بیوفیلم ها درصنایع غذایی و راه کارهای حذف آنها در سیستم های فرآوری غذایی
محورهای موضوعی : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییلیلا ناطقی 1 , امیر اهنگربهان 2 , عاطفه محمد قلی 3
1 - دانشیار، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی ، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
کلید واژه: بیوفیلم, باکتری ها, مکانیسم های ضد بیوفیلمی, عفونت زایی,
چکیده مقاله :
بیوفیلم یک اجتماع میکروبی پیچیده است که درون ماتریکس پلی ساکاریدی و یا پروتئینی محصور شده است. بیوفیلم میتواند توسط میکروارگانیسم هایی مانند قارچها و باکتری ها ایجاد شود. هم باکتری های گرم مثبت و هم گرم منفی این توانایی را دارند. مقاومت باکتریایی ایجاد شده در فاز بیوفیلم به مواد ضدمیکروبی یک مسئله مهم جهانی است. بیوفیلم باکتریایی از جنبه های مختلفی مانند بیماری های وابسته به عفونت های مزمن انسانی، عفونت اجسام خارجی مانند کاتترها، بیماری های دامی و گیاهی و همچنین در واحدهای فرآوری مواد غذایی دارای به دلیل انسداد و آلوده نمودن خطوط تولید با اهمیت است. برای میکروارگانیسمها، زندگی کردن در یک بیوفیلم با مزایای خاصی همراه است. اجتماعاتِ میکروبی معمولاً نسبت به استرس ها بسیار مقاومترند. فاکتورهای استرسزای بالقوه نظیر کمبود آب، افزایش یا کاهش pH محیط یا وجود مواد سمی برای میکروب، نظیر آنتی بیوتیک ها، آنتی میکروب ها یا فلزات سنگین را شامل میشوند. بیوفیلم در مکان های مختلفی تشکیل میشود، ولی تشکیل آن در صنایع فرآوری مواد غذایی معمولاً باعث آسیب و کاهش راندمان میشود. علاوه بر فواید مختلف نظیر کاربرد در پاکسازی آلودگی های فلزات سنگین و همچنین ساخت سلول سوختی میکروبیال، دارای خطرات بسیاری نیز میباشد. این ساختارهای مقاوم باعث 80 درصد بیماریهای عفونی انسانی هستند که به دلیل مقاوم بودن و نبود راههای قطعی و سریع درمان در برابر این باکتریهای پاتوژن درصد بسیار بالایی را شامل میشود.
Biofilm is a complex microbial community enclosed in a polysaccharide or protein matrix. Biofilm can be created by microorganisms such as fungi and bacteria. Both Gram-positive and Gram-negative bacteria have this ability. Bacterial resistance developed in the biofilm phase to antimicrobial agents is an important global issue. Bacterial biofilm is important in various aspects such as diseases related to chronic human infections, infection of foreign bodies such as catheters, animal and plant diseases, and also in food processing units due to blocking and contaminating production lines. For microorganisms, living in a biofilm has certain advantages. Microbial communities are usually very resistant to stress. Potential stress factors such as lack of water, increase or decrease in pH of the environment or the presence of toxic substances for microbes, such as antibiotics, antimicrobials or heavy metals, are included. Biofilm is formed in different places, but its formation in food processing industries usually causes damage and reduced efficiency. In addition to various benefits, [1]such as the use in cleaning heavy metal pollution and the construction of microbial fuel cells, it also has many risks. These resistant structures cause 80% of human infectious diseases, which includes a very high percentage due to their resistance and lack of definitive and quick treatment methods against these pathogenic bacteria.
_||_