بررسی اثر ضدمیکروبی اسانس سماق روی باکتری سالمونلاتیفیموریوم و تعیین اجزای آن
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییبهراد رادمهر 1 , کاوه خامدا 2 , افشین رجبیخرمی 3
1 - گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران
3 - گروه شیمی دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
کلید واژه: اثر ضدمیکروبی, اسانس سماق, سالمونلاتیفیموریوم,
چکیده مقاله :
افزایش روزافزون استفاده از نگهدارندههای طبیعی توجه بیشتر را به مطالعات علمی روی فرآوردههای طبیعی ازجمله اسانسهای گیاهی جلب نموده است. لذا در این مطالعه اسانس گیاه سماق، که از گیاهان مورد استفاده بهعنوان طعمدهنده در غذاهای ایرانی است، مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه ابتدا از میوه گیاه سماق با روش تقطیر اسانسگیری بهعمل آمد، سپس اسانس فوق توسط روش کروماتوگرافی گازی مورد آنالیز قرار گرفت. در نهایت اثر ضدمیکروبی اسانس سماق روی باکتری سالمونلاتیفیموریوم که از باکتریهای مهم در ایجاد بیماریهای غذایی است، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد از میان اجزای بهدستآمده در اسانس سماق، مهمترین جز دارای خاصیت ضدمیکروبی (احتمالاً) ماده کاریوفیلن میباشد که با دارا بودن میزان بالایی در ترکیب اسانس، میتواند خواص ضدمیکروبی آن را بهخوبی توجیه کند. نتایج حاصل از بررسی اثر ضدمیکروبی نشان داد که اسانس فوق حتی در غلظتهای پایین (ppm 30( نیز دارای اثرات باکتریواستاتیک میباشد و با افزایش غلظت این اثر افزایش یافته تا اینکه در غلظت ppm1000 اسانس اثر باکتریوسیدال داشت. بنابراین میتوان نتیجه گرفت اسانس سماق بهدلیل دارا بودن اجزای ضدمیکروبی بهمیزان فراوان، میتواند در کنترل رشد باکتری سالمونلاتیفیموریوم مورد استفاده قرار گیرد.
Consumers' interest over natural preservatives and their application as food ingredients is growing, which encourage complementary researches on various natural antimicrobials such as plant essential oils. Sumac (Rhus coriaria L.), is a plant that is used as a flavouring agent in Iranian traditional foods. Therefore, in this study Sumac essential oil composition and antimicrobial activity was evaluated. Sumac ssential oil was extracted with distillation and analyzed by gas chromatography method. Antimicrobial effect of Sumac essential oil against Salmonella typhimurium, that is considers as one of important pathogen in food, was evaluated. Antimicrobial effect of essential oil was evaluated by measuring turbidity as a result of bacterial growth at a broth media by Bioscreen C instrument at 35°C. Result showed that the most important fraction of essential oil that may have antimicrobial effect is Caryophyllen. Although Sumac essential oil had bacteriostatic effect at low concentration of 30 ppm, it showed bactericidal activity at high concentration of 1000 ppm. It could be concluded that, Sumac essential oil by its antimicrobial fractions can be used to control the growth of Salmonella typhimurium in food stuff.
Akhondzadeh Basti, A., Misaghi, A. and Khaschabi, D. (2007). Growth response and modelling of the effects of Zataria multiflora Boiss. essential oil, pH And temperature on Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus. LWT- Food Science and Technology, 40: 973-981.
Bagamboula, C.F., Uyttendaele, M . and Debevere, J. (2004). Inhibitory effect of thyme and basil essential oils, carvacrol, thymol, estragol, linalool, and p-cymene towards Shigella sonnei and S. flexneri. Food Microbiology, 21: 33-42.
Basti, A.A. and Razavilar, V. (2004). Growth response and modelling of the effects of selected factors on the time-to-detection and probability of growth initiation of Salmonella typhimurium. Food Microbiology, 21:431–438.
Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential application in foods-a review. International Journal of Food Microbiology, 94: 223-253.
Fazeli, M.R., Amin, G., Ahmadian Attari, M.M., Ashtiani, H., Jamalifar, H. and Samadi, N. (2007). Antimicrobial activities of Iranian sumac and avishan-e Shirazi (Zataria multifora) against some food-borne bacteria. Food Control, 18: 646-649.
Gutierez, J., Barry-ryan, C. and Bourke. P. (2009). Antimicrobial activity of plant essential oils using food model media: efficacy, synergistic potential and interaction with food components. Food Microbiology, 26:142-150.
Khaksar, V., Shahnia, M., Shahraz, F., Radmehr, B. and Shojaee, S. (2010). Antibacterial Effect of Three Iranian Plant Extract on the Growth of Listeria monocytogenes and Enterococcus faecalis in nutrient broth Medium. IAFP's Sixth European Symposium on Food Safety. Dublin, Ireland.
Legault, J. and Pichette, A. (2007). Potentiating effect of beta-caryophyllene on anticancer activity of alpha-humulene, isocaryophyllene and paclitaxel. Journal of Pharm Pharmacology, 59: 1643-7.
McClure, F.D. and Lee, J.K. (2011). Determination of operating characteristic, retesting, and testing amount probabi-lities associated with testing for the presence of Salmonellain foods. Journal AOAC International, 94: 327-34.
Naser Abbas, S.M. and kadir halkman, A. (2004). Antimicrobial effect of water extract of sumac (Rhus coriaria L.) on the growth of some food borne bacteria including pathogens. International Journal of Food Microbiology, 97: 63- 69.
Radmehr, B., Nezamtaheri, M. and Khaksar, R. (2010). Effects Rhus coriaria L. Essential oil, pH, temper-ature and storage time on the probability growth of Staphylococcus aureus.15th World Congress of Food Science and Technology. Cape Town, South Africa.
Rondon, M., Velazco, J, Hernandez, J., Pecheneda, M., Morales, A., Rojas, J., Carmona, J. and Diaz, T. (2006). Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil of Tagetes patula (Asteraceae) collected in the Venezuela andes. Revista Latinoamericana de Química, 34: 32-36.
Tassou, C. and Koutsoumanis, K. (2000). Inhibition of Salmonella entritidis and Staphylococcus aureus in nutrient broth by mint essential oil. Food Research International, 33: 273-280.