فهرس المقالات وحیده حاجی حسنی


  • المقاله

    1 - Prioritize Development of Corporate Social Responsibility in Food Industry Based on the Taxonomy Method
    Journal of System Management , العدد 1 , السنة 7 , زمستان 2021
    The purpose of this study is to prioritize the development of social responsibility in the food industry based on the taxonomy method. The method of this research is qualitative-quantitative, which in the qualitative stage of the research, using in-depth interviews with أکثر
    The purpose of this study is to prioritize the development of social responsibility in the food industry based on the taxonomy method. The method of this research is qualitative-quantitative, which in the qualitative stage of the research, using in-depth interviews with food industry experts, Experts were identified by purposeful sampling and snowball sampling, and due to the adequacy of the data, a total of 13 experts were interviewed. The model was fitted using a questionnaire based on structural equations with Smart PLS software based on base theory and in a quantitative stage of research. In this study, 149 questionnaires were collected from a number of companies active in the food industry in Tehran and Zanjan provinces. In the second phase of the research, those food industry experts in the selected provinces were considered as cluster sampling classified as community. The required number of samples was determined based on the sample adequacy method. The model was fitted and the model was approved and finally using taxonomy method, degree development of food industry responsibility was achieved. According to the results of the research, Zarmakaron Company was able to occupy the first rank among nine companies. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - ارائه مدل مسؤولیت‌پذیری اجتماعی شرکتی در فضای رقابتی بر مبنای بهبود بهره‌وری نیروی کار در صنایع غذایی
    مدیریت بهره‌وری , العدد 62 , السنة 16 , پاییز 1401
    پژوهش حاضر مسؤولیت‌پذیری اجتماعی شرکتی را مورد بررسی قرار داده است. هدف اصلی این پژوهش، ارائه مدلی در زمینه مسؤولیت‌پذیری اجتماعی شرکتی است که در صنایع غذایی مورد بررسی قرار گرفته و بر مبنای بهبود بهره‌وری نیروی کار مبتنی است. پژوهش از نوع کاربردی- اکتشافی و از نوع کیفی أکثر
    پژوهش حاضر مسؤولیت‌پذیری اجتماعی شرکتی را مورد بررسی قرار داده است. هدف اصلی این پژوهش، ارائه مدلی در زمینه مسؤولیت‌پذیری اجتماعی شرکتی است که در صنایع غذایی مورد بررسی قرار گرفته و بر مبنای بهبود بهره‌وری نیروی کار مبتنی است. پژوهش از نوع کاربردی- اکتشافی و از نوع کیفی است. خبرگان صنایع غذایی با روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله برفی شناسایی شدند که با توجه به کفایت داده‌ها درمجموع با 13 خبره مصاحبه شد. روش تجزیه‌وتحلیل، نظریه داده بنیاد با رهیافت نظام‌مند استراوس و کوربین بود و داده‌ها از طریق مصاحبه عمیق گردآوری شدند. نتایج مؤید آن است که بر اساس روش داده بنیاد، 161 کد باز، 46 کد محوری و همچنین 20 کد انتخابی حاصل شده است. بر اساس نتایج پژوهش، حاصل اجرای مدل ارائه شده، دستیابی به بهبود تجربه مشتری، حسن شهرت برند و استقلال اقتصادی است. در شرایط فعلی کشور که در تحریم اقتصادی به سر می‌برد، عامل مهمی در کاهش وابستگی کشور ایران به کشورهای دیگر به حساب می‌آید و همچنین بر اساس نتایج، از طریق آراستگی محیط کار، نظافت و پاکیزگی محیط کار می‌توان به بهبود بهره‌وری نیروی کار رسید. تفاصيل المقالة