اثر ضد باکتریایی و ضد بیوفیلمی اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر سالمونلاهای جداشده از طیور و انسان به روش حداقل غلظت مهارکنندگی رشد
الموضوعات :زینال زینالی 1 , جلال شایق 2 , شاهین تفنگدارزاده 3
1 - دانشآموخته دکترای حرفهای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
2 - دانشيار گروه دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
3 - استادیار گروه علوم پایه، دانشکده علوم پایه، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران.
الکلمات المفتاحية: گیاهان دارویی, آویشن شیرازی, سالمونلا, بیوفیلم, روش حداقل غلظت مهارکنندگی رشد.,
ملخص المقالة :
اسانسهای گیاهی، ترکیبات پیچیدهای از اجزای مختلف شیمیایی با مقادیر گوناگون میباشند. این مواد یکی از منابع بالقوه واجد ترکیبات ضدباکتریایی هستند و برای این منظور بسیار موثر و مفید میباشند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضدباکتریایی اسانس آویشن شیرازی بر سالمونلاهای جداشده از طیور و انسان به¬روش حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (Minimum Inhibitory Concentration; MIC) بود. بدین ¬منظور، برای استخراج اسانس از روش تقطیر با بخار آب استفاده شد، سپس با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی-طیف جرمی (Gas chromatography-Mass Spectroscopy; Gc-Ms) ترکیب اسانس مشخص گردید. برای تعیین MIC اسانس آویشن شیرازی از روش براث میکرودایلوشن و برای بررسی اثر ضد بیوفیلمی اسانس آویشن شیرازی، از تکنیک الایزا استفاده گردید. طبق نتایج، بیش از 9/64 درصد اسانس از سه ماده تیمول، کاراکول و لینانول به ترتیب با 62/46، 85/13 و 95/8 درصد تشکیل شده بود. مشخص شد که میزان MIC برای اسانس آویشن شیرازی در جدایههای سالمونلا در محدوده 5/12-39/0 میلیگرم بر میلیلیتر بود. همچنین، میزان حداقل غلظت کشندگی (Minimum Bactericidal Concentration; MBC) اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora) در جدایههای سالمونلا در محدوده 5/12-56/1 میلی¬گرم بر میلیلیتر بود. قرارگیری جدایههای باکتری سالمونلا با آویشن شیرازی در سطح احتمالی یک درصد به طور معنیداری (001/0>p) باعث کاهش تولید بیوفیلم شد. نتایج مطالعه نشان داد که اسانس آویشن شیرازی دارای اثرات ضدباکتریایی قابلتوجهی میباشد و بیوفیلم جدایههای باکتری سالمونلا را تا میزان قابل توجهی کاهش می¬دهد.
Adams, R.P. (2001). Identification of essential oil components by gas chromatography/quadrupole mass spectroscopy. Allured Publishing Corp.: Carol Stream, USA.pp: 25-36.
• Alshami, I and Alharbi, A.E. (2014). Hibiscus sabdariffa extract inhibits in vitro biofilm formation capacity of Candida albicans isolated from recurrent urinary tract infections. Asian Pacific journal of tropical biomedicine, 4(2): 104-108.
• Austin, J.W and Bergeron, G. (1995). Development of bacterial biofilms in dairy processing lines. Journal of Dairy Research, 62(3): 509-519.
• Bagamboula, C.F., Uyttendaele, M. and Debevere, J. (2004). Inhibitory effect of thyme and basil essential oils, carvacrol, thymol, estragol, linalool and p-cymene towards Shigella sonnei and S. flexneri. Food microbiology, 21(1): 33-42.
• Barkhori-Mehni, S., Khanzadi, S., Hashemi, M. and Azizzadeh, M. (2017). Antibacterial activity of Zataria multiflora boiss essential oil against some fish spoilage bacteria. Journal of Human Environment and Health Promotion, 2(4): 220-225.
• Basti, A,. Razavilar, V., Misaghi A., Abbasifar, R., Radmehr B., et al. (2004). Effect of Zataria multiflora Boiss. essential oil on probability of growth initiation of Salmonella typhimurium in a brain heart infusion broth. The Journal of Medicinal Plants, 3 (9): 85-92 [In Persian].
• Bulte, M. and Jakob, P. (1995). The use of a PCR-generated inva probe for the detection of Salmonella spp. In artificially and naturally contaminated food. International Journal of Food Microbiology, 26 (3): 335-344.
• Burt, S.A. and Reinders, R.D. (2003). Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Letters in Applied Microbiology, 36(3): 162-167.
• Danese, P.N., Pratt, L.A. and Kolter, R. (2001). Biofilm formation as a developmental process. In Methods in enzymology ,Academic Press, 336:19-26.
• Farahpour, M.R., Sheikh, S., Kafshdooz, E and Sonboli, A. (2021). Accelerative effect of topical Zataria multiflora essential oil against infected wound model by modulating inflammation, angiogenesis, and collagen biosynthesis. Pharmaceutical Biology, 59(1): 1-10.
• Gorbani, M. and Salman, A. (2018). Evaluation of Antibacterial Properties of Coriander, Oregano, Fennel, Thyme and parsley extracts, on Pathogenic Bacteria Staphylococcus aureus (ATCC 33591) , Escherichia coli (ATCC 23591) , Klebsiella (ATCC 10031) and Salmonella Typhimurium. Journal of Sabzaevar Medicine University Journal, 25(4):591-598. [In Persian]
• Fazeli, M.R., Amin, G., Attari, M.M., Ashtiani, H., Jamalifar, H. and Samadi N. (2007). Antimicrobial activities of Iranian sumac and avishan-e shirazi (Zataria multiflora) against some food-borne bacteria. Food control, 18(6): 646-9.
• Hadian Rasnani, Z., Oghabi, F. and Valai, N. (1998). Poultary carcass Salmonella infection at industrial slaughterhouse and the effect suspention-cooling. KAUMS Journal (FEYZ), 1(4): 67-74. [In Persian]
• Kim, J.E., Kim, H.E., Hwang, J.K., Lee, H.J., Kwon, H.K., et al. (2008). Antibacterial characteristics of Curcuma xanthorrhiza extract on Streptococcus mutans biofilm. The Journal of Microbiology, 46: 228-232.
• Mahboubi, M. and Feizabadi, M. (2009). The Antimicrobial Activity of Thyme, Sweet Marjoram, Savory and Eucalyptus oils on Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Aspergillus niger and Aspergillus flavus. The Journal of Medicinal Plants; 8 (30) : 137-144 [In Persian].
• Malekogli, R., Dadashzade, K. and Ardabili F. (2019). Investigating the antibiotic sensitivity of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella typhimurium to essential oils of zenian and thyme. The 6th National Conference of Medicinal Plants of Traditional Medicine and Organic Agriculture, Hamedan- Iran. [In Persian]
• Marilena, M., Bersani, C. and Comi, G. (2001). Impedance measurements to study the antimicrobial activity of essential oils from Lamiaceae and Compositae. International Journal of Food Microbiology, 67(3): 187-195.
• Namasivayam, S.K.R. and Roy, E.A. (2013). Anti biofilm effect of medicinal plant extracts against clinical isolate of biofilm of Escherichia coli. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 5(2): 486-489.
• Nouri, N., Rukni, N., Akhundzadeh, A., Mithaghi, A. and Alipour, S. (2018). Investigating the effect of Shirazi thyme essential oil and preservation degree on the growth rate of E.COLI 0157:H7 in hamburger using the Hurdle Technology system. Journal of Veterinary Research, 63(3): 247-252. [In Persian]
• Pouya, R., Sobhanipour, A. and bulqasem D. (2014). Investigation of the effect of Shirazi thyme plant extract on the biofilm of bacteria (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus) present in food. International Development Conference Focusing on Agriculture, Environment and Tourism. Tabriz, Iran. [In Persian]
• Qomsari, A., Hosseini, S.A. and Afshar F. (2018). Effects of garden thyme essential oil on performance and intestinal microbial population of broiler chickens. 2nd National Conference on New Researches in Animal Science, Birjand, Iran. [In Persian]
• Sadeghzadeh, L., Sefidkon, F., and Oliya, P. (2006). Investigating the composition and antimicrobial properties of Shirazi thyme essential oil (Zataria mulrifolra).Pajohesh Sazandeghi, 19(2): 52-56. [In Persian]
• Saǧdıç, O. and Özcan, M. (2003). Antibacterial activity of Turkish spice hydrosols. Food Control, 14(3): 141-143.
• Sasidharan, N.K., Sreekala, S.R., Jacob, J. and Nambisan, B. (2014). In vitro synergistic effect of curcumin in combination with third generation cephalosporins against bacteria associated with infectious diarrhea. BioMed Research International, 2014: 1-8.
• Soltan Dallal, M., Bayat, M., Yazdi, M.H., Aghaamiri, S., Mashkani, M. G., Mohtasab, T.P.A., et al. (2012). Antimicrobial effect of Zataria multiflora on antibiotic-resistant Staphylococcus aureus strains isolated from food. Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences, 17(2): 21-29. [In Persian]