بررسی تأثیر زمان هیدرولیز و نوعآنزیم بر فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدسرطانی پروتئین هیدرولیزشده جوانه شبدر
دینا میرصادقی دارابی
1
(
دانشجوی دکتری،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران.
)
پیمان آریایی
2
(
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.
)
رضا صفری
3
(
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی، ساری، ایران.
)
محمد احمدی
4
(
استادیار،گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.
)
تاریخ ارسال : 1400/06/28
تاریخ تایید : 1400/09/01
کلید واژه:
آنزیمهای تجاری,
رادیکال آزاد DPPH,
پروتئین هیدرولیزشده,
جوانه شبدر,
چکیده مقاله :
در این مطالعه پروتئین هیدرولیز شده جوانه شبدر با استفاده با استفاده از آنزیمهای تجاری آلکالاز و فلاورزایم و در سه زمان مختلف (10، 20 و 30 دقیقه)، تولید شد. نتایج نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده توسط آلکالاز از میزان پروتئین، بازیافت نیتروژنی و درجه هیدرولیز بالاتری نسبت به پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم فلاورزایم برخوردار بود. همچنین افزایش زمان هیدرولیز، تاثیر مثبتی بر پارامترهای مذکور داشت (05/0>p). ترکیب اسیدهایآمینه نیز نشان داد که پروتئینهای هیدرولیز شده با آنزیمهای مختلف دارای ترکیب نسبتا مشابهی هستند. در مجموع، بالاترین مقادیر اسید آمینه غیر ضروری برای آنزیم آلکالاز و فلاورزایم آسپارتیک اسید 99/18، 58/17درصد (به ترتیب) و بالاترین مقادیر اسید آمینه ضروری برای آنزیمهای مذکور، لوسین 78/7 و 12/7درصد (به ترتیب) بوده است. پروتئین هیدرولیز شده تولیدی توسط آنزیم آلکالاز در زمان 30 دقیقه، بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (خنثیسازی رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیاءکنندگی فریک) و خاصیت ضد سرطانی علیه سلولهای SW742 (سلولهای سرطان کولون) را دارا بود. بطور کلی نتایج نشان دادند که هیدرولیز پروتئین جوانه شبدر بوسیله آنزیمهای آلکالاز و فلاورزایم باعث تولید پپتیدهای آنتیاکسیدانی میشود و آنزیم آلکالاز، آنزیم موثرتری از فلاورزایم بود. بنابراین به نظر میرسد، پروتئین جوانه شبدر بهعنوان یک منبع ایمن خوراکی و غنی از پروتئین، در مواد غذایی و در فرمولهای رژیم غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
منابع و مأخذ:
Aderinola T, Fagbemi T, Enujiugha V, Monisola Alashi A, Emmanuel Aluko Amino acid composition and antioxidant properties of Moringa oleifera seed protein isolate and enzymatic hydrolysates. Heliyon. 2018; 4 (10):e00877.
Alashi M, Blanchard C. L, Mailer R. J, Agboola S. O, Mawson A.J, Rong H, Malomo S. A, Girgih A.T, Aluko R. E. Blood pressure lowering effects of Australian canola protein hydrolysates in spontaneously hypertensive rats. Food Research International. 2014; 55: 281–287.
Alemán A, Pérez- Santín E, Bordenave-Juchereau S, Arnaudin I, Gómez-Guillén C, Montero P. Squid gelatin hydrolysates with antihypertensive, anticancer and antioxidant activity. Food Research International. 2011; 44: 1044–1051.
Aondona M, Ikya J. K, Ukeyima M.T, Gborigo J. A, Aluko R. E, Girgih, A. T. 2021. In vitro antioxidant and antihypertensive properties of sesame seed enzymatic protein hydrolysate and ultrafiltration peptide fractions. Journal of Food Biochemistry. 2021; 45: 1056-1073.
Ates 2011. Influence of some hard seedednessbreaking treatments on germination in Persian clover (Trifolium resupanatum ssp. typicum Fiori Et Paol.) seeds. Romanian Agricultural Research. 2011; 28: 229-236.
Bougatef A, Hajji M, Balti R, Lassoued I, Triki-Ellouz Y, Nasri Antioxidant & free radical-scavenging activities of smooth hound (Mustelus mustelus) muscle protein hydrolysates obtained by gastrointestinal proteases. Food Chemistry.2009;114:1198-1205.
FAO/WHO, 1990. Energy and protein requirements. Report of joint FAO/ WHO/UNU Expert Consultation Technical Report. FAO/WHO and United Nations University, Geneva, Series No. 724.
Gulcin, I. Antioxidants and antioxidant methods: An updated overview. Archives of Toxicology. 2020; 94(3): 651-715.
Hamzeh A, Rezaei M, Khodabandeh S. Antiproliferative and antioxidative activities of cuttlefish (Sepia pharaonis) protein hydrolysates as affected by degree of hydrolysis. Food Measurement. 2019; 12: 721–727.
He A, Alashi, S.A., Malomo, A.T., Girgih D, Chao X, Ju R.E, Aluko N. Antihypertensive and free radical scavenging properties of enzymatic rapeseed protein hydrolysates. Food Chemistry. 2013;141(1): 153-159.
Iravani Mohajeri R, Mirzaei M, Ofoghi H. Effects of enzyme types and hydrolysis time on the production of antioxidant peptides from Spirulina platensis. Innovative Food Technologies. 2019; 6(4): 583-599.
Jahanbani J, Ghaffari S, Salami M, Vahdati K, Sepehri H, Namazi Sarvestani N, Sheibani N, Moosavi-Movahedi A. Antioxidant and Anticancer Activities of Walnut (Juglans regia) Protein Hydrolysates Using Different Proteases. Plant Foods for Human Nutrition. 2016; 71: 402–409.
Khantaphant S, Benjakul S. Ghomi R. The effects of pretreatments on antioxidative activities of protein hydrolysate from the muscle of brownstripe red snapper (Lutjanusvitta). Journal of LWT- Food Science and Technology. 2011; 44:1135-1148.
Khatami M, Nejad S, Salari S, Almani P.G.N. 2016. Plant-mediated green synthesis of silver nanoparticles using Trifolium resupinatum seed exudate and their antifungal efficacy on Neofusicoccum parvum and Rhizoctonia solani. IET Nanobiotech. 2016; 10:237–243.
Kim, S. M. Antioxidant and anticancer activities of enzymatic hydrolysates of solitary tunicate (Styela clava). Food Science and Biotechnology. 2011; 20(4):1075–1085.
Li T, Zhang, J. L, He H, Ma Z. L, Nie Z. K, Wang Z. Z, Xu X. G. Apoptosis in human hepatoma HepG2 cells induced by corn peptides and its anti-tumor efficacy in H22 tumor bearing mice. Food and Chemical Toxicology. 2013; 51: 297-305.
Li Y, Jiang B, Zhang T, Mu W, Liu J. Antioxidant and free radical-scavenging activities of chickpea protein hydrolysate (CPH). Food Chemistry. 2008; 106(2): 444-450.
Liao X, Zhu Z, Wu S, Chen M, Huang , Wang J, Wu Q, Ding Y. Preparation of Antioxidant Protein Hydrolysates from Pleurotus geesteranus and Their Protective Effects on H2O2 Oxidative Damaged PC12 Cells. Molecules. 2020; 25: 54-69.
Mahdavi-Yekta M, Nouri L, Azizi H. The effects of hydrolysis condition on antioxidant activity of protein hydrolyzate from quinoa. Food Science & Nutrition. 2019; 7:930–936.
Nemati, M, Javadian, S. R, Ovissipour M, Keshavarz M. A study on the properties of alosa (Alosa caspia) by-products protein hydrolysates using commercial enzymes. World Applied Sciences Journal. 2012; 18(7): 950-956.
Ngo D. H, Vo T. S, Ngo D. N, Wijesekara I, Kim S. K. Biological activities and potential health benefits of bioactive peptides derived from marine organisms. International Journal of Biological Macromolecules. 2012; 51(4): 378-383.
Ovissipour M, Rasco B, Shiroodi S.G, Modanlow M, Gholami S, Nemati Antioxidant activity of protein hydrolysates from whole anchovy sprat (Clupeonella engrauliformis) prepared using endogenous enzymes and commercial proteases. Journal of Food Science and Agriculture. 2013; 93: 1718–1726.
Penkov D, Pavlov D, Mihovsky T. Comparative study of the amino acid’s true digestibility of different clover (Trifolium) varieties in experiments with ganders . Journal of Central European Agriculture. 2003; 4: 191-198.
Pezeshk S, Ojagh S, Rezaei, M., Shabanpour, B. Antioxidant and Antibacterial Effect of Protein Hydrolysis of Yellowfin Tuna Waste on Flesh Quality Parameters of Minced Silver Carp. Journal of Genetic Resources. 2017; 3(2): 103-112.
Purwin C, Fijałkowska M, Lipiński K, Wierzbowska J, Kobzhassarov T. Z, Michalski J. Changes in amino acid composition during ensiling lu- cerne and red clover in round bales. Journal of Trace Elements. 2015; 20(4): 965-973.
Rajabzadeh M, Pourashouri P, Shabanpour B, Alishahi A. Amino acid composition, antioxidant and functional properties of protein hydrolysates from the roe of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). International Journal of Food Science & Technology. 2017; 53(2): 313–319.
Ramkisson S, Depika D, Venter S, Mellem J. In vitro anticancer and antioxidant potential of Amaranthus cruentus protein and its hydrolysates. Journal of Food Science and Technology. 2020; 40(2): 634-639.
Varedesara M. S, Ariaii P, Hesari J. The effect of grape seed protein hydrolysate on the properties of stirred yogurt and viability of Lactobacillus casei in it. Food Science & Nutrition.2021; 9: 2180–2190.
Wali A, Mijiti Y, Yanhua G. Isolation and Identification of a Novel Antioxidant Peptide from Chickpea (Cicer arietinum) Sprout Protein Hydrolysates. International Journal of Peptide Research and Therapeutics. 2021; 27: 219–227.
Yaghoubzadeh Z, Peyravii Ghadikolaii F, Kaboosi H, Safari R, Fattahi Antioxidant Activity and Anticancer Effect of Bioactive Peptides from Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Skin Hydrolysate, International Journal of Peptide Research and Therapeutics. 2020; 26: 625–632.
Ye N, Hu P, Xu S, Chen M, Wang S, Hong J, Cai T. Preparation and characterization of antioxidant peptides from carrot seed protein. Journal of Food Quality. 2018; 3(6): 1–9.
Yunhu Ch, Zhang W, Shiying X. Antioxidant properties of wheat germ protein hydrolysates evaluated in vitro. Journal of Central South university Technology 2006; 13(2): 160–165.
Zhang M, Mu T. H, Sun J. Purification and identification of antioxidant peptides from sweet potato protein hydrolysates by Alcalase. Journal of Functional Foods. 2014; 7: 191–200.
Zhu X, Zhou H. M, Qian H. Antioxidant and free radicalscavenging activities of wheat germ protein hydrolysates (WGPH) prepared with alcalase. Process Biochemisrty. 2006; 41: 1296–1302.
_||_