تعیین میزان آلاینده های سرب، کادمیوم و آرسنیک در چیپسهای سیب زمینی موجود در بازار تبریز سال 1395
محورهای موضوعی : تکنولوژی پس از برداشت محصولات کشاورزیسمیرا ابراهیم پوراحمدی 1 , میرهادی خیاط نوری 2 , لیلا روفهگری نژاد 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی-واحد تبریز
2 - دانشکده دامپزشکی، گروه فارماکولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
کلید واژه: فلزات سنگین, سرب, کادمیوم, آرسنیک, چیپس سیب زمینی,
چکیده مقاله :
آلودگی فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای بهداشت مواد غذایی به شمار میآید. آلودگی سیب زمینی و فرآورده های آن به برخی از فلزات بخصوص سرب، کادمیوم و آرسنیک موجب بروز اثرات سمی و تاثیر سوء بر سلامت انسان میگردد. بنابراین هدف از این بررسی تعیین میزان آلایندههای فلزی از جمله سرب، آرسنیک و کادمیوم در چیپسهای سیبزمینی میباشد. برای این منظور در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر از 5 محصول اصلی چیپسهای تولید و عرضه شده در بازار شهر تبریز انتخاب گردیده و برای این منظور از محصول هر کارخانه 3 نمونه در 3 تکرار به صورت کاملا تصادفی از قسمتهای مختلف شهر تبریز خریداری شد و در ادامه غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم و آرسنیک با دستگاه جذب اتمی شعلهای اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که میانگین مقدار سرب mg/kg 016/0±168/0 (کمینه mg/kg 15/0 و بیشینه mg/kg 193/0)، میانگین مقدار کادمیوم mg/kg 019/0±13/0 (کمینه mg/kg 093/0 و بیشینه mg/kg 17/0) و میانگین مقدار آرسنیک بصورت غیر قابل تشخیص میباشد. همچنین تفاوت معنیداری در غلظتهای میانگین سرب، کادمیوم و آرسنیک در نمونههای مختلف وجود نداشت. غلظت تمامی فلزات فوق در نمونهها کمتر از استانداردهای بین المللی و ملی بود. لذا مصرف این ماده غذایی خطری برای مصرف کننده ندارد.