شیوع یرسینیا انتروکولیتیکا و بررسی الگوی مقاومت آنتی¬بیوتیکی در گوشت مرغ و بوقلمون¬ عرضهشده در نجفآباد، اصفهان
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمحمد رضا جنتی 1 , ابراهیم رحیمی 2
1 - دکتری عمومی دامپزشکی، گروه دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت موادغذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: گوشت مرغ, گوشت بوقلمون, یرسینیا انتروکولیتیکا, گاستروانتریت,
ملخص المقالة :
یرسینیا انتروکولیتیکا یک پاتوژن غذایی است که باعث بیماری گاستروانتریت در انسان میشود. این باکتری همراه با مصرف موادغذایی آلوده، وارد بدن شده و تأثیرات مخرب خود را اعمال میکند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی یرسینیا انتروکولیتیکا و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها در گوشت مرغ و بوقلمون عرضهشده در شهرستان نجفآباد، اصفهان بود. تعداد 100 نمونه، شامل: 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بوقلمون، بهصورت تصادفی از مراکز عرضه گوشت، جمعآوری و به آزمایشگاه بهداشت موادغذایی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، منتقل شد. باکتریهای یرسینیا انتروکولیتیکا با کشت و انجام آزمونهای تشخیصی شناسایی و جداسازی شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی به روش انتشار دیسک تعیین شد. نتایج نشان داد که از مجموع 100 نمونه گوشت مرغ و گوشت بوقلمون، 22 درصد به یرسینیا انتروکولیتیکا آلودگی داشتند. بین شیوع آلودگی به یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت مرغ و گوشت بوقلمون، ارتباط معنیداری مشاهده گردید (05/0P<). بیشترین مقاومت به ترتیب نسبت به جدایههای آمپیسیلین، سفالوتین و آموکسیسیلین با مقاومت 20، 18 و 14 درصد و کمترین مقاومت مربوط به سیپروفلوکساسین، جنتامایسین و کلرامفنیکل بود. آنالیز آماری نشان داد که بین بیشترین و کمترین مقاومت ارتباط معنیداری وجود نداشت. با توجه به شیوع بالای مقاومت آنتیبیوتیکی، پیشنهاد میگردد استفاده از آنتیبیوتیکها، جهت درمان گاستروانتریت ناشی از یرسینیا انتروکولیتیکا محدود گردد.