هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر اسانس آویشن شیرازی بر روی رشد باکتری E.coli O157:H7درگوشت چرخکرده متأثر از غلظتهای مختلف (صفر، 005/0، 015/0 و03/0 درصد) آویشن شیرازی در درجه حرارتهای 4 و10 درجه سلسیوس در مدت 14 روز است. در همه غلظتهای فوق خواص حسی قابلقبولی مشاهده گرد چکیده کامل
هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر اسانس آویشن شیرازی بر روی رشد باکتری E.coli O157:H7درگوشت چرخکرده متأثر از غلظتهای مختلف (صفر، 005/0، 015/0 و03/0 درصد) آویشن شیرازی در درجه حرارتهای 4 و10 درجه سلسیوس در مدت 14 روز است. در همه غلظتهای فوق خواص حسی قابلقبولی مشاهده گردید. در غلظت 03/0 درصد اثر ضدباکتریایی قوی مشاهده گردید. ضریب همبستگی غلظت اسانس آویشن شیرازی با لگاریتم تعداد باکتری مورد مطالعه در دماهای 4 و10 درجه سلسیوس بهترتیب 701/0– و 599/0 – بود، که نشان میدهد با افزایش غلظت اسانس، میزان رشد باکتری در طی دوره نگهداری کاهش مییابد و از نظر آماری اثر اسانس بر روی رشد باکتری معنیدار بود (01/0> p). یافتههای این مطالعه نشاندهنده این است که جمعیت باکتری E.coli O157:H7 در گوشت چرخکرده تیمارشده با غلظتهای مختلف اسانس آویشن شیرازی نگهداریشده در دمای 4 درجه سانتیگراد کاهش بیشتری نسبت به نمونههای نگهداریشده در دمای 10 درجه سانتیگراد (دمای یخچالی نامناسب) داشتند که این مسأله نشاندهنده نقش مفید نگهداری در شرایط سرد میباشد.
پرونده مقاله
فعالیت بیولوژیکی پروبیوتیکها تحت تأثیر عوامل مختلف محیطی قرار دارد که هر کدام از این عوامل میتواند بر روی عملکرد و نیز میزان رشد پروبیوتیکها مؤثر باشد. هدف از تحقیق حاضر تعیین تأثیر اینولین، مقادیر 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد مایه کشت اولیه و دماهای 35، 38، 41 و 44 درجه سلس چکیده کامل
فعالیت بیولوژیکی پروبیوتیکها تحت تأثیر عوامل مختلف محیطی قرار دارد که هر کدام از این عوامل میتواند بر روی عملکرد و نیز میزان رشد پروبیوتیکها مؤثر باشد. هدف از تحقیق حاضر تعیین تأثیر اینولین، مقادیر 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد مایه کشت اولیه و دماهای 35، 38، 41 و 44 درجه سلسیوس بر سرعت رشد و متابولیسم لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La5در شیر فرادما میباشد. برای این منظور از شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La5 بهعنوان مایه کشت جهت تلقیح در نمونههای شیر استفاده شد. برای انتخاب دمای مناسب از گرمخانههای 35، 38، 41 و 44 درجه سلسیوس استفاده شد. اسیدیته و pH نمونههای شیر در طی ساعات صفر، 2، 4، 6 و 8 اندازهگیری و تعداد لاکتوباسیلوس در زمانهای صفر، 4 و 8 ساعت بعد از گرمخانهگذاری شمارش گردید. برای ارزیابی تاثیر اینولین 5/0 درصد به نمونه شیر اضافه گردید سپس نمونههای شیر همراه با نمونه شاهد در دمای 41 درجه سلسیوس گرمخانهگذاری شد و اسیدیته، pH و تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در زمانهای صفر، 2، 4، 6 و 8 ساعت بعد از گرمخانهگذاری مورد ارزیابی قرار گرفتند. هر کدام از عملیات فوق 10 بار تکرار و میانگین اسیدیته،pH و تعداد لاکتوباسیلوس در زمانهای فوقالذکر توسط آزمونهای آماری با هم مقایسه شدند. نتایج حاصله نشان دادند که تعداد لاکتوباسیلوس و اسیدیته در نمونههای شیر گرمخانهگذاریشده در 41 و 44 درجه سلسیوس بهطور معنیداری بیشتر از دماهای دیگر بود (05/0>P). سرعت افزایش تعداد لاکتوباسیلوس در نمونههای حاوی 2 درصد مایه کشت در ساعت چهارم گرمخانهگذاری بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای دیگر بود (05/0>P). ولی این تفاوت در ساعت 8 بعد از گرمخانهگذاری معنیداری (05/0>P) نبود. تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و اسیدیته در نمونه شیر حاوی اینولین بهطور معنیداری بیشتر از نمونه کنترل بود(05/0>P). نتایج این تحقیق نشان داد که لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوسLa5در دماهای 41 و 44 درجه سلسیوسبهتر از سایر دماها رشد کرده و اضافه کردن اینولین به شیر سرعت رشد و متابولیسم آن را افزایش میدهد.
پرونده مقاله
رعایت بهداشت مواد غذایی تأثیر بسیار مهم و مستقیمی در روی سلامت و بهداشت انسان دارد و گوشت نشخوار کنندگان کوچک مانند بز و گوسفند از موارد مهم رژیم غذایی و پروتئین مصرفی انسان بهشمار میروند که بررسی کیفیت و ارزیابی بهداشتی آنها یکی از مهمترین مسایل بهداشت مواد غذائی می چکیده کامل
رعایت بهداشت مواد غذایی تأثیر بسیار مهم و مستقیمی در روی سلامت و بهداشت انسان دارد و گوشت نشخوار کنندگان کوچک مانند بز و گوسفند از موارد مهم رژیم غذایی و پروتئین مصرفی انسان بهشمار میروند که بررسی کیفیت و ارزیابی بهداشتی آنها یکی از مهمترین مسایل بهداشت مواد غذائی میباشد. در این بررسی جهت آشکار شدن وضعیت قبل از کشتار گوسفندان و بزهای کشتارشده در کشتارگاه تبریز که به مصرف غذائی انسان میرسند از 200 رأس گوسفند مورد آزمایش 37 مورد (5/18 درصد) واجد آلودگی بودند که در بین آنها 9 مورد (5/4 درصد) به وسیله بابزیااوویس و 6 مورد (3 درصد) هم به وسیله بابزیااوویس و هم بابزیاموتازی آلوده بودند. ضمناً 11 مورد (5/5 درصد) به تیلریا اوویس و 1 مورد (5/0 درصد) به آناپلاسمااوویس آلوده بودند. از 200 رأس بز مورد آزمایش 34 مورد (17 درصد) واجد آلودگی به انواع انگلهای خونی بودند که از این میان 28 مورد (14 درصد) به بابزیااوویس و 6 مورد (3 درصد) هم به بابزیااوویس و هم بابزیاموتازی آلوده بودند. از تعداد 200 رأس گوسفند مورد آزمایش و 200 رأس بز مورد آزمایش در فصول مختلف سال، بالاترین آلودگی در فصل تابستان مشاهده گردید. در رابطه با گوسفندان و بزهای مورد بررسی اختلاف معنیداری در شیوع آلودگی مابین جنسهای نر و ماده مشاهده نگردید. در این بررسی با توجه به آلودگی بالای انگلهای خونی در گوسفندان و بزهای کشتاری کشتارگاه تبریز لزوم انجام بازرسیهای قبل از کشتار بهصورت جدیتر و همچنین استفاده از آزمایشهای خونی و سرولوژیکی تشخیصی مشخص گردید.
پرونده مقاله
آنتیبیوتیکها به گروهی از داروها تعلق دارند که به داروهای ضدمیکربی موسومند و پنیسیلین، تتراسایکلین و آموکسی سیلین از جمله آنها هستند. این داروها برای حذف یا مهار رشد باکتریها مورد استفاده قرار میگیرند بدون اینکه زیان قابلتوجهی به سلامت میزبان وارد آورند. زمانی که چکیده کامل
آنتیبیوتیکها به گروهی از داروها تعلق دارند که به داروهای ضدمیکربی موسومند و پنیسیلین، تتراسایکلین و آموکسی سیلین از جمله آنها هستند. این داروها برای حذف یا مهار رشد باکتریها مورد استفاده قرار میگیرند بدون اینکه زیان قابلتوجهی به سلامت میزبان وارد آورند. زمانی که دارو بهصورت تزریقی، موضعی یا خوراکی به انسان یا حیوان تجویز میشود مقداری از آن در بدن تجمع می یابد که به آن باقیمانده آنتیبیوتیک گفته میشود. این باقیمانده در خون، بافتهای عضلانی و مایعات بدن نظیر شیر قابلتشخیص است و در صورت مصرف شیر حیوانی که مورد تجویز آنتیبیوتیک قرار گرفته است باقیمانده آنتیبیوتیک موجود در شیر میتواند برای مصرفکننده و صنایع تخمیری شیر زیانآور باشد. اولین مطالعه در مورد وجود باقیمانده آنتیبیوتیکها در شیر در سال 1341 در کشور صورت گرفت و نتایج بررسیهای بعد از آن نشان میدهد که روند آلودگی شیر به باقیمانده این داروها در طول چهار دهه یک روند افزایشی در کشور بوده است. با توجه به مخاطرات وجود باقیمانده آنتیبیوتیک در شیر چنین بهنظر میرسد که وجود یک استراتژی مؤثر و کارا که دربرگیرنده ابعاد گوناگون این امر، یعنی مقامات کنترلکننده، دامدار و صنایع شیر باشد از ضروریات بهداشت همگانی است.
پرونده مقاله
هدف این تحقیق، تعیین میزان آلودگی انگل های کرمی رودهای در بین کارکنان رستورانها در شهرستان تبریز است. برای این منظور تعداد 300 نمونه مدفوعی از کارکنان رستورانها جمعآوری و مورد آزمایش قرار گرفت. از سه روش گسترش مستقیم، روش رسوبی با آب نمک و تغلیظ فرمل- اتر برای تشخی چکیده کامل
هدف این تحقیق، تعیین میزان آلودگی انگل های کرمی رودهای در بین کارکنان رستورانها در شهرستان تبریز است. برای این منظور تعداد 300 نمونه مدفوعی از کارکنان رستورانها جمعآوری و مورد آزمایش قرار گرفت. از سه روش گسترش مستقیم، روش رسوبی با آب نمک و تغلیظ فرمل- اتر برای تشخیص انگل ها استفاده گردید. نتایج نشان داد 99% نمونههای مدفوعی مورد آزمایش تنها به یک نوع انگل آلوده بودند. در حالی که فقط 3 مورد (1%) از نمونهها به دو نوع انگل آلوده بودند و موردی که به 3 یا بیشتر از انواع انگل ها آلوده باشند، دیده نشد. میزان شیوع هیمنولپیس نانا 8/4% و سایر انگل های روده ای شامل آسکاریس لومبریکوئیدس 1/1%، انکیلوستوما دئودناله 8/1% و انگل خونی شیستوزوما مانسونی نیز در 2 مورد از نمونه ها تشخیص داده شد. آلودگی با این انگل ها در کارکنان رستورانها همراه با ناراحتیهای شکمی، اسهال و یبوست، تهوع و استفراغ بود. این نتایج بیانگر عدم رعایت معیارهای بهداشتی در بین پرسنل رستوران ها بوده و می تواند موجب انتشار عوامل انگلی در بین سایر افراد جامعه گردد. به خاطر موثر نبودن اقدامات غربالگری رایج، بایستی مراقبت های ویژه و اقدامات پیشگیرانه به همره آموزش بهداشت فردی در سطح جامعه صورت گیرد.
پرونده مقاله
منشأ آلودگی بستنیهای سنتی شامل استفاده از مواد اولیه آلوده مانند شیر، خامه، ... و یا عدم پاستوریزاسیون مخلوط آن میباشد. از روشهای تشخیص منشأ آلودگی مدفوعی تعیین نسبت کلیفرم مدفوعی به آنتروکوک مدفوعی است. لذا تعیین میزان آلودگی کلیفرمهای مدفوعی و انتروکوکها در بست چکیده کامل
منشأ آلودگی بستنیهای سنتی شامل استفاده از مواد اولیه آلوده مانند شیر، خامه، ... و یا عدم پاستوریزاسیون مخلوط آن میباشد. از روشهای تشخیص منشأ آلودگی مدفوعی تعیین نسبت کلیفرم مدفوعی به آنتروکوک مدفوعی است. لذا تعیین میزان آلودگی کلیفرمهای مدفوعی و انتروکوکها در بستنی و همچنین تعیین نسبت کلیفرمهای مدفوعی به انتروکوکها در جهت مشخص نمودن منشأ آلودگی مدفوعی هدف این تحقیق میباشد. در این تحقیق 21 نمونه بستنی از نقاط مختلف شهر تبریز جمعآوری گردید و پس از آمادهسازی نمونهها شمارش کلیفرمهای مدفوعی و شمارش انتروکوکها مطابق روشهای استاندارد ایران بهترتیب 356، 2946، 2198 صورت گرفت. مطابق نتایج بهدستآمده از این تحقیق میانگین آلودگی کلیفرم 67/6 و انتروکوک 1/307 تعیینشده و نسبت میانگین کلیفرم به انتروکوک برابر 021738/0 گزارش گردید. با توجه به اینکه این نسبت مطابق با نسبت میانگین کلیفرم مدفوعی به انتروکوکها در روده گاو میباشد لذا منشأ آلودگی بستنیهای تحت مطالعه مدفوع گاو تعیین شد که احتمالاً بهصورت مستقیم و یا غیرمستقیم سبب آلودگی شیرهای مورد استفاده در تهیه بستنیهای فوق گردیده بود.
پرونده مقاله
شیر از منابع مهم تغذیه انسان است که بهعلت دارا بودن ترکیبات غذایی مختلف محل مناسبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیسمها بوده و بسیار مستعد فساد است. بدینجهت برخی مواقع دامداران بهخاطر پوشاندن معایب شیر از جمله فساد آن و برخی اوقات جهت سودجویی بیشتر اقدام به افزودن موادی چکیده کامل
شیر از منابع مهم تغذیه انسان است که بهعلت دارا بودن ترکیبات غذایی مختلف محل مناسبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیسمها بوده و بسیار مستعد فساد است. بدینجهت برخی مواقع دامداران بهخاطر پوشاندن معایب شیر از جمله فساد آن و برخی اوقات جهت سودجویی بیشتر اقدام به افزودن موادی به شیر میکنند که وجود آنها در شیر تقلب محسوب میشود. در این مطالعه تعداد 120 نمونه شیر خام (هر ماه 10 نمونه)، از دامداریهای منطقه پاکدشت با رعایت اصول نمونهبرداری جمع آوری شد و تحت شرایط استریل به دانشکده دامپزشکی گرمسار منتقل گردید. بر روی هر نمونه آزمونهای باقیمانده مواد بازدارنده رشد میکروبی، مواد خنثیکننده ترشی شیر، سنجش قند، فرمالین، آب اکسیژنه، اسید سالیسیلیک و میزان نمک انجام گرفت. نتایج بهدستآمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و نتایج شش ماه اول و شش ماه دوم سال از نظر آماری با هم مقایسه شد. مقایسه نتایج دو فصل در مورد مواد بازدارنده رشد میکروبی، مواد خنثیکننده اسیدیته شیر، فرمالین، آب اکسی‍ژنه و اسید سالیسیلیک تفاوت معنیداری را نشان نداد ولی مواد قندی در شش ماهه اول بیش از شش ماهه دوم بود (05/0 > P). نمک در تمام نمونهها در میزان طبیعی ردیابی گردید.
پرونده مقاله
اثر اسپری اسیدهای سیتریک، استیک و پروپیونیک بر خصوصیات میکروبی، شیمیایی و ظاهری گوشت بسته بندیشده گاو مورد مطالعه قرار گرفت. گوشت ناحیه سردست گاو متعاقب اسپری با محلول های 1 درصد استریل اسیدهای سیتریک، استیک و پروپیونیک، بسته بندی گردید. نمونه های بسته بندیشده گوشت در چکیده کامل
اثر اسپری اسیدهای سیتریک، استیک و پروپیونیک بر خصوصیات میکروبی، شیمیایی و ظاهری گوشت بسته بندیشده گاو مورد مطالعه قرار گرفت. گوشت ناحیه سردست گاو متعاقب اسپری با محلول های 1 درصد استریل اسیدهای سیتریک، استیک و پروپیونیک، بسته بندی گردید. نمونه های بسته بندیشده گوشت در دمای 4 درجه سلسیوس نگه داری و با فواصل 2 روز، مورد آزمایش های میکروبی (شمارش مزوفیل های هوازی، شمارش کلی فرم ها، شمارش سرماگرا ها و شمارش بی هوازی ها)، شیمیایی (pH و TVN) و ظاهری (درصد خونابه، کیفیت رنگ و بو) قرار گرفت. آزمایشات در 20 تکرار انجام پذیرفت. نتایج بهدستآمده نشان داد، تعداد مزوفیل های هوازی، کلی فرم ها، سرماگرا ها و بی هوازی ها در طی دوره نگه داری 8 روزه افزایش معنی داری (01/0 > P) دارد. تفاوت تعداد میکروب ها بین نمونه شاهد با نمونه تیمارشده با اسید سیتریک معنی دار نبود، درحالیکه این تفاوت بین نمونه شاهد و تیمارهای اسید استیک و پروپیونیک معنی دار (01/0 > P) بود. همچنین تفاوت پارامترهای مزبور بین اسید سیتریک با اسید استیک و پروپیونیک معنی دار بود (01/0 > P) درحالیکه این تفاوت بین اسید استیک و پروپیونیک معنی دار نبود. با توجه به پارامترهای میکروبی و شیمیایی، می توان نمونه های شاهد را به مدت 4 روز، نمونه های تیمارشده با اسید سیتریک را تا 5 روز و نمونه های تیمارشده با اسید استیک و پروپیونیک را 7 روز نگه داری نمود. بهدلیل غیرمعنی دار (01/0 <P) بودن تفاوت بین نمونه شاهد و نمونه های تیمارشده از لحاظ خصوصیات ظاهری، می توان از غلظت های 1% این اسیدها بدون ایجاد عوارض نامطلوب ظاهری، در افزایش زمان ماندگاری گوشت گاو استفاده نمود.
پرونده مقاله