مطالعه میزان آلودگی میکروبی بستنیهای سنتی تولید و عرضه شده در شهر مراغه در سال 1391
الموضوعات :
مهوش انورینژاد
1
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی، ورامین، ایران)
حمید میرزایی
2
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، تبریز، ایران)
الکلمات المفتاحية: مراغه, بستنی سنتی, آلودگی میکروبی,
ملخص المقالة :
در ایران تولید بستنیهای سنتی یا غیرپاستوریزه که به روش دستی تهیه میشود سابقه دیرینه داشته و مصرف آن در ماههای گرم سال بخصوص در بین کودکان بسیار رایج میباشد. آلودگی این محصول به میکروارگانیسمهای بیماریزا میتواند منجر به ایجاد مسمومیت و عفونتهای میکروبی در مصرفکنندگان شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت آلودگی میکروبی بستنیهای سنتی در واحدهای تولید و عرضهکننده موجود در شهر مراغه میباشد. برای این منظور ابتدا واحدهای تولید و عرضه بستنی سنتی در شهر مراغه بر اساس وضعیت بهداشت ظاهری واحد و کارکنان آن به واحدهای درجه یک تا سه دستهبندی شدند؛ سپس از آنها مجموعا 99 نمونه بستنی تهیه و بر اساس استاندارد ملی ایران از نظر شمارش کلی، شمارش انتروباکتریاسه، جستجوی اشریشیا کولای، جستجوی سالمونلا و جستجوی استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت مورد آزمایش قرار گرفتند. از نظر شمارش کلی 8/78 درصد، تعداد انتروباکتریاسه ها 2/17 درصد، از نظر آلودگی به استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت 8/41درصد، از نظر آلودگی به اشریشیا کولای 4/21 درصد نمونه ها آلودگی بالاتر از حد مجاز بر طبق استاندارد ملی ایران داشتند. از هیچ یک از نمونه ها باکتری سالمونلا جدا نشد. به غیر از آلودگی استافیلوکوکی و اشریشیا کولای که در واحدهای درجه 3 به طور معنیداری (05/0> p) بیشتر از واحدهای درجه 1 بود، در بقیه موارد تفاوت معنیداری بین واحدهای درجه یک تا سه وجود نداشت. در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که درصد بالائی از بستنیهای سنتی تولید و عرضه شده در بازار مراغه از نظر آلودگی میکروبی در حد قابل قبول نبوده و نیز ظاهر واحدهای تهیه و عرضه بستنی سنتی نمی تواند معیار معتبر جهت ارزیابی کیفیت بهداشتی محصول عرضه شده باشد.