شیوع یرسینیا انتروکولیتیکا و بررسی الگوی مقاومت آنتی¬بیوتیکی در گوشت مرغ و بوقلمون¬ عرضهشده در نجفآباد، اصفهان
الموضوعات :
محمد رضا جنتی
1
,
ابراهیم رحیمی
2
1 - دکتری عمومی دامپزشکی، گروه دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت موادغذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: گوشت مرغ, گوشت بوقلمون, یرسینیا انتروکولیتیکا, گاستروانتریت,
ملخص المقالة :
یرسینیا انتروکولیتیکا یک پاتوژن غذایی است که باعث بیماری گاستروانتریت در انسان میشود. این باکتری همراه با مصرف موادغذایی آلوده، وارد بدن شده و تأثیرات مخرب خود را اعمال میکند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی یرسینیا انتروکولیتیکا و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها در گوشت مرغ و بوقلمون عرضهشده در شهرستان نجفآباد، اصفهان بود. تعداد 100 نمونه، شامل: 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بوقلمون، بهصورت تصادفی از مراکز عرضه گوشت، جمعآوری و به آزمایشگاه بهداشت موادغذایی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، منتقل شد. باکتریهای یرسینیا انتروکولیتیکا با کشت و انجام آزمونهای تشخیصی شناسایی و جداسازی شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی به روش انتشار دیسک تعیین شد. نتایج نشان داد که از مجموع 100 نمونه گوشت مرغ و گوشت بوقلمون، 22 درصد به یرسینیا انتروکولیتیکا آلودگی داشتند. بین شیوع آلودگی به یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت مرغ و گوشت بوقلمون، ارتباط معنیداری مشاهده گردید (05/0P<). بیشترین مقاومت به ترتیب نسبت به جدایههای آمپیسیلین، سفالوتین و آموکسیسیلین با مقاومت 20، 18 و 14 درصد و کمترین مقاومت مربوط به سیپروفلوکساسین، جنتامایسین و کلرامفنیکل بود. آنالیز آماری نشان داد که بین بیشترین و کمترین مقاومت ارتباط معنیداری وجود نداشت. با توجه به شیوع بالای مقاومت آنتیبیوتیکی، پیشنهاد میگردد استفاده از آنتیبیوتیکها، جهت درمان گاستروانتریت ناشی از یرسینیا انتروکولیتیکا محدود گردد.
1. Riu J, Giussani B. Electrochemical biosensors for the detection of pathogenic bacteria in food. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2020;126:115863.
2. Mead G. Microbiological quality of poultry meat: a review. Brazilian Journal of Poultry Science. 2004;6:135-42.
3. Hameed S, Xie L, Ying Y. Conventional and emerging detection techniques for pathogenic bacteria in food science: A review. Trends in Food Science & Technology. 2018;81:61-73.
4. Majdinasab M, Hayat A, Marty JL. Aptamer-based assays and aptasensors for detection of pathogenic bacteria in food samples. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2018;107:60-77.
5. Santovito E, Greco D, Logrieco AF, Avantaggiato G. Eubiotics for food security at farm level: Yeast cell wall products and their antimicrobial potential against pathogenic bacteria. Food borne Pathogens and Disease. 2018;15(9):531-7.
6. Rao M, Governale B, Esposito G, Francis MB, Michelen W. A Case of Yersinia Enterocolitica Enteritis. Journal of the American Medical Directors Association. 2023;24(5):B8.
7. French BW, Graeb BD, Chipps SR, Bertrand KN, Selch TM, Klumb RA. Vulnerability of age‐0 pallid sturgeon Scaphirhynchus albus to fish predation. Journal of Applied Ichthyology. 2010;26(1):6-10.
8. Annamalai T, Venkitanarayanan K. Expression of major cold shock proteins and genes by Yersinia enterocolitica in synthetic medium and foods. Journal of Food Protection. 2005;68(11):2454-8.
9. Fredriksson‐Ahomaa M, Meyer C, Bonke R, Stüber E, Wacheck S. Characterization of Yersinia enterocolitica 4/O:3 isolates from tonsils of Bavarian slaughter pigs. Letters in applied microbiology. 2010;50(4):412-8.
10. Martinez PO, Fredriksson-Ahomaa M, Pallotti A, Rosmini R, Houf K, Korkeala H. Variation in the prevalence of enteropathogenic Yersinia in slaughter pigs from Belgium, Italy, and Spain. Foodborne Pathogens and Disease. 2011;8(3):445-50.
11. Ikeuchi S, Bui HT, Sassa-O'brien Y, Niwa T, Okumura M, Hara-Kudo Y, Taniguchi T, Hayashidani H. Development of detection methods by multiplex real-time PCR for highly pathogenic Yersinia enterocolitica, low pathogenic Yersinia enterocolitica, and Yersinia pseudotuberculosis based on SYBR Green and TaqMan probes. Journal of Microbiological Methods. 2023;211:106779.
12. Ozdemir F, Arslan S. Biofilm formation, siderophore production, virulence-associated genes and genetic diversity of Yersinia enterocolitica from food. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society. 2022;73(2):4077-84.
13. Rahman A, Bonny TS, Stonsaovapak S, Ananchaipattana C. Yersinia enterocolitica: Epidemiological studies and outbreaks. Journal of Pathogens. 2011;2011:239391.
14. Riahi SM, Ahmadi E, Zeinali T. Global prevalence of Yersinia enterocolitica in cases of gastroenteritis: A systematic review and meta-analysis. International Journal of Microbiology. 2021;2021.
15. Heidarzadi M, Rahnama M, Alipoureskandani M, Saadati D, Afsharimoghadam A. Salmonella and Escherichia coli contamination in samosas presented in Sistan and Baluchestan province and antibiotic resistance of isolates. Food Hygiene. 2021;11(2 (42)):81-90.
16. Rahimi E, Sepehri S, Dehkordi FS, Shaygan S, Momtaz H. Prevalence of Yersinia species in traditional and commercial dairy products in Isfahan Province, Iran. Jundishapur Journal of Microbiology. 2014 Apr;7(4).
17. Mataragas M, Skandamis P, Drosinos E. Risk profiles of pork and poultry meat and risk ratings of various pathogen/product combinations. International Journal of Food Microbiology. 2008;126(1-2):1-2.
18. Saberianpour S, Tajbakhsh E, Dodi M. Isolation and determination of serotype O: 3 of Yersinia enterocolitica from chicken meat supplied to the market of Shahrekord city. Researcher's Journal. 2012;17(3):152-6.
19. Soltan Dallal MM, Izadpour F, Khalifeh Gholi M, Zeraati HO, Bakhtiari RO. Prevalence of Yersinia spp. in red meat and chicken marketed in southern Tehran. Journal of School of Public Health and Institute of Public Health Research. 2006;4(4):49-56.
20. Mahdavi S, Farshchian MR, Amini K, Abbasi M, Rad MG, Ebadi AR. Survey of Yersinia enterocolitica contamination in distributed broiler meats in Tabriz City, Iran. African J Microbiol Res. 2012;6(12):3019-23.
21. Ashrafi F. Study on percentage of Yersinia contamination in red and white meat in food markets in Shemiran athours. Journal of Microbiology Knowledge. 2009;1(2):49-52.
22. Soltandalal M, Vahedi S, Zarei H, Bakhtiari R, Izadpour F, Khalifehqoli M. Comparison of the prevalence of microbial contamination of packaged and non-packaged red meat and chicken in retailers and chain stores in south of Tehran. ournal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. 2008; 15(1): 29-34.
23. Hadad A, Tajbakhsh E, Reiysi M. Identification of virulence genes in serotype O:3 Yersinia enterocolitica isolated from turkey meat by PCR method in Shahrekord. Journal of Food Microbiology. 2018;5(2):1-10.
24. Amirmozaffari N, Rahmani Z, Iesazadeh K. Evaluation of the level of contamination with Salmonella spp. in red meat, chicken, and domestic and industrial eggs produced in Talesh city and assessment of their antibiotic resistance pattern, Iran. Qom University of Medical Sciences Journal. 2013;7(5):60-5.