آن و فورمولای آماده هر کدام در سه تکرار با استفاده از دستگاه رئومتر Physica Anton Paar مدل MCR 301 اندازه گیری شدند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار MATLAB به منظور تعیین مدل ریاضی مناسب مورد برازش قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون مقایسه میانگین های دانکن در سطح 5% با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان دادند که در فورمولای تهیه شده با استفاده از کازئینات سدیم و پوره مرغ ویسکوزیته وابسته به سرعت برشی بود و با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته فورمولا کاهش یافت در حالی که در فورمولای آماده مستقل از سرعت برشی بود. اختلاف معنیدار بین ویسکوزیته دو نوع فورمولا مشاهد نشد. ضریب تبیین R2 مدل هرشل بالکلی برای هر دو فورمولا، بالای 98% و بهترین مدل برای توصیف خصوصیات جریانی فورمولاها مدل هرشل بالکلی بود. مقادیر مدولهای ویسکوالاستیک فورمولای طراحی شده بیشتر از نمونه فورمولای تجاری بود. نتیجهگیری: با تغییر نوع پروتئین فورمولا (استفاده از مخلوط کازئینات سدیم و پوره مرغ) ویژگیهای رئولوژیکی آن در مقایسه با فرمولای آماده (حاوی مخلوط کازئینات سدیم و ایزوله سویا ) تغییر یافته و با توجه به ارزش تغذیهای بالا و خصوصیات رئولوژیکی مناسب فورمولای تهیه شده، میتوان استفاده از آن را در حمایت تغذیهای بیماران بستری نیازمند تغذیه انترال لولهای توصیه کرد.
Introduction: Enteral nutrition depending on the formula used, results in several complications such as catheter obstruction, diarrhea and gastroesophageal reflux. The aims of this study were the formulation of suitable and appropriate enteral formulation followed by its evaluation and the comparison of the rheological properties with the available commercial formula. Materials and Methods: In this applicable study from natural and available food items with caloric density of 1 kcal/mL enteral formulation containing recommended amount of macro/micronutrients has been developed. The rheological properties of prepared and commercial formulas were measured in triplicate order by using Physica Anton Paar rheometer model MCR 301. Data obtained from the rheological tests were processed using MATLAB software to determine the appropriate mathematical models. Statistical analyses, One-way ANOVA and Duncan tests (p<0.05) were performed with SPSS software. Results: The results showed that the viscosity of formulation using sodium caseinate and chiken puree was prepared and by increasing the shear rates, the viscosity was reduced, while in the case of commercial formula the viscosity was not depended on the shear rate and shear speed. There were not statistically significant differences between the viscosities of the two types of formulas. R square of Hershel bulkely model for both formulas were over 98% and hershel bulkely model was the best model to describe the flow characteristics of formulas. Viscoelastic modulus values (G' and G˝) of developed formulas were higher than the commercial sample. Conclusion: By changing the type of protein formula using a mixture of sodium caseinate and chiken puree, the rheological properties of polymeric entreal formula as compared to the existing formulas in the market containing mixtures of sodium caseinate and soy protein isolate has been changed and due to the high nutritional value and appropraite rheological properties it might be suggested to be used as nutritional support for patients who need tube feeding.