بررسی وضعیت تقلبات در شیرهای خام عرضه شده در فصول گرم و سرد در شهرستان شهرکرد، ایران در سال 1402
الموضوعات :پریسا ریاحی دهکردی 1 , ابراهیم رحیمی 2
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: شیر خام, تقلبات, سلامت غذا, شهرکرد,
ملخص المقالة :
شیر یک ماده غذایی سالم و مغذی است که در سراسر جهان مورداستفاده قرار میگیرد. تقلب در شیر همواره کیفیت آن را کاهش میدهد و ممکن است مواد خطرناکی را وارد زنجیره تأمین لبنیات کند که سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازد. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر، بررسی وضعیت تقلبات در شیرهای خام عرضه شده در شهرستان شهرکرد در فصول سرد و گرم میباشد. در این مطالعه تعداد 100 نمونه شیر خام از مراکز عرضه این محصول در شهرستان شهرکرد در فصول سرد و گرم نمونهگیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد انتقال داده شد. پارامترهای شیمیایی و میزان آب، سدیم بیکربنات، نمک، فرمالین، هیپوکلریت، دترجنتها، نشاسته، و هیدروژن پراکسید در فصل سرد و گرم ردیابی شدند. نتایج نشان داد که بین پارامترهای شیمیایی در فصل سرد و گرم فقط برای لاکتوز معنیدار بود و در سایر پارامترها، اختلاف آماری معنیداری وجود نداشت. همچنین ارزیابیها نشان داد که تقلبات در فصل گرم بیشتر از فصل سرد و اختلاف معنیدار بود. در نمونههای شیر خام میانگین میزان تقلبات در دو فصل برای آب 54 درصد، نمک 35 درصد، دترجنتها 34 درصد، نشاسته 25 درصد، فرمالین 14 درصد، سدیم بیکربنات 6 درصد، هیپوکلریت 4 درصد و هیدروژن پراکسید 4 درصد ردیابی شد. لذا توصیه میشود جهت جلوگیری از تقلبات، سازمانهای مربوطه با دقت بیشتری به این امر توجه کنند تا سلامت مردم مورد مخاطره قرار نگیرد.