تولید فیلم خوراکی نانوکیتوزان-صمغ کتیرای ایرانی حاوي اسانس گياهي زولنگ و تأثیر آن بر کیفیت میکروبی در گوشت بز
الموضوعات :الهام غفاری 1 , پیمان اریایی 2 , رویا باقری 3 , مهرو اسماعیلی 4
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
4 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی،آمل، ایران
الکلمات المفتاحية: اسانس گیاهی, فیلم زیست تخریب پذیر, گوشت, فعالیت ضد میکروبی, باکتری پاتوژن,
ملخص المقالة :
پژوهش حاضر به¬منظور بررسی تأثیر فیلم مرکب نانوکیتوزان-صمغ کتیرای ایرانی به همراه اسانس گياهي زولنگ در حفظ کیفیت میکروبی گوشت بز در دمای یخچال (4 درجه سلسیوس) طی دوره نگهداری انجام گرفت . بدین منظور ابتدا 5 تیمار فیلم شامل: نانوکیتوزان، نانوکیتوزان+ صمغ کتیرای ایرانی و نانوکیتوزان+ صمغ به همراه غلظتهای 5/0، 1و 5/1% اسانس زولنگ تولید و فعالیت ضد میکروبی فیلم علیه 4 میکروارگانیسم تعیین، سپس تیمارهای مذکور به همراه تیمار بدون فیلم (تیمار شاهد) در یک دوره 16 روزه مورد ارزیابی میکروبی (باکتری¬های سرمادوست، باکتری¬های کل، باکتری¬های اسیدلاکتیک و انتروباکتریاسه) قرار گرفتند. بر اساس نتایج، فیلم¬های مذکور دارای خاصیت ضد میکروبی بالایی علیه باکتری¬های پاتوژن مورد آزمایش بود و با افزایش غلظت خاصیت ضد میکروبی افزایش یافت (05/0p<) همچنین باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس حساس¬ترین و باکتری-های گرم منفی سودوموناس آئروژینوزا مقاوم¬ترین باکتری بود. نتایج مربوط به گوشت بز نشان دادند که فیلم نانو مرکب به همراه اسانس بهطور مشخص فساد میکروبی را در گوشت به تعویق انداخت. تعداد باکتری¬های سرمادوست و تعداد کلی باکتری¬ها در انتهای دوره¬ی نگهداری در تیمارهای حاوی اسانس 1 و 5/1% کمتر از حد مجاز تعیینشده برای گوشت (Log CFU/g 7) بود. درمجموع نتایج نشان دادند که بسته¬بندی گوشت با فیلم نانو مرکب به همراه اسانس تأثیر بازدارندگی در افزایش عوامل مهم موثر در فساد میکروبی آن دارد. باتوجه به اثر مهارکنندگی نسبتاً مشابه مقادیر 1 و 5/1% و نیز صرفه اقتصادی، میزان اسانس 1 درصد اسانس می¬تواند دوز بهینه¬ای باشد.