چکیده
هدف این پژوهش تعیین میزان اسیدهای چرب در عضله خام و فیله کبابشده ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. دوازده نمونه کپور پرورشی از مجتمع پرورش ماهی آزادگان اهواز تهیه شد. نتایج نشان داد میزان مجموع اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب چندغیراشباع در عضله خام بهطو چکیده کامل
چکیده
هدف این پژوهش تعیین میزان اسیدهای چرب در عضله خام و فیله کبابشده ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. دوازده نمونه کپور پرورشی از مجتمع پرورش ماهی آزادگان اهواز تهیه شد. نتایج نشان داد میزان مجموع اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب چندغیراشباع در عضله خام بهطور قابلملاحظهای بالاتر از فیله کبابشده بود، اما اسیدهای چرب تک غیراشباع در فیله کبابشده بهطور معنیداری بالاتر بود. بالاترین و پایینترین میزان اسید چرب در عضله خام کپور پرورشی بهترتیب مربوط به اولئیک اسید با 43/41 درصد و گادولئیک و بهنیک اسید با میزان صفر بود. همچنین بالاترین و پایینترین میزان اسید چرب در فیله کبابشده کپور پرورشی بهترتیب مربوط اولئیک اسید با 01/48 درصد و گادولئیک اسید با میزان صفر بود. میزان ایکوزاپنتانوییک اسید، اسید چربهای امگا 3 و نسبت امگا 3 به امگا 6 در عضله خام و فیله کبابشده اختلاف معنیداری نداشت، اما میزان دوکوزاهگزانوییک اسید و اسیدهای چرب امگا 6 دارای اختلاف معنیداری بود. میزان اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 در عضله خام کپور پرورشی بالاتر از فیله کبابشده بود، اما میزان ایکوزاپنتانوییک اسید و دیکوزاهگزانوییک اسید در فیله کبابشده کپور پرورشی بالاتر از عضله خام بود.
پرونده مقاله
چکیده
بررسی افزایش تراکم سلولی جلبک تکسلولی Dunaliella tertioletcaبا استفاده از چهار محیط کشت مختلف Conway، Guillard، Sato و TMRL در شرایط یکسان از نظر میزان نور (2000 تا 5000 لوکس)، دما 5/22-24 درجه سانتیگراد، شوری 25 قسمت در هزار، pH برابر با 5/8 و هوادهی، بهمدت 1 چکیده کامل
چکیده
بررسی افزایش تراکم سلولی جلبک تکسلولی Dunaliella tertioletcaبا استفاده از چهار محیط کشت مختلف Conway، Guillard، Sato و TMRL در شرایط یکسان از نظر میزان نور (2000 تا 5000 لوکس)، دما 5/22-24 درجه سانتیگراد، شوری 25 قسمت در هزار، pH برابر با 5/8 و هوادهی، بهمدت 16 روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین این چهار محیط کشت، بالاترین میزان افزایش تراکم سلولی در محیط کشت TMRL بهدست آمده (05/0P<) و با مقادیر تراکم سلولی بهدست آمده با محیطهای کشت Conway و Guillard اختلاف معنیدار نداشت (05/0P>). ولی میزان افزایش تراکم سلولی این جلبک در کشت با محیط کشت Sato نسبت به سایر تیمارهای دیگر کمتر بود (05/0P>). در مجموع میتوان نتیجه گرفت کرد که هر سه محیط کشت TMRL، Guillard و Conway برای کشت این گونه جلبک در شرایط آزمایشگاهی مناسب میباشد.
پرونده مقاله
چکیده
این مطالعه با انتخاب ایستگاههایی در 8 ترانسکت بین آستارا تا مرز حسنقلی صورت گرفت. ترانسکتها در آستارا، بندرانزلی، دهانه سفیدرود، تنکابن، نوشهر، بابلسر، امیرآباد، بندرترکمن در ساحل جنوبی دریای خزر قرار داشته و در هر ترانسکت 5 ایستگاه در اعماق 5 متر، 10 متر، 20 م چکیده کامل
چکیده
این مطالعه با انتخاب ایستگاههایی در 8 ترانسکت بین آستارا تا مرز حسنقلی صورت گرفت. ترانسکتها در آستارا، بندرانزلی، دهانه سفیدرود، تنکابن، نوشهر، بابلسر، امیرآباد، بندرترکمن در ساحل جنوبی دریای خزر قرار داشته و در هر ترانسکت 5 ایستگاه در اعماق 5 متر، 10 متر، 20 متر، 50 متر و 100 متر تعیین شد که نمونهبرداری بهصورت فصلی و توسط بطری نمونهبردار روتنر و از اعماق سطح، 10 متر، 20 متر، 50 متر و 100 متر انجام گرفت. با توجه به شرایط متنوع فیزیکوشیمی آبهای رودخانههای منتهی به دریا، وضعیت مختلف توپوگرافی بستر دریا و همچنین تحتتأثیر ورود گونههای جدید پلانکتونی مانند Mnemiopsis leidyiاز دریای سیاه به دریای خزر، تنوع و تراکم گونههای آبزی بهشدت تغییر کرده و از سال 1384 گونهای جدید به نام Pseudo-nitzschia seriata از دیاتومهها به حوضه جنوبی دریای خزر راه یافت و خود را با شرایط جدید دریای خزر وفق داده و امکان رشد و تکثیر در این محیط را یافته است. Pseudo-nitzschia seriata سلولی یوکاریوت است که توانایی تولید دومیک اسید را دارد که میتواند برای آبزیان و حتی انسان عامل بیماریزای خطرناک باشد. اصولاً این عامل بیماریزا از طریق تولید و ترشح سم دومیک اسید تأثیرگذار است و اصولاً بروز بیماری از طریق سم دومیک اسید در آبزیان به عواملی مانند تغییر دما (تغییر فصول)، غلظت بالای نیتروژن محلول در آب ارتباط دارد و این گونه در تمامی سطوح نمونهبرداری مشاهده شد و از سطح به اعماق کاهش نشان داد. در فصل بهار، در همه نیمخطها Pseudo-nitzschia seriata حضور داشت و در فصل زمستان حداکثر تراکم و زیتوده در نیمخط بابلسر (تراکم 105×5323 عدد در مترمکعب و زیتوده 31 میلیگرم در مترمکعب) مشاهده شد. از سال 1384 با افزایش شانهدار دریای خزر، گونه Pseudo-nitzschia seriata نیز خود را با شرایط جدید دریای خزر وفق داده و بهتدریج افزایش یافت بهطوریکه در این مطالعه در تمام فصول مشاهده شد که نتیجه تغییر زیستمحیطی این اکوسیستم میباشد. این افزایش پلانکتونی بهخصوص در تابستان و پاییز میتواند به منزله زنگ خطر یوتریفیکاسیون و شکوفایی پلانکتونی در این منطقه از دریا باشند که این روند میتواند بهعلت تغییر در شرایط آب این منطقه از دریای خزر میباشد.
پرونده مقاله
چکیده
امروزه استفاده از منابع آبی لبشور و شور برای تولید آبزیپروری روندی رو به رشد در جهان دارد. با توجه به وجود این منابع بالقوه در استان خراسان شمالی امکانسنجی پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان در استخرهای خاکی این استان با استفاده از آب لبشور زیرزمینی (با شوری 3/0 چکیده کامل
چکیده
امروزه استفاده از منابع آبی لبشور و شور برای تولید آبزیپروری روندی رو به رشد در جهان دارد. با توجه به وجود این منابع بالقوه در استان خراسان شمالی امکانسنجی پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان در استخرهای خاکی این استان با استفاده از آب لبشور زیرزمینی (با شوری 3/0 ± 2/13 گرم در لیتر) در یک دوره 5 ماهه، در سه استخر خاکی مورد بررسی قرار گرفت. وضعیت رشد ماهیان از طریق تعیین و بررسی فاکتورهای افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و درصد بازماندگی در هر استخر مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج بهدست آمده پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان با استفاده از منابع آبی لبشور زیرزمینی این استان در صورت تامین شرایط محیطی و مدیریتی مناسب میتواند سودمند و اقتصادی باشد.
پرونده مقاله
چکیده
هدف از این مطالعه تعیین تأثیر تراکم ذخیرهسازی بر شاخصهای زیستی و هماتولوژی در بچهماهی شیب بود. 446 عدد بچهماهی شیب با میانگین وزنی 7±7/93 گرمی و میانگین طولی 9/8±2/13 سانتیمتر انتخاب و بهمدت 60 روز در حوضچههای 4 مترمربعی، در 3 تیمار تراکمی 5 چکیده کامل
چکیده
هدف از این مطالعه تعیین تأثیر تراکم ذخیرهسازی بر شاخصهای زیستی و هماتولوژی در بچهماهی شیب بود. 446 عدد بچهماهی شیب با میانگین وزنی 7±7/93 گرمی و میانگین طولی 9/8±2/13 سانتیمتر انتخاب و بهمدت 60 روز در حوضچههای 4 مترمربعی، در 3 تیمار تراکمی 5/1، 3 و 6 کیلوگرم در مترمکعب و سه تکرار در استان خوزستان (دزفول) نگهداری شدند. سنجش مشخصات زیستی (طول و وزن) ماهیها و شاخصهای خونشناسی آنها، در روز صفر، سیام و شصتام در هر سه تیمار صورت پذیرفت. در انتهای آزمایش افزایش رشد طولی و وزنی قابلتوجهی در تیمارهای مختلف مشاهده و اختلاف میزان رشد بین تیمارها معنیدار نبود. اختلاف معنیداری از نظر میزان هماتوکریت، گلبولهای قرمز، تعداد کل گلبولهای سفید، لکوسیتها، لنفوسیتها، نوترفیلها و آئوزینوفیلها بین تیمارها مشاهده نشد (05/0<P). شاخصهای رشد در تراکمهای معرفی شده طی مدت 8 هفته پرورش اختلاف معنیداری در شیبماهی ایجاد نکرد که نشان میدهد این گونه شرایط پرورش در تراکمهای معرفی شده را به خوبی تحمل نموده و با توجه به فاکتورهای زیستسنجی، این گونه ماهی شرایط مناسبی بهمنظور توسعه پرورش ماهیان خاویاری و معرفی بهعنوان گونه جدید پرورشی، در این منطقه را دارا میباشد.
پرونده مقاله
چکیده
ماهی، غذایی سرشار از پروتئین با بافت پیوندی اندک و همچنین ویتامینها و مواد معدنی و ترکیبات مفید است. وجود اسیدهای چرب امگا- 3 شامل: اسید آلفالینولنیک، اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دکوزاهگزانوئیک و وفور اسیدهای آمینه لیزین و متیونین و آنتیاکسیدان آبیکونیون و ماده چکیده کامل
چکیده
ماهی، غذایی سرشار از پروتئین با بافت پیوندی اندک و همچنین ویتامینها و مواد معدنی و ترکیبات مفید است. وجود اسیدهای چرب امگا- 3 شامل: اسید آلفالینولنیک، اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دکوزاهگزانوئیک و وفور اسیدهای آمینه لیزین و متیونین و آنتیاکسیدان آبیکونیون و ماده تورین و سایر عناصر ارزشمند، نقش مؤثری در تامین سلامتی مصرفکنندگان دارد. ضمن اینکه به پیشگیری و درمان برخی از بیماریهای شایع مانند بیماریهای قلبی عروقی، آلزایمر، حمله و سکته مغزی، آسم، انواع سرطان و دیابت کمک میکند. البته مصرف ماهی خطرات و مضراتی نیز دارد که باید در مصرف آن احتیاط کرد و اعتدال را رعایت نمود. از جمله این خطرات وجود فلزات سنگین و سموم حاصل از محیط آلوده و آبی است که ماهی در آنجا تغذیه کرده است. این مقاله سعی دارد به بررسی ابعاد مختلف ارزشهای غذایی ماهیها و راهنمای مصرف آن در قشرهای مختلف سنی بپردازد.
پرونده مقاله
چکیده
نوکلئوتیدها با عملکردهای گوناگونی که بر سیستم ایمنی، متابولیسم سلول، بهبود کارایی جذب در دستگاه گوارش و بهبود سیستم ایمنی و متابولیسم چربی و پروتئین میگذارند امروزه مورد توجه آبزیپروری قرار گرفتهاند. در این پژوهش، تأثیر نوکلئوتید جیره بر رشد، بقا و برخی شاخصه چکیده کامل
چکیده
نوکلئوتیدها با عملکردهای گوناگونی که بر سیستم ایمنی، متابولیسم سلول، بهبود کارایی جذب در دستگاه گوارش و بهبود سیستم ایمنی و متابولیسم چربی و پروتئین میگذارند امروزه مورد توجه آبزیپروری قرار گرفتهاند. در این پژوهش، تأثیر نوکلئوتید جیره بر رشد، بقا و برخی شاخصهای خونشناسی ماهی کپور معمولی (240 عدد) مورد بررسی قرار گرفت. نوکلئوتید جیره در 4 سطح 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد به جیره غذایی اضافه و جیره بدون نوکلئوتید برای تغذیه تیمار شاهد استفاده گردید. هر جیره بهصورت تصادفی برای ماهیان با متوسط وزن اولیه 2/0±74/4 گرم در سه تکرار اختصاص داده شد. بعد از 8 هفته تغذیه تیمار حاوی 1 درصد نوکلئوتید افزایش معنیداری در غذای نسبی خورده شده نسبت به تیمار شاهد نشان داد (05/0P<). در سایر شاخصهای رشد مانند افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه و روزانه و ضریب تبدیل غذایی اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P>). نتایج سنجش پارامترهای خونشناسی نشان داد نوکلئوتید بر شاخصهای خونی اثر داشته مثبت داشته و بیشترین میزان گلبول سفید، گلبول قرمز و هموگلوبین در تیمارهای حاوی نوکلئوتید مشاهده شد (05/0P<). در میزان بازماندگی نیز اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0P>). نتایج این پژوهش بیانگر این بود که نوکلئوتید جیره در سطوح 1 و 5/1 درصد دارای اثرات مثبت بر پارامترهای خونشناسی ماهی کپور معمولی است.
پرونده مقاله
چکیده
در این پژوهش اثر هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) افزودهشده به آردزنی و لعاب ناگت ماهی سارم بر میزان جذب روغن و کیفیت آن طی چهار ماه نگهداری بهصورت منجمد بررسی شد. تیمارها شامل شاهد (بدون HPMC در روکش)، A (حاوی 2 درصد HPMC در آردزنی)، B (حاوی 2 درصد HPMC در ف چکیده کامل
چکیده
در این پژوهش اثر هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) افزودهشده به آردزنی و لعاب ناگت ماهی سارم بر میزان جذب روغن و کیفیت آن طی چهار ماه نگهداری بهصورت منجمد بررسی شد. تیمارها شامل شاهد (بدون HPMC در روکش)، A (حاوی 2 درصد HPMC در آردزنی)، B (حاوی 2 درصد HPMC در فرمولاسیون لعاب) و C (حاوی 1 درصد HPMC در آردزنی و 1 درصد HPMC در فرمولاسیون لعاب) بودند. آزمایش های ترکیب تقریبی متشکله ناگت های سرخ شده مقدماتی و نهایی (رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و pH) در زمان صفر و آزمایش های شیمیایی (TBA و FFA)، میکروبی (شمارش کل باکتری ها، مزوفیل و سرمادوست)، رنگسنجی و آنالیز حسی طی چهار ماه نگهداری در فریزر در فواصل زمانی هر ماه یکبار، روی ناگت های تولیدی سرخ شده مقدماتی انجام شد. در تیمارهای مختلف ناگت های سرخ شده مقدماتی و نهایی، مقدار پروتئین، pH و خاکستر بدون اختلاف معنی دار (05/0˃P) و میزان رطوبت و چربی میان تیمارها اختلاف معنی داری نشان دادند (05/0˂P)، بهطوریکه تیمار B با 2 درصد HPMC در لعاب کمترین مقدار چربی و بالاترین مقدار رطوبت را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0˂P). طی چهار ماه نگهداری ناگت های ماهی، شاخص های رنگ روشنایی و زردی، مقدار باکتری های مزوفیل و شاخص پذیرش کلی کاهش و میزان TBA و FFA افزایش معنی داری نشان دادند (05/0˂P). نتایج این پژوهش نشان داد که HPMC افزودهشده در مراحل مختلف روکش بر شاخص های فسادی اثری نداشت و افزودن 2 درصد HPMC در لعاب بر کاهش جذب روغن و حفظ رطوبت در محصول نهایی مؤثرتر بود.
پرونده مقاله
چکیده
بسیاری از گیاهان دارای خواص دارویی بوده و دارای اثر آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی میباشند. اخیراً توجه به ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی بهمنظور استفاده در صنایع دارویی و غذایی بهدلیل عوارض ناخواسته آنتیاکسیدانهای مصنوعی افزایش یافته است. ترکیب چکیده کامل
چکیده
بسیاری از گیاهان دارای خواص دارویی بوده و دارای اثر آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی میباشند. اخیراً توجه به ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی بهمنظور استفاده در صنایع دارویی و غذایی بهدلیل عوارض ناخواسته آنتیاکسیدانهای مصنوعی افزایش یافته است. ترکیبات پلیفنل از جمله ترکیبات بسیار مهم گیاهان بوده که دارای اثرات آنتیاکسیدانی میباشند. این ترکیبات در تمام اندامهای گیاهان یافتشده و بنابراین جزء مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند. در این مطالعه، شرایط استخراج شامل استفاده از سه حلال آب، اتانول و آب/ اتانول به نسبت 1 به 15 حلال به نمونه بهمدت 24 ساعت بود. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای حاصل با دو روش قدرت کاهندگی آهن و خاصیت آنتیاکسیدانی کل مورد سنجش قرار گرفت. مقادیر تیوباربیتوریک اسید و اسیدهای چرب آزاد برای ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی این عصاره بهکار رفت.اثرات آنتیاکسیدانی بیلهر در سیستم روغن ماهی نشان داد که اختلاف معنیداری بین مقادیر تیوباربیتوریک اسید و اسیدهای چرب آزاد با نمونه شاهد وجود دارد و توانست بهخوبی در طی نگهداری از روغن ماهی محافظت کند. بنابراین عصاره بیلهر میتواند بهعنوان یک ترکیب با خواص کاربردی دارای اهمیت میباشد.
پرونده مقاله
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر افزودن مقادیر مختلف اسانس اسطوخودوس بر خواص فیزیکی و ظاهری فیلمهای زیست تخریبپذیر کاپاکاراژینان- ژلاتین/ رس صورت پذیرفت. نانوکامپوزیت کاپاکاراژینان- ژلاتین/ رس با افزودن سه سطح 1، 5/1، 2 wt% اسانس اسطوخودوس به ماتریس پلیمری به کمک ر چکیده کامل
چکیده
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر افزودن مقادیر مختلف اسانس اسطوخودوس بر خواص فیزیکی و ظاهری فیلمهای زیست تخریبپذیر کاپاکاراژینان- ژلاتین/ رس صورت پذیرفت. نانوکامپوزیت کاپاکاراژینان- ژلاتین/ رس با افزودن سه سطح 1، 5/1، 2 wt% اسانس اسطوخودوس به ماتریس پلیمری به کمک روش همزدن حلالی تهیه گردید. درصد رطوبت و حلالیت فیلمها و ویژگیهای ظاهری شامل ویژگیهای رنگ، کدورت و انتقال نور فیلمها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد، افزودن اسانس اسطوخودوس منجر به کاهش معنیدار رطوبت و افزایش حلالیت آنها گردید. کدورت فیلمها با افزایش مقادیر اسانس افزایش یافت بهطوریکه بیشترین کدورت مربوط به نانوکامپوزیت حاوی 2 درصد اسطوخودوس بود. همچنین میزان جذب UV در فیلمهای حاوی اسانس افزایش یافت.
پرونده مقاله