• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی عوامل پیش‌برنده و بازدارنده مهارت‌افزایی مروجان کشاورزی
        منصور طیوری سید جمال فرج الله حسینی محمد صادق صبوری
        چکیده: هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین عوامل پیش‌برنده و بازدارنده مهارت افزایی مروجان کشاورزی ایران با استفاده از نظریه بنیانی است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها با 18 نفر از مروجان برتر مصاحبه های عمیقی انجام گرفت. معیار اصلی برای تعیین حجم نمونه، نیل به نقط چکیده کامل
        چکیده: هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین عوامل پیش‌برنده و بازدارنده مهارت افزایی مروجان کشاورزی ایران با استفاده از نظریه بنیانی است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها با 18 نفر از مروجان برتر مصاحبه های عمیقی انجام گرفت. معیار اصلی برای تعیین حجم نمونه، نیل به نقطه اشباع نظری بود. تمامی افراد حجم نمونه مورد مطالعه با رویکرد هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. کدگذاری و تحلیل داده ها طی سه مرحله به انجام رسید و در نهایت، عوامل عوامل پیش برنده و بازدارنده مهارت افزایی مروجان کشاورزی مشخص گردید. براساس نتایج این تحقیق عوامل پیش‌برنده مهارت افزایی شامل طراحی فرایندی و ساختاری، تعیین دقیق وظایف، اختیارات و حوزه عملکرد، بسترسازی، بروزرسانی برنامه، رفع شکافها، ارزیابی یکپارچگی و نهادینه سازی برنامه، و نهادسازی و بازاندیشی ساختاری، فرایندی می باشد و عوامل بازدارنده مهارت افزایی شامل عوامل سیاستگذاری، مشارکتی، آموزشی، منابع انسانی، پشتیبانی، زیرساختی، محیطی- سازمانی،‌ روانشناختی و نظارتی می‌باشند. واژگان کلیدی: عامل پیش‌برنده، عامل بازدارنده،‌ مهارت افزایی، مروجان پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - تاثیرتوسعه کشاورزی بر ابعاد مختلف امنیت غذایی در کشورهای در‌حال‌توسعه
        لیلا حیدری چیانه امیر محمد نژاد یعقوب زراعت کیش رضا مقدسی
        چکیده امنیت غذایی یکی از اصلی ترین شرایط تحقق امنیت ملی و یکی از کارکردهای مهم بخش کشاورزی است. سنجش امنیت غذایی و شناسایی تاثیر توسعه کشاورزی بر آن برای سیاست‌گذاری بهتر در زمینه غذا اهمیت دارد. از این رو، هدف این مطالعه بررسی تأثیرتوسعه کشاورزی و سایر متغیرهای اقتصاد چکیده کامل
        چکیده امنیت غذایی یکی از اصلی ترین شرایط تحقق امنیت ملی و یکی از کارکردهای مهم بخش کشاورزی است. سنجش امنیت غذایی و شناسایی تاثیر توسعه کشاورزی بر آن برای سیاست‌گذاری بهتر در زمینه غذا اهمیت دارد. از این رو، هدف این مطالعه بررسی تأثیرتوسعه کشاورزی و سایر متغیرهای اقتصاد کلان بر امنیت غذایی و زیرشاخص های آن (دسترسی به غذا ، توانایی اقتصادی برای خرید غذا و بهداشت غذا) در 64 کشور در حال توسعه است. برای این منظور، از روش‌های پانل‌دیتا و داده‌های کشورهای در حال توسعه در دوره 1397-1387 استفاده می‌شود. نتایج نشان می‌دهد توسعه بخش کشاورزی (افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی) با بهبود دسترسی به غذا، موجب ارتقای امنیت غذایی می‌شود. تولید ناخالص داخلی تأثیر مثبتی بر امنیت غذایی دارد. به طوری که هر سه بعد امنیت غذایی با افزایش درآمد بهبود می‌یابند. افزایش قیمت با کاهش دسترسی به غذا و کاهش قدرت خرید، امنیت غذایی را کاهش می‌دهد. افزایش شهرنشینی در ابعاد مختلف تأثیرات مختلفی بر امنیت غذایی دارد، اما به طور کلی امنیت غذایی را کاهش می دهد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مدل یابی عوامل تأثیرگذار بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان
        اکرم جزئی لیلا صفا نفیسه صلاحی مقدم
        هدف اصلی این پژوهش مدل‌یابی عوامل تأثیرگذار بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، 25864 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان بود که بر اساس فرمول Bartlett et al. (2001)، 353 نفر از آن‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری چکیده کامل
        هدف اصلی این پژوهش مدل‌یابی عوامل تأثیرگذار بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، 25864 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان بود که بر اساس فرمول Bartlett et al. (2001)، 353 نفر از آن‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری دو مرحله‌ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان مورد تأیید قرار گرفت و روایی سازه و پایایی پرسشنامه نیز پس از انجام اصلاحات لازم به دست آمد. داده‌های گردآوری شده با استفاده از نرم‌افزارهای SPSSWin22 و Smart PLS3 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج توصیفی پژوهش حاکی از آن بود که بیشتر پاسخگویان مطالعه شده (بیش از دو سوم) در وضعیت نا امنی غذایی شدید قرار داشتند. همچنین، نتایج حاصل از مدل‌سازی معادلات ساختاری نشان داد که هر یک از پنج عامل اقتصادی، سیاستی- مقرراتی، آموزشی- اطلاعاتی، خانوادگی و جغرافیایی اثر مثبت و معنی‌داری بر سطح امنیت غذایی خانوارهای روستایی داشتند و در حدود 9/57 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند. این در حالی است که رابطه عوامل اجتماعی با سطح امنیت غذایی معنی‌دار نبود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - تحلیل چالش‌های زنجیره ارزش انگور، مطالعه موردی در استان آذربایجان‌غربی
        سیده شیرین گلباز اسماعیل کرمی دهکردی محمدرضا اصغری
        ارتقای ظرفیت‌ها در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی منجر به بهره‌وری و درآمد بالاتر می‌شود که مستلزم دانش و نوآوری های به روز است. کشاورزان در کشورهای در حال توسعه با چالش‌های مختلفی در فرایند قبل از تولید، حین تولید، و پس از تولید محصولات کشاورزی مواجه هستند. این پژوهش چالش چکیده کامل
        ارتقای ظرفیت‌ها در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی منجر به بهره‌وری و درآمد بالاتر می‌شود که مستلزم دانش و نوآوری های به روز است. کشاورزان در کشورهای در حال توسعه با چالش‌های مختلفی در فرایند قبل از تولید، حین تولید، و پس از تولید محصولات کشاورزی مواجه هستند. این پژوهش چالش‌های موجود در زنجیره ارزش تولید انگور در استان آذربایجان‌غربی را بررسی می‌کند. این پژوهش از یک رویکرد کیفی و روش‌شناسی تئوری بنیانی استفاده شده است. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه ساختارمند حضوری با کارکنان سازمان جهاد کشاورزی، محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و انگورکاران در استان آذربایجان‌غربی، با انتخاب از طریق نمونه‌گیری هدفمند (26 نفر) گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل کیفی داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 12 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که چالش‌های موجود در سه مرحله قبل، حین و بعد از تولید انگور عباتند از: مسایل نهادی، انسانی، اجتماعی و مالی، بحران‌های طبیعی، کمبود دانش، مسایل نظام‌های بهره برداری، زیرساخت های فیزیکی و تکنولوژیکی. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - تحلیل عوامل مؤثر بر سواد غذا در میان دانشجویان دانشگاه شیراز
        بهاره زارعی منش راضیه نامدار
        امروزه دستیابی به امنیت غذایی با وجود رشد تغییرات آب و هوایی، افزایش تصاعدی جمعیت جهان و همچنین کاهش ظرفیت‌های زیست محیطی طبیعت برای تولید مواد غذایی، به مراتب بسیار دشوارتر از دهه‌های پیش است. سواد غذا به عنوان راهکاری مناسب برای رسیدن به امنیت غذایی به عنوان مفهومی نو چکیده کامل
        امروزه دستیابی به امنیت غذایی با وجود رشد تغییرات آب و هوایی، افزایش تصاعدی جمعیت جهان و همچنین کاهش ظرفیت‌های زیست محیطی طبیعت برای تولید مواد غذایی، به مراتب بسیار دشوارتر از دهه‌های پیش است. سواد غذا به عنوان راهکاری مناسب برای رسیدن به امنیت غذایی به عنوان مفهومی نو ظهور مطرح شده است و رویکردی امیدوار کننده برای تغذیه سالم و مناسب جامعه می باشد، زیرا بر جنبه‌های اساسی غذا از جمله مهارت، سلامت، حفظ محیط زیست تاکید دارد. در این پژوهش به بررسی رابطه ابعاد و عوامل اثر گذار بر سواد غذایی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز پرداخته شد. براساس یافته های تحقیق، در مجموع دانشجویان مورد مطالعه از نظر سواد غذایی در سطوح مطلوبی قرار داشتند اما از لحاظ عواملی همچون سبک تغذیه و سواد زیست محیطی در سطح ضعیف و از لحاظ نگرانی زیست محیطی در سطح بسیار ضعیف بودند. یافته‌های پژوهش نشان داد بین دانشجویان با رشته‌های تحصیلی مختلف و سطح درآمد متفاوت خانوار، تفاوتی از لحاظ سواد غذا وجود نداشت. اما دانشجویان متاهل نسبت به دانشجویان مجرد سطح سواد غذایی بالاتری داشتند. نتایج بررسی ارتباط علّی در قالب آزمون تحلیل مسیر نشان داد در بین متغیرهای وارد شده در تحلیل مسیر، سواد زیست محیطی (با ضریب 0/43)و نگرانی زیست محیطی (با ضریب 0/29) از لحاظ بیشترین تاثیر بر سواد غذا مطرح بودند و استفاده از رسانه‌ها و منابع اطلاعاتی کمترین تاثیر (با مقدار 0/06-) را نشان داد. برمبنای نتایج حاصل پیشنهاداتی در راستای ارتقاء سواد غذا ارائه شده است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - عوامل تأثیرگذار بر استفاده بی‏رویه کشاورزان از آفت‏ کش ‏ها و ارزیابی رفتار خودحفاظتی آنان در کار با آفت‎کش ها (مورد مطالعه: استان زنجان)
        نفیسه صلاحی مقدم روح الله رضایی اورنگ کاوسی
        افزایش فوت انسان ها به علت استفاده نا امن از آفت کش های شیمیایی، یکی از جدی ترین خطرات شغلی است که کشاورزان در کشور های در حال توسعه با آن مواجه هستند. بنابر این، هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل تأثیرگذار بر استفاده بی رویه کشاورزان از آفت کش ها و شناخت موانع اتخاذ اقدامات چکیده کامل
        افزایش فوت انسان ها به علت استفاده نا امن از آفت کش های شیمیایی، یکی از جدی ترین خطرات شغلی است که کشاورزان در کشور های در حال توسعه با آن مواجه هستند. بنابر این، هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل تأثیرگذار بر استفاده بی رویه کشاورزان از آفت کش ها و شناخت موانع اتخاذ اقدامات خودحفاظتی در استفاده از آفت کش های شیمیایی در استان زنجان می‌باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان موضوعی در استان زنجان بودند که از بین آن ها 20 نفر با استفاده از روش نمونه‎گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ های تحقیق از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. تجزیه و تحلیل کیفی داده‌ها با استفاده از نرم ‌افزار مکس‌ کیودا نسخه 12 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که اصلی ترین عوامل تأثیرگذار بر استفاده بی رویه کشاورزان از آفت کش های شیمیایی شامل ضعف شناختی- اطلاعاتی (آگاهی پایین از عوارض استفاده از سموم، اطلاعات اندک از اصول کنترل آفات و مزایای کشت ارگانیک)، ضعف خدمات آموزشی- ترویجی (اطلاع‎رسانی ضعیف و دشواری در دسترسی به اطلاعات، کمبود دوره‎های آموزشی مرتبط و دسترسی کم و محدود بودن تعداد کارشناسان)، ویژگی‎ شیوه های کنترل شیمیایی آفات (قیمت پایین سموم، اثربخشی بیشتر سموم نسبت به دیگر شیوه های کنترل آفات، سهولت در دسترسی و استفاده از سموم)، ضعف حمایتی و عوامل فردی بوده است. افزون بر این، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که متغیرهای عدم توجه دولت و سازمان‎های ذی ربط به سلامت کشاورزان، ضعف عمومی فرهنگ سلامت در بین روستاییان، عوامل اقتصادی، عوامل فردی و نگرشی، ضعف اطلاعات و موانع مرتبط با تجهیزات حفاظت فردی بر اتخاذ رفتارهای خودحفاظتی کشاورزان در استفاده از آفت‌کش‌ها تأثیر دارند. پرونده مقاله