مروری بر تأثیر سموم سیانوباکتریها در آب و مواد غذایی
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذایی
1 - دانشیار گروه بیوتکنولوژی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم و فناوری¬های همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: سموم سیانوباکتریها, میکروسیستین, سیانوتوکسین, شکوفه جلبکی,
چکیده مقاله :
سیانوتوکسینها گروه مهمی از ترکیبات شیمیایی ازلحاظ اکوتوکسیکولوژی و سمشناسی هستند. اگرچه شکوفههای سیانوباکتریایی در آبهای شیرین بهعنوان یک مشکل مهم اکولوژیکی و بهداشتی در سراسر جهان شناختهشده است، با این وجود طیف وسیعی از سموم تولیدشده تاکنون شناختهنشده است. در مقاله حاضر، مقالات مرتبط منتشر شده در سالهای 2020-2023 در بانکهای اطلاعاتی Springer،Science direct، Scopus و John Wiley جهت به دست آوردن آخرین یافتهها در زمینه اثرات سیانوتوکسینهای تولیدشده توسط سیانوباکتریها بهویژه در آب و غذا و پیامدهای بالقوه آنها برای سلامتی انسان مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله مروری با جستجو در سایت MeSH، کلمات کلیدی مناسب انتخاب گردید و بر اساس آنها، سی مقاله جدید مروری و تحقیقاتی، جمعآوری گردید. نبود امکانات لازم جهت حذف سیانوتوکسینها در آبهای آشامیدنی تصفیه شده، منجر به تجمع زیستی آنها و همچنین مسمومیتهای شدید میشود که در نهایت منجر به بیماریهای مزمن مانند سرطان و حتی مرگ انسانها و حیوانات می شود. باید تحقیقات بیشتری درزمینه آلودگیهای آب و غذا با سیانوباکتریها/سیانوتوکسینها انجام شود. علاوه بر آن باید کارهای تحقیقاتی بیشتری روی ترکیب بیوفیلم یا سموم موجود در ظروف ذخیره آب انجام گردد. بهاینمنظور استفاده از ظروف تیره بهجای ظروف روشن توصیه میشود زیرا ظروف تیره میتوانند تکثیر یا رشد سیانوباکتریها را در آب ذخیرهشده، محدود کنند.
Access to healthy and high-quality food is a fundamental challenge for consumers. This study aimed to assess consumer satisfaction regarding the quality and health of food. The research employed an applied approach for its purpose and utilized descriptive-analytical methods through surveys for data collection. The statistical population consisted of heads of urban and rural households in Behmai City, located in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad provinces, with a total of 380 samples selected using a multistage cluster sampling method with proportional allocation. The findings revealed that consumer satisfaction with food quality was generally low, while concerns about food safety were notably high among the majority of consumers across various socio-economic groups. Additionally, the research indicated no significant relationship between household economic and social variables and satisfaction levels regarding food quality and safety. Furthermore, the mean comparison test results demonstrated no substantial differences in consumer satisfaction with food quality and safety among different income, educational, and occupational groups. Overall, it appears that varied income groups express dissatisfaction with food quality and have considerable concerns about food safety.