بررسی بافتهای مجاز و غیر مجاز در محصولات همبرگر با رنگآمیزی های عمومی و اختصاصی
الموضوعات :پریسا علی پور 1 , احمد رضا راجی 2 , سعید خانزادی 3 , ابوالقاسم نبی پور 4
1 - فارغالتحصیل دکترای عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - دانشیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
3 - دانشیار گروه بهداشت موادغذایی وآبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4 - استاد گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
الکلمات المفتاحية: بافتشناسی, همبرگر, بافت های مجازو غیر مجاز,
ملخص المقالة :
پروتئین یک جزء ضروری نیاز غذایی انسان است. غذاهای فرآوری شده با منشاء دامی نظیر همبرگر نقش مهمی در رژیم غذایی مردم جهان دارند. برای تشخیص بافتهای غیرمجاز در محصولات گوشتی طبق استاندارد ملی از رنگآمیزی هماتوکسیلین وائوزین استفاده میشود. هدف از این تحقیق مقایسه رنگآمیزی اختصاصی و عمومی در تشخیص بافتهای غیرمجاز بود. در ابتدا تعداد 20 نمونه همبرگر از 14 کارخانه فرآوردههای غذایی تهیه گردید از هرمحصول همبرگر سه نمونه بافتی به ابعاد 5 میلیمترتهیه و در محلول بافر فرمالین 10 درصد قرار داده شد. سپس مراحل آماده کردن، تهیه بلوک پارافینه و برش انجام و مقاطع تهیه شده با رنگهای هماتوکسیلین وائوزین، ورهوف- ونگیسون، ماسون تریکروم و پاس ـ آلسینبلو رنگآمیزی شده و با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرارگرفتند. در مجموع240 اسلاید بافتی تهیه گردید. در این مطالعه بافتهای غیر مجازشناسایی شده شامل گوشت ناحیه سر و غدد بزاقی و بافت های مجاز شامل غضروف مفصلی، استخوان، عضله اسکلتی، عروق خونی، بافتهای همبندی، چربی، سویا و بافتهای گیاهی بودند. نتایج نشان داد با انجام رنگآمیزیهای اختصاصی میتوان تشخیص دقیقتر، مطمئنتر و سریعتری در محصولات همبرگر داشت. نتایج نشان داد که بهتراست رنگآمیزیهای اختصاصی به رنگامیزیهای عمومی اضافه شود. تصاویر این تحقیق میتواند به عنوان مرجعی در تشخیص بافتهای مجاز و غیرمجاز در همبرگر مورد استفاده قرارگیرد.