جداسازی و شناسایی برخی ویژگیهای فنوتیپی سودوموناسها در خط کشتار مرغ
الموضوعات :
حسن جعفرزاده
1
(دانشآموخته دکتری تخصصی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم پزشکی ﺗﺒﺮﻳﺰ، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﻰ، ﺗﺒﺮﻳﺰ، اﻳﺮان)
حمید میرزایی
2
(داﻧﺸﻴﺎر ﮔﺮوه بهداشت مواد ﻏﺬاﻳﻰ، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم پزشکی ﺗﺒﺮﻳﺰ، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﻰ، ﺗﺒﺮﻳﺰ، اﻳﺮان)
شهرام حنیفیان
3
(دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران)
افشین جوادی
4
(استاد ﮔﺮوه بهداشت مواد ﻏﺬاﻳﻰ، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم پزشکی ﺗﺒﺮﻳﺰ، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﻰ، ﺗﺒﺮﻳﺰ، اﻳﺮان)
جلال شایق
5
(استادیار دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
الکلمات المفتاحية: تولید بیوفیلم, ویژگیهای فنوتیپی, کشتارگاه مرغ, الگوی حرکت, سودوموناس,
ملخص المقالة :
سودوموناس ها جزو باکتری های سرمادوست هستند و در مطالعات مختلف بهعنوان باکتری غالب در فساد لاشه مرغ کشتارگاهی گزارش شدهاند. هدف از مطالعه حاضر ردیابی گونههای سودوموناس از مراحل مختلف خط کشتار مرغ، محیط و تجهیزات کشتارگاه و خونابه موجود در بستهبندی بود. همچنین ویژگیهایی نظیر تولید رنگدانه، الگوی حرکت و قدرت تشکیل بیوفیلم جدایهها تعیین گردید. برای این منظور تعداد 108 نمونه از سه کشتارگاه صنعتی مرغ در تبریز نمونهگیری شد. طبق نتایج بهدست آمده، بیشترین میزان آلودگی به سودوموناس بهترتیب در نمونههای مربوط به کف سالن، محوطه شکمی لاشه و خونابه مرغ بستهبندی بهدست آمد. کمترین آلودگی بهترتیب در نمونههای مربوط به آب مصرفی، سواب سینه مرغ زنده و اسکالدر مشاهده شد. میانگین حرکت نوع Swimming بهطور معنیدار (001/0p ≤) بیشتر از دو نوع حرکت Swarming و Twitching بود و از نظر تولید رنگ دانه، رنگ غالب، سبز بود. همچنین اکثر جدایهها قادر به تشکیل بیوفیلم بودند و حدود 30 درصد جدایههای قابلیت متوسط و قوی در تولید بیوفیلم داشتند. در مجموع میتوان گفت که قسمت عمده آلودگی به این باکتری از طریق قسمتهای مختلف خط کشتار، تجهیزات و محیط کشتارگاه اتفاق میافتد. بهعلاوه، با توجه به قابلیت تولید بیوفیلم جدایههای سودوموناس، لذا بحث شستشو و ضدعفونی مناسب و مؤثرتر قسمتهای مختلف فوقالذکر اهمیت ویژهای دارد.
· Stanborough, T., Fegan, N., Powell, S.M., Singh, T., Tamplin, M. and Chandry, P.S. (2018). Genomic and metabolic characterization of spoilage-associated Pseudomonas species. International Journal of Food Microbiology, 268: 61-72.
· ́Toole G.A. and Kolter R. (1998) Initiation of biofilm formation in Pseudomonas fluorescens WCS365 proceeds via multiple con-vergent signaling pathways: a genetic analysis. Molecular Microbiology, 28: 449–461.
· Vithanage, N.R., Dissanayake, M., Bolge, G., Palombo, E.A., Yeager, T.R., Datta, N. (2016). Biodiversity of culturable psychrotrophic microbiota in raw milk attributable to refrigeration conditions, seasonality and their spoilage potential. International Dairy Journal, 57: 80-90.
_||_· Stanborough, T., Fegan, N., Powell, S.M., Singh, T., Tamplin, M. and Chandry, P.S. (2018). Genomic and metabolic characterization of spoilage-associated Pseudomonas species. International Journal of Food Microbiology, 268: 61-72.
· ́Toole G.A. and Kolter R. (1998) Initiation of biofilm formation in Pseudomonas fluorescens WCS365 proceeds via multiple con-vergent signaling pathways: a genetic analysis. Molecular Microbiology, 28: 449–461.
· Vithanage, N.R., Dissanayake, M., Bolge, G., Palombo, E.A., Yeager, T.R., Datta, N. (2016). Biodiversity of culturable psychrotrophic microbiota in raw milk attributable to refrigeration conditions, seasonality and their spoilage potential. International Dairy Journal, 57: 80-90.