بهینهسازی استخراج ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانی میوه گیاه تاجریزی با استفاده از روش سطح پاسخ
الموضوعات :فروغ خانلری 1 , علی یاسینی اردکانی 2 , نوید نصیری زاده 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
2 - استادیار گروه صنایع غذایی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
3 - استادیار گروه صنایع غذایی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
الکلمات المفتاحية: بهینهسازی, تاجریزی, ترکیبات فنولی, ترکیبات آنتی اکسیدانی, RSM,
ملخص المقالة :
مقدمه: تاجریزی (SN) گیاه بومی شمال شرق آسیا بوده و دارای فعالیتهای مختلف بیولوژیکی میباشد. در این پروژه روش سطح پاسخ (RSM) به منظور بهینه سازی شرایط استخراج ترکیب های فنولی گونه گیاهی تاجریزی مورد استفاده قرار گرفت. مواد و روش ها: اولین مجموعه آزمون با استفاده از حلال های مختلف به منظور انتخاب حلال مناسب برای استخراج حداکثری از گیاه انجام گرفت. آزمایش توسط طرح مرکب مرکزی (CCD) جهت بهینه سازی متغیرهای مستقل شامل درجه حرارت (70-25 درجه سانتیگراد)، زمان استخراج (240 30 دقیقه) و نسبت حلال به گیاه (20 10 میلی لیتر برگرم) طراحی شد. نتایج در قالب محتوای فنول کل (TP) توسط روش فولین- سیو کالتو و ظرفیت آنتیاکسیدانی (IC50) توسط روش DPPH بررسی گردید. یافته ها: آزمایش های مقدماتی در سطح معناداری (P<0.05) مشخص نمودند بهترین حلال برای استخراج تاجریزی، اتانول می باشد. تطبیق دادههای به دست آمده از RSM با مدل درجه دوم و سطح پاسخ سه بعدی نشان داد، نقطه بهینه استخراج برای نتایج TP ,DPPH شامل دما ºC70، زمان 30 دقیقه، نسبت حلال به گیاه 20 میلی لیتر بر گرم بود. نتایج فرایند بهینه سازی برابر مقادیر 04/18 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم وزن خشک برای فنول کل و 9/61 میکروگرم بر میلی لیتر برای DPPH بود. نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر کارایی مفید روش سطح پاسخ به کار رفته در بهینه سازی شرایط استخراج می باشد. این شرایط بهینه سازی شده، اجازه استخراج سریع و حداکثری از ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی از تاجریزی را فراهم می کند.