بررسی تاثیر ورمی کمپوست و ریزسازواره های میکوریزا و فسفات زیستی بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و درصد پروتئین دانه نخود به صورت کاشت پائیزه
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیپیام پزشکپور 1 , محمد رضا اردکانی 2 , فرزاد پاک نژاد 3 , سعید وزان 4
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج
3 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج
4 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج
کلید واژه: عملکرد دانه, درصد پروتئین, کلمات کلیدی :کلمات کلیدی : کود های زیستی, تولید پایدار,
چکیده مقاله :
چکیده این آزمایش به صورت فاکتوریل با استفاده از فاکتورهای تلقیح میکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح) ، تلقیح فسفات زیستی(تلقیح و عدم تلقیح) و ورمی کمپوست(0،6 و 12 تن در هکتار) در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 89-1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سراب چنگائی (وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان) به اجرا درآمد. مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گرفت. نتایج نشان دادکه بیشترین عملکرد دانه (2497 کیلوگرم در هکتار )، ارتفاع بوته (7/62 سانتی متر ) ، تعداد شاخه اولیه (8/3)، تعداد گره در ساقه اصلی (8/23)، شاخص سطح برگ در مرحله 50 درصد گلدهی (9/915) و درصد پروتئین دانه (2/22 درصد ) در تلقیح با میکوریزا حاصل شد. تلقیح فسفات زیستی تأثیر معنیداری بر روی عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه نشان داد. همچنین فاکتور ورمی کمپوست اثر معنیداری بر روی عملکرد دانه، ارتفاع بوته ،تعداد شاخه اولیه ،تعداد گره در ساقه اصلی ، شاخص سطح برگ و درصد پروتئین دانه نشان داد و بیشترین عملکرد دانه (7/2373 کیلوگرم در هکتار)، ارتفاع بوته (6/62 سانتی متر) ،تعداد شاخه اولیه (3/4 ) تعداد گره در ساقه اصلی (3/25 ) ،شاخص سطح برگ (6/979 )و درصد پروتئین دانه (8/22 درصد ) در سطح سوم ورمی کمپوست (12 تن در هکتار) حاصل گردید. حداکثر عملکرد دانه(5/3882 کیلوگرم در هکتار) از تیمار تلقیح مایکوریزایی ، تلقیح فسفات زیستی و سطح سوم کود ورمی کمپوست (12 تن در هکتار ) بدست آمد.
Abstract This experiment was conducted at Research Station in khoramabad at 2009-2010.The treatment were mycorrhiza inoculation(inoculated and non inoculated), phosphate biofertilizer (inoculated and non inoculated) and Vermicompost (0,6 and 12 ton/ha ). The experiment design was factorial experiment in the base of randomized complete blocks design with four replication .Results showed that the highest seed yield (2497 kg/ha.),plant height (62.7 cm),number of primery branches (3.8),number of nodes per main stem(23.8),leaf area (915.9),seed protein percent(22.2%) were obtained with mycorrhiza inoculums. Phosphate biofertilizer showed significant effects on seed yield and seed protein percent. Also, vermicompost showed significant effects on seed yield ,plant height , number of primery branches, number of nodes per main stem and leaf area .The highest seed yield (2373.7 kg/ha ) seed protein percent (22.8%)were obtained with application of 12 ton /ha vermicompost. Thus it can be stated that the use of bio-fertilizers to improve grain quality, increase performance and reduce the use of chemical fertilizers and pea environmentally very useful. .