مروری بر تأثیر سموم سیانوباکتریها در آب و مواد غذایی
الموضوعات :
1 - دانشیار گروه بیوتکنولوژی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری¬های همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: سموم سیانوباکتریها, میکروسیستین, سیانوتوکسین, شکوفه جلبکی,
ملخص المقالة :
سیانوتوکسینها گروه مهمی از ترکیبات شیمیایی ازلحاظ اکوتوکسیکولوژی و سمشناسی هستند. اگرچه شکوفههای سیانوباکتریایی در آبهای شیرین بهعنوان یک مشکل مهم اکولوژیکی و بهداشتی در سراسر جهان شناختهشده است، با این وجود طیف وسیعی از سموم تولیدشده تاکنون شناختهنشده است. در مقاله حاضر، مقالات مرتبط منتشر شده در سالهای 2020-2023 در بانکهای اطلاعاتی Springer،Science direct، Scopus و John Wiley جهت به دست آوردن آخرین یافتهها در زمینه اثرات سیانوتوکسینهای تولیدشده توسط سیانوباکتریها بهویژه در آب و غذا و پیامدهای بالقوه آنها برای سلامتی انسان مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله مروری با جستجو در سایت MeSH، کلمات کلیدی مناسب انتخاب گردید و بر اساس آنها، سی مقاله جدید مروری و تحقیقاتی، جمعآوری گردید. نبود امکانات لازم جهت حذف سیانوتوکسینها در آبهای آشامیدنی تصفیه شده، منجر به تجمع زیستی آنها و همچنین مسمومیتهای شدید میشود که در نهایت منجر به بیماریهای مزمن مانند سرطان و حتی مرگ انسانها و حیوانات می شود. باید تحقیقات بیشتری درزمینه آلودگیهای آب و غذا با سیانوباکتریها/سیانوتوکسینها انجام شود. علاوه بر آن باید کارهای تحقیقاتی بیشتری روی ترکیب بیوفیلم یا سموم موجود در ظروف ذخیره آب انجام گردد. بهاینمنظور استفاده از ظروف تیره بهجای ظروف روشن توصیه میشود زیرا ظروف تیره میتوانند تکثیر یا رشد سیانوباکتریها را در آب ذخیرهشده، محدود کنند.