اثر بازدارندگی سویههای بومی باکتریهای اسید لاکتیک علیه باکتریهای بیماریزای غذایی
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
علیرضا تاری نژاد
1
(دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده کشاورزی، دانشیار گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران)
پریسا پورعبدی
2
(دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده کشاورزی، دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی، تبریز، ایران)
محمد امین حجازی
3
(فوق دکتری، دانشیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمال غرب و غرب کشور، تبریز، ایران)
کلید واژه: پروبیوتیک, انتشار دیسک, باکتری های اسید لاکتیک, قطر هاله عدم رشد,
چکیده مقاله :
شناسایی باکتری های اسید لاکتیک تولید کننده باکتریوسین مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است. بررسی ها نشان داده است که باکتریوسین های باکتری های اسید لاکتیک دارای خواص ضدباکتریایی قابلتوجهی در برابر باکتری های عامل مسمومیت می باشند و می توان این باکتریوسین ها را بهعنوان نگهدارنده های طبیعی مواد غذایی بهکار برد .در این پژوهش فعالیت ضدباکتریایی مایع رویی کشت 10 سویه از باکتریهای لاکتیکی استاندارد بومی (که قبلاً شیر خام و ماست محلی جداسازی شده بود) علیه ﻟﯿﺴﺘﺮﯾﺎ اﯾﻨﻮﮐﻮا، باسیلوس سرئوس، شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، یرسینیا انتروکولیتیکا، کلبسیلا پنومونیه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس ماهیت پروتئینی عامل ضدباکتریایی با استفاده از آنزیم تریپسین بررسی گردید. هر آزمون در سه تکرار انجام و میانگین قطر هاله عدم رشد اندازه گیری سویهها با هم مقایسه شدند. طبق نتایج مطالعه، سویه های اسید لاکتیک توان ضدباکتریایی خوبی را در مقابل باکتریهای شاخص نشان دادند. همچنین سویه 15E با قطر هاله عدم رشد 03/6 میلیمتر علیه شیگلا فلکسنری و با قطر هاله عدم رشد 167/0 میلیمتر علیه یرسینیا انتروکولیتیکا بهترتیب بیشترین و کمترین بازدارندگی را نشان دادند. اشریشیا کولای و شیگلا فلکسنری حساس ترین و باسیلوس سرئوس مقاوم ترین سویه های شاخص در برابر باکتری های اسید لاکتیک بومی شناخته شدند. همچنین نتایج تیمار آنزیمی ماهیت پروتئینی عوامل آنتاگونیستی تولید شده توسط باکتریهای لاکتیکی را تأیید کرد. بر اساس یافتههای مطالعه، سویه بومی T2 را میتوان سویه ای با پتانسیل بسیار بالا برای مهار رشد باکتری های گرم منفی نظیر شیگلا فلکسنری، اشریشیا کولای، یرسینیا انتروکولیتیکا و کلبسیلا نومونیه در نظر گرفت.
Identification of lactic acid bacteria, bacteriocin producing has been noticeable by most researchers. The surveys showed that bacteriocins of lactic acid bacteria has antibacterial effect against bacteria of poisoning agent, so these bacteriocins could be used as natural preserving of food materials. In this research, antimicrobial activities of bacterial supernatant from 10 native strain of lactic acid bacteria existing in Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Branch of North-West and West Region of Iran evaluated by disk diffusion assay against seven pathogen including Listeria innocua, Bacillus cereus, flexneri Shigella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Yersinia entrocolitica, Klebsiella pneumonia. Each test had three replications and the inhibition zone diameter measured in strains and compared with each other. At next step, peptide identification of antibacterial agent was detected by trypsin enzyme treatment. The results represented that lactic acid strains represented good antimicrobial potential against seven bacteria of poisoning agent. Also 15E strain with 6.03mm and 0.167mm inhibition zone diameter versus flexneri shigella and Yersinia entrocolitica showed the highest and lowest rate of suppression, respectively. Escherichia coli and Shigella flexneri the sensitive and Bacillus cereus as resistant strain was detected against bacteriocins of lactic acid bacteria. Also enzyme treatment result confirm peptide identification of antibacterial agent. T2 native strain could consider as strain with high potential versus gram-negative bacteria like Flexneri shigella, E. coli, Yersinia entrocolitica, and Klebsiella pneumonia.
Akhondzade, A., Razavi, V., Misaghi, A., AbbasiFar, R., Radmehr, B. and Khalighi, F. (2003). Effect of thyme essential oils on Salmonella typhimurium in brain and heart broth. Journal of Medicinal Plants, 8: 84-91.
● Alizadeh, B. and Tarinejad, A. (2010). Application of MSTATC software in statistical analysis: Setoodeh Publication. Tabriz. [In Persian]
● Campos, C.A., Rodríguez, Ó., Calo-Mata, P., Prado, M., and Barros-Velázquez, J. (2006). Preliminary characterization of bacteriocins from Lactococcus lactis, Enterococcus faecium and Enterococcusmundtii strains isolated from turbot (Psetta maxima). Food Research International. 39(3): 356-364.
● Chen, H. and Hoover, D. (2003). Bacteriocins and their food applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2(3): 82-100.
_||_
Akhondzade, A., Razavi, V., Misaghi, A., AbbasiFar, R., Radmehr, B. and Khalighi, F. (2003). Effect of thyme essential oils on Salmonella typhimurium in brain and heart broth. Journal of Medicinal Plants, 8: 84-91.
● Alizadeh, B. and Tarinejad, A. (2010). Application of MSTATC software in statistical analysis: Setoodeh Publication. Tabriz. [In Persian]
● Campos, C.A., Rodríguez, Ó., Calo-Mata, P., Prado, M., and Barros-Velázquez, J. (2006). Preliminary characterization of bacteriocins from Lactococcus lactis, Enterococcus faecium and Enterococcusmundtii strains isolated from turbot (Psetta maxima). Food Research International. 39(3): 356-364.
● Chen, H. and Hoover, D. (2003). Bacteriocins and their food applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2(3): 82-100.