فهرس المقالات سعید دهقانی


  • المقاله

    1 - اثر عصاره زردچوبه در پیشگیری از ضایعات هیستوپاتولوژی سنگدان در مسمومیت با آفلاتوکسین در جوجه‌های گوشتی
    میکروبیولوژی دامپزشکی , العدد 1 , السنة 7 , تابستان 1390
    تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (نژاد راس) به چهار گروه تیمار با 3 تکرار مساوی تقسیم شدند و در طی 28 روز دوره پرورشی نگهداری شدند. گروه اول به عنوان گروه کنترل منفی از جیره استاندارد بر پایه ذرت و سویا مصرف نمودند. گروه دوم: دریافت کننده جیره پایه بعلاوه ppm3 ‌‌ آفلات أکثر
    تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (نژاد راس) به چهار گروه تیمار با 3 تکرار مساوی تقسیم شدند و در طی 28 روز دوره پرورشی نگهداری شدند. گروه اول به عنوان گروه کنترل منفی از جیره استاندارد بر پایه ذرت و سویا مصرف نمودند. گروه دوم: دریافت کننده جیره پایه بعلاوه ppm3 ‌‌ آفلاتوکسین تولیدی بود، گروه سوم: با جیره پایه حاوی 05/0 درصد عصاره زردچوبه تغذیه شدند و گروه چهارم جیره ای دربردارنده 05/0 درصد عصاره زردچوبه و ppm3 ‌ آفلاتوکسین تولیدی را دریافت نمودند. از نظر بافت شناسی، نمونه‌های سنگدان در گروه دریافت کننده ppm3 ‌‌ آفلاتـوکسیـن تظاهراتی همچون از بین رفتن غدد مخاطی، زخم، نفوذ سلول‌های لنفوئیدی بصورت کانونی و منتشر در داخل مخاط را نشان داد که شدیدتر از ضایعات سنگدانی در گروه کنترل بود و از لحاظ آماری افزایش معنی داری نسبت بـه سـایـر گـروه‌هـا داشـت (05/0‌‌<‌.)p تیمـار مصـرف کننده ترکیبی از ppm3 آفلاتـوکسین و 05/0 درصد عصاره زردچوبه ضایعاتی نظیر از بین رفتن غدد در قسمتی از بافت مخاطی و دژنراسیون غدد مخاطی را بصورت ملایم بروز دادند. هیپرپلازی غدد مخاطی سنگدان یکی از تظاهرات ملایم و بارزی در گروه دریافت کننده 05/0 درصد زردچوبه مورد نظر قرار گرفت. در مطالعه کنونی مشخص شد که زردچوبه به عنوان یک ماده طبیعی می‌تواند در کاهش ضایعات سنگدانی ناشی از مسمـومیـت القـایـی بـا آفلاتـوکسیـن مـوثر واقع گردد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - مطالعه هپاتیت E ویروسی در مرغان تخمگذار در استان اصفهان
    میکروبیولوژی دامپزشکی , العدد 1 , السنة 14 , تابستان 1397
    عفونت ویروسی هپاتیت E از جمله بیماری‌های می‌باشد که طی چند سال اخیر در اکثر کشور های جهان سبب افزایش تلفات در گله‌های مرغ تخمگذار و کاهش تولید تخم مرغ تا حدود 20% شده است. بیماری را سندرم هپاتیت و اسپلینومگالی یا HS می نامند. ویروس هپاتیت E طیور در خانوادۀ هپه ویریده(He أکثر
    عفونت ویروسی هپاتیت E از جمله بیماری‌های می‌باشد که طی چند سال اخیر در اکثر کشور های جهان سبب افزایش تلفات در گله‌های مرغ تخمگذار و کاهش تولید تخم مرغ تا حدود 20% شده است. بیماری را سندرم هپاتیت و اسپلینومگالی یا HS می نامند. ویروس هپاتیت E طیور در خانوادۀ هپه ویریده(Hepeviridae) قرار دارد. این ویروس بصورت تک رشته‌ای، RNA دار و بدون پوشش است. در این بررسی از 10 مزرعه مرغ تخمگذار در مناطق مختلف استان اصفهان نمونه گیری بصورت کاملاً تصادفی انجام شد. جهت اخذ نمونه‌ها پس از شناسایی گله‌ها و ثبت اطلاعات گله نمونه گیری از سرم و سواپ مدفوعی صورت گرفت. گله‌های مورد آزمایش همه دارای کاهش تولید بودند که علت این کاهش تولید نامشخص بود. از مجموع از 150 نمونه سرمی و 150 نمونه سواپ مدفوعی که مورد آزمایش PCR قرار گرفتند در 6نمونه (4 درصد) از 3 گله ژنوم ویروس ردیابی شد. از این 6 نمونه مثبت در 5 نمونهسرمی (33/3 درصد) ویروس شناسایی شد ولی در نمونه‌های مدفوع همان پرندگان ویروس ردیابی نشد. ولی در 1 نمونه (66/0 درصد) هر دو نمونه سرم و سواپ مدفوعی پرنده وجود ویروس هپاتیت E تأیید شدکه نشان دهنده شروع شیوع این ویروس در واحدهای تخمگذار در این استان است. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - ردیابی مولکولی اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال (ORT) در بلدرچین‌های استان اصفهان
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , العدد 1 , السنة 12 , بهار 1397
    آلودگی با اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال (ORT) یکی از عفونت های شایع تنفسی در مرغان پرورشی است که به طور عمده در پیچیده‌سازی سایر عفونت های تنفسی نقش دارد. به منظور ردیابی باکتری اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال در بلدرچین‌های استان اصفهان، 60 نمونه نای از 20 مزرعه پرورشی بلدرچ أکثر
    آلودگی با اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال (ORT) یکی از عفونت های شایع تنفسی در مرغان پرورشی است که به طور عمده در پیچیده‌سازی سایر عفونت های تنفسی نقش دارد. به منظور ردیابی باکتری اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال در بلدرچین‌های استان اصفهان، 60 نمونه نای از 20 مزرعه پرورشی بلدرچین واجد علایم تنفسی و 60 نمونه نای از 20 مزرعه پرورشی به ظاهر سالم از نقاط مختلف استان اصفهان با ثبت تاریخچه جمع آوری شد. پس از استخراج DNA از نمونه‌های نای، ژن 16srRNA باکتری ORT با پرایمرهای اختصاصی تکثیر شد. الکتروفورز محصول PCR نشان داد در 18 نمونه جمع آوری شده از بلدرچین‌های واجد علایم تنفسی (30 درصد) و 4 نمونه نای از بلدرچین‌های به ظاهر سالم (66/6 درصد) قطعه 784 جفت بازی ژن 16srRNAهمانند کنترل مثبت تکثیر شده است. همچنین، 7 مزرعه از مجموع 20 مزرعه واجد علایم تنفسی (35 درصد) و 3 مزرعه از 20 مزرعه نمونه گیری شده به ظاهر سالم (15 درصد) آلوده به ORT بودند. با توجه به نتایج به دست آمده، در حال حاضر آلودگی با ORT در گله‌های بلدرچین به ظاهر سالم و واجد علایم تنفسی در استان اصفهان شایع است و لازم است با اثبات بیماری زایی ORT، واکسیناسیون مناسب در مزارع مولد بلدرچین جهت القای ایمنی در مزارع پرورشی گوشتی انجام شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    4 - شناسایی تیپ 91/4 ویروس برونشیت عفونی در جوجه‌های گوشتی استان چهارمحال و بختیاری
    آسیب‌شناسی درمانگاهی دامپزشکی , العدد 2 , السنة 6 , تابستان 1391
    بیماری برونشیت عفونی یک بیماری ویروسی واگیردار تنفسی است که عامل بیماری واجد سروتیپ های متعددی است. در این بررسی به شناسایی تیپ 91/4 (793/B) برونشیت عفونی در استان چهارمحال و بختیاری پرداخته شده است. به این منظور از 18 گله جوجه گوشتی واجد سندرم تنفسی مشکوک به برونشیت عف أکثر
    بیماری برونشیت عفونی یک بیماری ویروسی واگیردار تنفسی است که عامل بیماری واجد سروتیپ های متعددی است. در این بررسی به شناسایی تیپ 91/4 (793/B) برونشیت عفونی در استان چهارمحال و بختیاری پرداخته شده است. به این منظور از 18 گله جوجه گوشتی واجد سندرم تنفسی مشکوک به برونشیت عفونی با تلفات بیش از یک درصد در روز نمونه نای اخذ شد. پس از استخراج RNA از نمونه های بافتی نای، در واکنش RT-PCR یک مرحله ای قطعه ای از ژن S1 ویروس برونشیت عفونی تکثیر شد و محصول RT-PCR با پرایمرهای اختصاصی تیپ91/4 به روش Nested-PCR تکثیر شد. نتایج نشان داد از 18 گله مبتلا به مشکلات تنفسی 11 گله یا به عبارتی 11/61% آلوده به ویروس برونشیت عفونی بودند که در گله های مبتلا به برونشیت عفونی، 45/45% آلودگی با تیپ 91/4 را نشان دادند. لذا به نظر می رسد تیپ 91/4 برونشیت عفونی در شکل گیری و پیچیده سازی علایم تنفسی در جوجه های گوشتی مبتلا به سندرم تنفسی در استان چهارمحال و بختیاری نقش داشته باشد و لازم است سیاست های کنترلی مناسب در جهت پیشگیری از آلودگی با تیپ 91/4 برونشیت عفونی اتخاذ گردد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    5 - مقایسه میزان آلودگی به اشریشیاکلی در گوشت مرغ پرورش یافته در شرایط بدون آنتی بیوتیک و عادی
    میکروب شناسی مواد غذائی , العدد 4 , السنة 4 , پاییز 1396
    وجود بقایای آنتی بیوتیکی و سایر ترکیبات شیمیایی در گوشت مرغ یکی از اصلی ترین نگرانی مصرف کنندگان این منبع پروتئینی است. در این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین مصرف آنتی بیوتیک و آلودگی گوشت مرغ، در تابستان 1393، 10 مرغداری واقع در استان اصفهان که به شکل عادی اقدام به پ أکثر
    وجود بقایای آنتی بیوتیکی و سایر ترکیبات شیمیایی در گوشت مرغ یکی از اصلی ترین نگرانی مصرف کنندگان این منبع پروتئینی است. در این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین مصرف آنتی بیوتیک و آلودگی گوشت مرغ، در تابستان 1393، 10 مرغداری واقع در استان اصفهان که به شکل عادی اقدام به پرورش جوجه گوشتی کرده بودند و نیز 5 فارم پرورش جوجه گوشتی بدون مصرف آنتی بیوتیک از ابتدای دوره پرورش پایش شدند. در پایان دوره پرورش، در مرحله کشتار، از یک قطعه عضله سینه مرغ و محتویات کامل یک سکوم نمونه گیری شد. درصد آلودگی به اشریشیا کلی در عضلات و شمارش تعداد کلنی اشریشیاکلی در محتویات سکومی در دو گروه پرورش یافته در شرایط عادی و بدون آنتی بیوتیک محاسبه شد و به ردیابی اشریشیا کلی مولد شیگاتوکسین با PCR پرداخته شد. هم چنین، میزان آلودگی گوشت و تعداد کلنی اشریشیا کلی در محتویات سکومی فارم های با سابقه کلی باسیلوز و بدون سابقه رخداد کلی باسیلوز نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد درصد آلودگی گوشت به اشریشیا کلی و تعداد کلنی اشریشیا کلی در محتویات سکومی در دو گروه پرورش یافته در شرایط عادی و بدون آنتی بیوتیک تفاوت معنی دار ندارد اما این شاخص ها در مرغ های با سابقه کلی باسیلوز به طور معنی دار بیشتر از مرغ های بدون سابقه کلی باسیلوز است (P<0.05). در این مطالعه سویه اشریشیاکلی مولد شیگاتوکسین ردیابی نشد. بطورکلی، این مطالعه نشان داد آلودگی میکروبی در مرغ هایی که منجر به مصرف آنتی بیوتیک می شود می تواند بر کیفیت بهداشتی گوشت تأثیر بگذارد لذا لازم است ضمن رعایت زمان پرهیز از مصرف آنتی بیوتیک ها، دوره پرهیز از مصرف گوشت بعد از عفونت های باکتریایی به منظور کاهش اجرام میکروبی و جلوگیری از انتقال آن ها به زنجیره غذایی انسان مورد توجه قرار گیرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    6 - مقایسه الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی درسویه های اشریشیا کلی جداشده از گوشت مرغ پرورش یافته در شرایط عادی و بدون آنتی بیوتیک
    میکروب شناسی مواد غذائی , العدد 2 , السنة 5 , تابستان 1397
    استفاده از آنتی بیوتیک ها در پرورش مرغ یکی از نگرانی های مصرف کنندگان این منبع پروتئینی است که معمولاً مصرف این گونه ترکیبات در پرورش طیور به دلیل خاصیت ضد میکروبی و کنترل بیماری های عفونی صورت می گیرد. به منظور مقایسه الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در اشریشیا کلی جدا شده از أکثر
    استفاده از آنتی بیوتیک ها در پرورش مرغ یکی از نگرانی های مصرف کنندگان این منبع پروتئینی است که معمولاً مصرف این گونه ترکیبات در پرورش طیور به دلیل خاصیت ضد میکروبی و کنترل بیماری های عفونی صورت می گیرد. به منظور مقایسه الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در اشریشیا کلی جدا شده از گوشت مرغ پروش یافته در شرایط مختلف (معمولی و بدون آنتی بیوتیک)، سویه های اشریشیا کلی از گوشت مرغ و محتویات روده مرغ های پرورش یافته در شرایط معمولی و بدون آنتی بیوتیک در اصفهان جدا شد. پس از خالص سازی کشت باکتری بر روی محیط های اختصاصی و تأیید سویه باکتری با تست های بیوشیمیایی، باکتری های جداسازی شده بر روی محیط مولر هینتون کشت داده شد. الگوی مقاومت باکتریایی با روش دیسک دیفیوژن آگار بررسی شد. نتایج نشان داد در هر دو نوع سیستم پرورش مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به دسته دارو های مختلف مورد استفاده در پزشکی و دامپزشکی وجود دارد اما در مرغ های بدون آنتی بیوتیک مقاومت دارویی به مراتب کمتر است. تفاصيل المقالة