بررسی میزان آلودگی به کرمهای انگلی در بین کارکنان رستورانهای شهرستان تبریز
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
1 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: تبریز, کرمهای انگلی, کارکنان رستوران,
چکیده مقاله :
هدف این تحقیق، تعیین میزان آلودگی انگل های کرمی رودهای در بین کارکنان رستورانها در شهرستان تبریز است. برای این منظور تعداد 300 نمونه مدفوعی از کارکنان رستورانها جمعآوری و مورد آزمایش قرار گرفت. از سه روش گسترش مستقیم، روش رسوبی با آب نمک و تغلیظ فرمل- اتر برای تشخیص انگل ها استفاده گردید. نتایج نشان داد 99% نمونههای مدفوعی مورد آزمایش تنها به یک نوع انگل آلوده بودند. در حالی که فقط 3 مورد (1%) از نمونهها به دو نوع انگل آلوده بودند و موردی که به 3 یا بیشتر از انواع انگل ها آلوده باشند، دیده نشد. میزان شیوع هیمنولپیس نانا 8/4% و سایر انگل های روده ای شامل آسکاریس لومبریکوئیدس 1/1%، انکیلوستوما دئودناله 8/1% و انگل خونی شیستوزوما مانسونی نیز در 2 مورد از نمونه ها تشخیص داده شد. آلودگی با این انگل ها در کارکنان رستورانها همراه با ناراحتیهای شکمی، اسهال و یبوست، تهوع و استفراغ بود. این نتایج بیانگر عدم رعایت معیارهای بهداشتی در بین پرسنل رستوران ها بوده و می تواند موجب انتشار عوامل انگلی در بین سایر افراد جامعه گردد. به خاطر موثر نبودن اقدامات غربالگری رایج، بایستی مراقبت های ویژه و اقدامات پیشگیرانه به همره آموزش بهداشت فردی در سطح جامعه صورت گیرد.
The aim of study was to identify intestinal parasitic helminthes among restaurant workers of Tabriz in 2009. For this reason, stool specimens of 270 restaurant workers were collected and examined for the presence of intestinal parasitic helminthes. Three types of techniques were used: direct examination, saline sedimentation and formol-ether concentration. Most of the samples were contaminated at least with one kind of parasite (Hymenolepis nana, Ascaris lumbricoides, Ancylostoma duodenale and Schistosoma mansoni ). Whereas, 3 cases were infected with two parasite (Hymenolepis nana, Ancylostoma duodenale). The prevalence rate was 4.8% for Hymenolepis nana, and 1.1% for Ascaris lumbricoides, meanwhile the prevalence rate was 1.8% for Ancylostoma duodenale. Additionally, the blood parasite Schistosoma mansoni was also detected in 2 cases. The infection with these parasites accompanies by abdominal disorders such as diarrhea, constipation and nausea and vomiting. These results indicated that, sanitary measurements were not satisfactory. Therefore, hygienic measures along with efficient pre-employment screening tests must be performed.
Abahussain, N. A. (2005). Prevalence of intestinal parasites among expatriate workers in AL-khobarSaudi Arabia. Middle-East Journal of Family Medicine.; 3: 17-21.
Chatterjee, K. D. (2006). Parasitology (protozology and helminthology) in relation to clinical medicine. 12th edition, Chatterjee medical publishers, Calcutta, India.
Fallah, E. and Amirshakery S. H. (2006). Survey prevalence of intestinal parasites infections in food handlers in Tabriz. 9th Iranian Nutrition Congress. Tabriz university of medical sciences. [In Farsi]
Garcia, L. S., Bruckner, D. A. (1988). Diagnostic Medical Parasitology. Elsevier Science Publishing Co. Ince. New York, pp: 378-381.
Ibrahim, O. M., Bener, A. and Shalabi, A. (1993). Prevalence of intestinal parasites among expatriate workers in AL-Ain united Arab emirates. Annals of Saudi medicine. 13: 126-129.
Inseram, A. S., Jamal, K., and Qadri S. H. (1992). Prevalence of intestinal parasites among food handlers in AL-medina. Annals of Saudi medicine. 12: 63-66.
Jong, E. (2002). Intestinal parasites. Primary care. 29:857-877.
Kaferstein, F. and Abdussalam, M. (1999). Food safety in the 21st. century, Bull WHO. 77: 347-351.
Kalantan, K. A., AL-faris, E. A. and AL-taweel, A. A. (2001). Pattern on intestinal parasites among food handlers in Riyadh, Saudi Arabia. Saudi society of family and community medicine. 8: 1-12.
Khan, Z. A., AL-Jama, A. A. and Madan, I. (1987). parasitic infection among food handlers in Dammam and AL-khbar, Saudi Arabia. Annals of Saudi medicine. 7: 47-50.
Nolla, A. C. and Contos, G. A. (2005). Relationship between intestinal parasites in food handlers and epidemiological factors in the city of Florianopolis, santa catarina, Brazil. Cadernos de saude publica. 21: 641-645.
Lévy-Lambert, E. (1982). Organization mondiale de la sante´. Parasitologie, 2 Partie in: Manuel techniques des base pour le laboratoire medicale.
Sheth, M. and Dwivedi, R. (2006). Complementary foods associated diarrhea. Indian Journal of pediatrics. 73:61-64.
Shojaei, H., Shooshtaripoor, J. and Amiri M. (2006). Efficacy of simple hand-washing in reduction of microbial hand contamination of Iranian food handlers. Food research international. 39:525-529.