مطالعه سرعت و طول دوره پرشدن دانه در ژنوتیپهای امید بخش تریتیکاله در استان گلستان
محورهای موضوعی : زراعت
کلید واژه: عملکرد دانه, ترتیکاله, پرشدن دانه,
چکیده مقاله :
به منظور درک خصوصیات مربوط به پرشدن دانه ها با توجه به دو ویژگی سرعت و طول دوره پرشدن دانه در بهبود عملکرد دانه، آزمایش مزرعه ای با استفاده از 13 ژنوتیپ تریتیکاله شامل: ET-79-3، ET-79-4، ET-79-17، ET-82-8، ET-82-15، ET-82-16، ET-83-20، ET-84-5، ET-84-8، ET-84-15، ET-85-7، ET-85-9 و JUANILO 92 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادقی در سه تکرار در سالهای زراعی 88-1387اجراء گردید. نتایج نشان داد در بین ژنوتیپ های تریتیکاله مورد بررسی، ژنوتیپ ET-82-15 بالاترین عملکرد دانه و سرعت و دوره پرشدن دانه را به خود اختصاص داد. عملکرد دانه با سرعت و دوره پرشدن دانه همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. ژنوتیپ ET-82-15 از میان ژنوتیپهای مورد مطالعه به عنوان ژنوتیپ برتر شناخته شد.
Study of the rate and period of grain filling in promising triticale genotypes in Golestan province
1- حسین پور، ط.، س. ع. سیادت، ر. مامقانی، ق. فتحی و م. رفیعی. 1385. مطالعه سرعت و دوره پر شدن دانه ژنوتیپهای گندم در شرایط دیم کوهدشت لرستان. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. جلد سیزدهم. صفحه 88-81.
2- دوست همدانی، م. ی. و ع. رضائی. 1380. بررسی منابع مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی عملکرد ذرت از طریق تجزیه علیت. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد32. شماره4. صفحه 680-671.
3- عطار باشی، م. ر.، س. گالشی، ا. سلطانی و ا. زینلی. 1381. ارتباط فنولوژی و صفات فیزیولوژیک با عملکرد دانه گندم در شرایط دیم. مجله علوم کشاورزی ایران. جلد 33. شماره 1. صفحه 28-21.
4- Acreche, M.M., and G.A. Slafer. 2009. Grain weight, Radiation interception and use efficiency as affected by sink-strength in Mediterranean wheats released from 1940 to 2005. Field Crops Res. 110: 98-105.
5- Reynolds. M. P., Skovmand, B., Trethowan, R. m., singh, R. P., and M .Van Ginkel. 2000. Applying physlological strategies to wheat breeding. CIMMYT wheatprogram.(1999-2000). pp. 49-56 International wheat improvement center.
6- Yang, G., and J. Zhang. 2006. Grain filling of cereals under soil drying. New physiologist. 169(2):223.
_||_