مروری بر کاربردهای گیاه دارویی هندوانه ابوجهل از طب سنتی تا صنایع غذایی
محورهای موضوعی : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییمجتبی ضیائی 1 , مسعود دل آشوب 2
1 - 1- دانشیار مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده علوم پزشکی مراغه
2 - استادیارگروه علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
کلید واژه: طب سنتی, هندوانه ابوجهل, صنعت غذا,
چکیده مقاله :
هندوانه ابوجهل یک گیاه با ارزش دارویی است که به طور گسترده در مناطق بیابانی جهان پراکنده شده است. میوههای آن معمولاً به دلیل طیف وسیعی از کاربردهای دارویی و همچنین پتانسیل دارویی و غذایی شناخته میشوند. هدف این مقاله ارزیابی اطلاعات منتشر شده در مورد گیاه، پتانسیل غذایی و کاربردهای دارویی آن برای انسان و دام و نیز مطالعات ایمنی میوه و پتانسیل مطالعات آینده است. بررسی ادبیات با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی علمی شامل PubMed، Scopus، Google Scholar، Web of Science و همچنین کتابهای منتشر شده انجام شد. این گیاه دارای طیف وسیعی از مصارف دارویی سنتی از جمله در دیابت، سرماخوردگی، سرفه، آسم، برونشیت، یرقان، درد مفاصل، سرطان، دندان درد، زخم، ورم پستان و در اختلالات گوارشی مانند سوء هاضمه، یبوست، اسهال خونی، گاستروانتریت، و عفونت های میکروبی مختلف می باشد. چندین ترکیب شیمیایی فعال زیستی از میوه ها مانند گلیکوزیدها، فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، اسیدهای چرب و اسانس ها ثبت شد. جداسازی و شناسایی کورکوربیتاسین و کولوسینتوزیدها نیز گزارش شد. همچنین نشان داده شد که این گیاه از نظر ارزش غذایی غنی با محتوای پروتئین بالا و مواد معدنی مهم و همچنین کیفیت خوراکی روغن دانه است.این گیاه کاربردهای متعدد و مفیدی در درمان بیماریهای مختلف انسان و حیوانات دارد. بنابراین، هدف اولیه این مقاله ارائه مروری بر یافتههای اثرات مثبت و خطرات مصرف هندوانه ابوجهل بر سلامت انسان و صنایع غذایی و دامپزشکی است.
Citrullus colocynthis is a plant with medicinal value that is widely distributed in the desert regions of the world. Its fruits are commonly known for their wide range of medicinal uses as well as medicinal and food potential. The aim of this article is to evaluate the published information about the plant, its nutritional potential, and medicinal uses for humans and livestock, as well as fruit safety studies and the potential for future studies. The literature review was conducted by searching scientific databases including PubMed, Scopus, Google Scholar, Web of Science, as well as published books. This plant has a wide range of traditional medicinal uses including diabetes, cold, cough, asthma, bronchitis, jaundice, joint pain, cancer, toothache, wound, mastitis, and digestive disorders such as indigestion, constipation, dysentery, and gastroenteritis, and various microbial infections. Several bioactive chemical compounds were recorded from fruits such as glycosides, flavonoids, alkaloids, fatty acids, and essential oils. Isolation and identification of cucurbitacins and colocyntosides were also reported. It was also shown that this plant is rich in nutritional value with high protein content and essential minerals, as well as the edible quality of the seed oil. This plant has many useful uses in treating various human and animal diseases. Therefore, the primary goal of this article is to provide an overview of the findings of the positive effects and risks of Citrullus colocynthis consumption on human health and its application in food and veterinary industries.
_||_