در این مطالعه وضعیت آلودگی شیر و فرآوردهای آن به باکتریهای بیماریزا در ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. در مواردی بررسیهای مقطعی نسبتاً زیادی انجام گرفته است اما در مورد برخی از باکتریهای بیماریزا یا اصلاً مطالعهای وجود ندارد یا بررسیها کافی نیست. این در حالی اس چکیده کامل
در این مطالعه وضعیت آلودگی شیر و فرآوردهای آن به باکتریهای بیماریزا در ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. در مواردی بررسیهای مقطعی نسبتاً زیادی انجام گرفته است اما در مورد برخی از باکتریهای بیماریزا یا اصلاً مطالعهای وجود ندارد یا بررسیها کافی نیست. این در حالی است که لازمه مطالعات اپیدمیولوژیک و تجربی وجود اطلاعاتی است که از بررسیهای مقطعی حاصل میشود. به طور کلی میتوان گفت آلودگی شیر به باکتریهای بیماریزا در کشور به مرور زمان و در اثر به کارگیری روشهای مناسب تولید و آگاهی تولیدکنندکان در حال کاهش بوده است ولی از طرفی استفاده از روشهای نوین تشخیص و جستجوی باکتریها موجب تشخیص دقیقتر و در نتیجه بیشتر باکتریها گردیده است. لذا استمرار منظم بررسیهای مقطعی همراه با بکارگیری روشهای دقیق، حساس و مناسب نمونهبرداری و جستجو و شمارش باکتریها ضرورتی است که صرفنظر از آگاهی به وضعیت شیر و فرآوردههای آن از نظر آلودگی به باکتریهای عامل بیماری بتوان تدابیر مؤثری در جهت پیشگیری، کاهش یا عدم آلودگی اتخاذ نمود.
پرونده مقاله
اشریشیا کولای یکی از مهم ترین پاتوژن های روده ای منتقله از مواد غذایی است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان شیوع و تعیین الگوی مقامت آنتی بیوتیکی سویه های اشریشیا کولای در بستنی های سنتی عرضه شده در شهرستان خوی می باشد. این مطالعه به صورت مقطعی و در طی شش ماه نخست سال 139 چکیده کامل
اشریشیا کولای یکی از مهم ترین پاتوژن های روده ای منتقله از مواد غذایی است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان شیوع و تعیین الگوی مقامت آنتی بیوتیکی سویه های اشریشیا کولای در بستنی های سنتی عرضه شده در شهرستان خوی می باشد. این مطالعه به صورت مقطعی و در طی شش ماه نخست سال 1390 بر روی 150 نمونه بستنی سنتی خریداری شده از فروشگاه ها و قنادی های عرضه کننده بستنی در مناطق مختلف شهرستان خوی انجام و پس از شناسایی سویه های اشریشیا کولای، با استفاده از آزمون کربی- بوئر الگوی حساسیت و مقاومت 10 آنتی بیوتیک مورد مطالعه تعیین گردید. مطابق نتایج مطالعه، 33/31% (47 از 150) از نمونه ها آلوده به اشریشیا کولای بودند. همچنین نتایج حاصل از تست آنتی بیوگرام نشان داد بیشترین میزان حساسیت به ترتیب نسبت به سفتیزوکسیم (85/80%)، سیپروفلوکساسین (73/78%) و سفتریاکسون (47/74%) و بیشترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آموکسی سیلین (74/95%)، اگزاسیلین (98/82%) و کانامایسین (7/61%) می باشد. در مجموع نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد که میزان شیوع اشریشیاکولای به عنوان شاخص آلودگی مدفوعی در بستنی های عرضه شده در بازار خوی و میزان مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جدا شده قابل توجه می باشد.
پرونده مقاله
فرآورده های گوشتی تهیه شده از گوشت مرغ یکی از پرطرفدارترین محصولاتی هستند که سهمی را در رژیمهای روزانه به خود اختصاص می دهند. بنابراین، مطالعه تغییرات اجزای تشکیل دهنده این محصولات طی فرآیندهای مختلف و در طول زمان نگهداری حائز اهمیت است. در مطالعه حاضر، دو نمونه فرآور چکیده کامل
فرآورده های گوشتی تهیه شده از گوشت مرغ یکی از پرطرفدارترین محصولاتی هستند که سهمی را در رژیمهای روزانه به خود اختصاص می دهند. بنابراین، مطالعه تغییرات اجزای تشکیل دهنده این محصولات طی فرآیندهای مختلف و در طول زمان نگهداری حائز اهمیت است. در مطالعه حاضر، دو نمونه فرآورده گوشتی حاوی 90 درصد گوشت مرغ در شرایط مشابه تولید شدند. با این تفاوت که در یک نمونه از روغن سویا و در نمونه دیگر از روغن کانولا استفاده شد. هر دو نمونه به مدت 45 روز در دمای 4 الی 5 درجه سلسیوس نگهداری شدند. با فاصله 15 روز پروفایل اسیدهای چرب (اسیدهای پالمیتیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک و لینولنیک)، آزمون های میکروبی (شمارش کل باکتری های سرماگرا و لاکتوباسیلوس ها) و شیمیایی (محتوای رطوبت، pH، عدد پراکسید، عدد تیوباربیتوریک اسید و اسیدهای چرب آزاد) اندازه گیری گردید. بر اساس نتایج مطالعه، تمامی پارامترها به غیر از عدد پراکسید تغییرات معنی داری (05/0>p) در طی دوره نگهداری نشان دادند. از نسبت اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه به اسیدهای چرب اشباع در تمام نمونه ها به جز نمونه حاوی روغن سویا در روز 15، در محدوده مقدار بهینه توصیه شده قرار داشت. به علاوه نتایج نشان دادند، در مجموع نمونه حاوی روغن کانولا در مقایسه با نمونه تهیه شده از روغن سویا تغییرات کمتری را در طول نگهداری متحمل گردیده است.
پرونده مقاله
نیترات و نیتریت از کلیدی ترین افزودنی ها در تولید فرآورده های گوشتی عمل آوری شدهمحسوب می شوند. به رغم تمام مزایای تکنولوژیکی نیتریت، ایجاد مواد سرطان زای نیتروزآمین نگرانی هایی را در مورد استفاده از این افزودنی به همراه داشته است. در این پژوهش از روش کروماتوگرافی مایع ب چکیده کامل
نیترات و نیتریت از کلیدی ترین افزودنی ها در تولید فرآورده های گوشتی عمل آوری شدهمحسوب می شوند. به رغم تمام مزایای تکنولوژیکی نیتریت، ایجاد مواد سرطان زای نیتروزآمین نگرانی هایی را در مورد استفاده از این افزودنی به همراه داشته است. در این پژوهش از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا برای ارزیابی همزمان میزان نیتریت و نیترات باقیمانده در فرآورده های گوشتی حاوی 80-61 درصد گوشت عرضه شده در روز چهارم پس از تولید در شهر شیراز استفاده شد. میزان متوسط نیتریت و نیترات باقیمانده در نمونه های سوسیس به ترتیب 38/7 ± 96/36 و 5/5 ± 81/85 و در نمونه های کالباس به ترتیب 28/3 ± 97/20و 3/5 ± 85/124 میلی گرم در کیلوگرم بود. میزان نیترات و نیتریت در نمونه های سوسیس و کالباس تفاوت معنی داری (05/0>p) نشان داد. میزان باقیمانده نیتریت در تمامی نمونه ها کمتر از حداکثر میزان مجاز 120 میلی گرم در کیلوگرم بود. این یافته نشان دهنده به کارگیری مقادیر مجاز نیتریت در این فرآورده ها می باشد. با وجود این که نیترات به طور معمول به این قبیل فرآورده های گوشتی اضافه نمیشود، اما در تمامی نمونه ها مقادیر قابل توجهی نیترات مشاهده شد. منشأ نیترات ردیابی شده را می توان به نیترات موجود در مواد اولیه نظیر گوشت، آب، ادویه و سبزیجات و هم چنین تبدیل یون نیتریت به نیترات در ابتدای فرآوری مرتبط دانست. نتایج مطالعه نشان داد، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا روشی سریع و دقیق برای اندازه گیری همزمان میزان نیتریت و نیترات باقیمانده در فرآورده های گوشتی امولسیونه می باشد.
پرونده مقاله
با توجه به اهمیت آنتروتوکسینهای استافیلوکوکوس موجود در شیر به عنوان یکی از منابع عمده مسمومیتهای غذایی، بررسی روشهای متعدد جداسازی، شناسایی و دستهبندی این آنتروتوکسینها ضروری است. در این مطالعه توصیفی 75 نمونه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از شیر گاومیش برای چکیده کامل
با توجه به اهمیت آنتروتوکسینهای استافیلوکوکوس موجود در شیر به عنوان یکی از منابع عمده مسمومیتهای غذایی، بررسی روشهای متعدد جداسازی، شناسایی و دستهبندی این آنتروتوکسینها ضروری است. در این مطالعه توصیفی 75 نمونه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از شیر گاومیش برای بررسی وجود و حضور ژن های مربوط به آنتروتوکسینهای معمول استافیلوکوکوس آرئوس با استفاده از روشMultiplex PCRمورد ارزیابی قرار گرفتند. بدین صورت که ابتدا DNA نمونهها استخراج سپس برای اطمینان از استافیلوکوکوس بودن تمام نمونهها به روش PCR مورد تأیید قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که از این تعداد نمونه باکتریایی یک جدایه دارای هر دو باند آنتروتوکسین هایseb و آنتروتوکسینsecبود و سه جدایه دیگر فقط دارای آنتروتوکسین sec بودند و ژن مربوط به آنتروتوکسین A در هیچکدام از جدایه ها شناسایی نشد. بر اساس نتایج این تحقیق میزان شیوع تنوع ژن های مربوط به آنتروتوکسین های معمول در استافیلوکوکوس آرئوس های جدا شده از شیر گاومیش در شهرستان تبریز پایین می باشد.
پرونده مقاله
تخمیر خیار یک فرآیند طبیعی میباشد که میکرواورگانیسمهای آن در کیفیت محصول مؤثرند و در این محصول گونههای متعلق به گروه لاکتوباسیلوس پلانتاروم دارای مزیتهای بسیاری برای فرآیند تخمیر میباشند. در این بررسی برای تولید محصولی ایمن و یکنواخت، خیارهای بومی درمحلولهای آب نم چکیده کامل
تخمیر خیار یک فرآیند طبیعی میباشد که میکرواورگانیسمهای آن در کیفیت محصول مؤثرند و در این محصول گونههای متعلق به گروه لاکتوباسیلوس پلانتاروم دارای مزیتهای بسیاری برای فرآیند تخمیر میباشند. در این بررسی برای تولید محصولی ایمن و یکنواخت، خیارهای بومی درمحلولهای آب نمک 5 و 7% کلرید سدیم تحت شرایط بدون تلقیح و نیز cfu/ml108×6، 107×4، 106×4ماده تلقیح از گونه خاصلاکتوباسیلوس پلانتارومقرار داده شدهوسپس جمعیت میکروبی برای پانزده روز تخمیر در دمای محیطو سی روز انبار در دمای 4 و 25 درجه سلسیوسبا استفاده از آنالیز واریانس در سطح اطمینان 95% بررسی شده است. در این بررسی، در روز نهم تخمیر نمونه هایبا میزان تلقیح بالا (cfu/ml 108´ 6) و دارای 5% محلول کلرید سدیمبیشترین میزان جمعیت لاکتوباسیلوس پلانتاروم ( log10 cfu/ml57/8)را نشان داده اند.اما با میزان تلقیح بیشتر و غلظت نمک 7% حداقل میزان مخمر و مزوفیل هوازیدر نمونهها مشاهده شده است. در طولانبار، جمعیت لاکتوباسیلوس پلانتاروم، مخمرها و مزوفیل های هوازی در دمای 25 درجه بالاتر از دمای4درجه سلسیوسبوده استاماتغییر مهم در روز سیام انبارمشاهدهشده است که میزانلاکتوباسیلوس پلانتاروم( log10 cfu/ml 47/5)در محلول نمک 7% و دمای 4 درجه سلسیوسبا شرایط رقابتی کمتر و محیطی مناسب نسبت به دیگر میکرواورگانیسمها بالاتر بوده است.بنابراین در این بررسی با رشد مناسب لاکتوباسیلوس پلانتاروم و جلوگیری از رشد میکرواورگانیسمهای بیماریزا و غیربیماریزا در نمونههای تلقیح شده،محصولی ایمن و یکنواخت تولید شده است.
پرونده مقاله
ید یک عنصر ضروری در جیره غذایی انسان است و در بسیاری از مواد غذایی با منشاء دامی یافت می شود. کمبود ید هنوز یک مشکل اساسی در بسیاری از کشورهای جهان می باشد. این بررسی با هدف تعیین میزان ید درگوشت گاو و گوسفند و تخم مرغ های عرضه شده در شهرکرد انجام شد. تعداد 40 نمونه گوش چکیده کامل
ید یک عنصر ضروری در جیره غذایی انسان است و در بسیاری از مواد غذایی با منشاء دامی یافت می شود. کمبود ید هنوز یک مشکل اساسی در بسیاری از کشورهای جهان می باشد. این بررسی با هدف تعیین میزان ید درگوشت گاو و گوسفند و تخم مرغ های عرضه شده در شهرکرد انجام شد. تعداد 40 نمونه گوشت گاو، 40 نمونه گوشت گوسفند و 60 نمونه تخم مرغ طی دو فصل زمستان 1389 و بهار 1390 خریداری شد. سپس با استفاده از هضم اسیدی و روش پایه سندل ـ کالتوف میزان ید در نمونه ها اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد میانگین میزان ید در نمونه های گوشت گوسفند در فصل زمستان برابر با 79/3 ± 32/11 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 63/52 ± 65/105 میکروگرم بر کیلوگرم می باشد. میانگین میزان ید در نمونه های گوشت گاو در فصل زمستان برابر با 69/5 ± 17/16 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار برابر با 18/41 ± 25/115 میکروگرم بر کیلوگرم می باشد. میانگین میزان ید در زرده نمونه های تخم مرغ در فصل زمستان برابر با 60/122 ± 40/340 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 71/62 ± 63/462 میکروگرم بر کیلوگرم تعیین گردید. هم چنین میانگین میزان ید در سفیده نمونه های تخم مرغ در فصل زمستان 56/14 ± 01/33 میکروگرم بر کیلوگرم و در فصل بهار 40/14 ± 87/47 میکروگرم بر کیلوگرم می باشد. در این بررسی رابطه معنی داری بین میزان ید موجود در سفیده و زرده تخم مرغ مشاهده نشد. بعلاوه مشخص گردید گوشت گاو و گوسفند و هم چنین تخم مرغ منابع مناسبی جهت تأمین میزان ید مورد نیاز انسان هستند.
پرونده مقاله
آگاهی افراد از بهداشت و ایمنی مواد غذایی به عنوان یک اصل مهم در پیشگیری از ابتلای آن ها به بیماریهای غذایی و حفظ محیط از آلودگی ها محسوب میگردد. هدف این تحقیق بررسی آگاهی و نگرش سربازان وظیفه پادگان مالک اشتر اراک در زمینه بهداشت و ایمنی غذایی می باشد. این مطالعه به ص چکیده کامل
آگاهی افراد از بهداشت و ایمنی مواد غذایی به عنوان یک اصل مهم در پیشگیری از ابتلای آن ها به بیماریهای غذایی و حفظ محیط از آلودگی ها محسوب میگردد. هدف این تحقیق بررسی آگاهی و نگرش سربازان وظیفه پادگان مالک اشتر اراک در زمینه بهداشت و ایمنی غذایی می باشد. این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی در بین 191 نفر از سربازان وظیفه در سال 1389 انجام گردید. پرسشنامه طراحی شده مشتمل بر سوالاتی در زمینه اطلاعات فردی، آگاهی و نگرش نسبت به بهداشت و ایمنی مواد غذایی میباشد. نتایج مطالعه نشان داد که 57 درصد سربازان دارای آگاهی خوب، 18 درصد دارای آگاهی متوسط و 25 درصد آگاهی ضعیف در رابطه با بهداشت و ایمنی مواد غذایی بودند. تمامی سربازان نگرش خوبی نسبت به بهداشت و ایمنی مواد غذایی داشتند. اما رابطه آماری معنی داری بین میزان آگاهی و سطح تحصیلات مشاهده شد (01/0 p<). به عبارتی میزان آگاهی سربازان دارای تحصیلات مرتبط با علوم پزشکی بیشتر از افراد رشته های غیرپزشکی بود. نتایج نشان داد تفاوت آماری معنیداری در بین گروههای سنی از نظر آگاهی، وجود ندارد. هم چنین از آنجایی که برخی از سربازان آگاهی خوبی در این زمینه نداشتند، لذا گنجاندن دوره های بهداشت و ایمنی غذایی در طی آموزشی نظامی ضروری است.
پرونده مقاله