ارزیابی اثر ضدمیکروبی نانوذره اکسید مس به همراه عصاره گون و سیر بر روی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در مدل موشی
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییزهره زمانیان 1 , الهه تاج بخش 2 , نازیلا ارباب سلیمانی 3
1 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران.
2 - گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
3 - دانشگاه آزاد دامغان
کلید واژه: سل, عصاره سیر, عصاره گون, مایکوباکتریوم توبرکلوزیس, نانوذرات اکسید مس,
چکیده مقاله :
بیماری سل، ازجمله مشکلات بهداشتی عمده در سراسر جهان است. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی اثر ضدمیکروبی عصارهی سیر و گون حاوی نانوذره اکسید مس بر مایکوباکتریوم توبر کلوزیس در مدل موشی بود. این مطالعه، در بازه زمانی ششماهه در سال 1401، در شرکت سبلان دارو و آزمایشگاه سل شهرستان نهاوند، انجام شد. پس از عصارهگیری و سنتز نانوذرات، حساسیت سویهها نسبت به مخلوط مورد مطالعه با استفاده از حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی، سنجیده شد. پس از اطمینان از القای بیماری، 20 موشنژاد ویستار تحت درمان، به مدت 21 روز، مخلوط عصارهی سیر و گون حاوی نانوذرات اکسید مس را به میزان 25 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن موش، دریافت کرده و با تست توبرکولین ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که باکتری نسبت به مخلوط عصاره سیر و گون حاوی نانوذرهی اکسید مس حساسیت مطلوبی دارد و در گروه دریافتکننده مخلوط عصارههای مورد استفاده، در نیمی از موشها، تست توبرکولین منفی گردید. بر اساس یافتههای حاصله، خاصیت سینرژیستی ترکیب عصاره سیر و گون که حاوی نانوذرات اکسید مس است، اثربخشی امیدوارکنندهای در کاهش عفونت سل نشان داد و بهعنوان یک راهکار بالقوه برای مداخلات ضدسل مطرح میگردد.
Tuberculosis (TB) is an infectious disease and one of the major global health concerns. The aim of the present study was to evaluate the antimicrobial effect of garlic and astragalus extracts containing copper oxide nanoparticles on Mycobacterium tuberculosis in a mouse model. This study was conducted over a six-month period in 2022 at Sebalan Darou Company and the Tuberculosis Laboratory in Nahavand city, Iran. After extraction and nanoparticle synthesis, the susceptibility of the strains to the studied mixture was measured using minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). After ensuring the induction of the disease, 20 Wistar rats were treated for 21 days with a mixture of garlic and astragalus extracts containing copper oxide nanoparticles at a dose of 25 mg/kg of body weight, and they were evaluated using the tuberculin test. The results showed that the bacteria exhibited good sensitivity to the garlic and astragalus extract mixture containing copper oxide nanoparticles, and in half of the mice that received the mixture, the tuberculin test was negative. Based on the findings, the synergistic effect of the garlic and astragalus extracts containing copper oxide nanoparticles demonstrated promising efficacy in reducing TB infection and was proposed as a potential approach for anti-TB interventions.