تاثیر پیش تیمار اولتراسونیک بر قدرت آنتیاکسیدانی و ترکیبات فنولیک عصاره برنج قهوهای و سفید حاصل از واریته سرخه لنجان
الموضوعات :کیانا پورمحمدی 1 , الهه عابدی 2 , محسن خالقان 3 , محمدرضا محمودی 4
1 - استادیار گروه صنایع غذایی، دانشگاه فسا، فارس، ایران
2 - استادیار گروه صنایع غذایی، دانشگاه فسا، فارس، ایران
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرضا، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
4 - استادیار گروه آمار، دانشگاه فسا، فارس، ایران
الکلمات المفتاحية: برنج سفید, برنج قهوهای, ترکیبات فنولیک, پیش تیمار فراصوت,
ملخص المقالة :
مقدمه: برنج قهوه ای از نظر ویژگی های تغذیه ای و ترکیبات فنولیک در مقایسه با برنج سفید، مفیدتر می باشد. به کارگیری پیش تیمار فراصوت روش موثری می باشد که علاوه بر صرف زمان کمتر، راندمان عمل و سرعت فرآیند استخراج را افزایش داده و مصرف حلال را کاهش می دهد. مواد و روش ها: در این تحقیق، میزان فنل تام، فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی (با استفاده از ظرفیت مهارکنندگی DPPH) دو عصاره برنج سفید و قهوه ای با استفاده از حلال های مختلف (آب، متانول 100%، اتانول%، اتانول 50%- متانول 50%، اتانول50%- آب50% و متانول 50%- آب 50%) و دو روش استخراج معمولی و فراصوت اندازه گیری شد. یافته ها: بیشترین میزان فلاونوئید (mg Gallic acid/ kg 162)، پلی فنل (mg quercetin / kg 5/142) و قدرت مهارکنندگی رادیکال DPPH ( % 4/76 ) مربوط به برنج قهوه ای در شرایط استخراج توسط فراصوت و حلال متانول-اتانول بود. از آزمون کولموگروف اسمیرنوف به منظور بررسی نرمال بودن متغیرهای پژوهش استفاده شد. تمام اثرات اصلی شامل (روش استخراج، نوع برنج و حلال مورد استفاده برای استخراج) و تمام اثرات متقابل (روش استخراج × نوع برنج، روش مورد استفاده برای استخراج × حلال مورد استفاده برای استخراج، نوع برنج × روش استخراج × نوع برنج × حلال مورد استفاده برای استخراج) تاثیر معناداری بر میزان پلی فنل، فلاونوئیدها و قدرت مهارکنندگی رادیکال DPPH دارند (05/0>P). نتیجه گیری:نتایج کلی این تحقیق نشان داد که تحت شرایط یکسان استخراج توسط حلال های مختلف، میزان محتوی فنول تام و فلاونوئیدی برنج قهوه ای بیش از برنج سفید بود و روش فراصوت بسیار موثرتر از سوکسله به منظور فرایند استخراج ارزیابی شد.
Abozed, S. S., El-kalyoubi, M., Abdelrashid, A. & Salama, M. F. (2014). Total phenolic contents and antioxidant activities of various solvent extracts from whole wheat and bran. Annals of Agricultural Science, 59, 63–67.
Ahmadi Kamazani, N., Elhami Rad, A. H., Ghavami, M., Moridi Farimani, M. & Armin, M. (2017). Extraction of antioxidant extracts from lettuce waste with ultrasound Evaluation of its antioxidant activity. Food Technology & Nutrition, 14, 1-18.
Basiri, S. H., Shahidi, F., Kadkhodaee, R. & Farhosh, R. (2011). An investigation on the effect of ultrasound waves and pretreatment methods on the extraction of oil from pomegranate seeds. Journal of Food Science and Technology, 8, 115-122.
Chandrapala, J., Oliver, C., Kentishc, S. & Ashokkumar, M. (2012a). Ultrasonics in food
processing, Food quality assurance and food safety. Trends in Food Science & Technology, 26, 88-98.
Chandrapala, J., Oliver, C., Kentishc, S. & Ashokkumar, M. (2012b). Ultrasonics in food processing. Ultrasonics Sonochemistry, 19, 975–983.
Do, Q., Angkawijaya, D., A. E., Tran-Nguyen, P. L., Huynh, L. H., Soetaredjo, F. E., Ismadji, S. & Ju, Y. H. (2014). Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. Journal of Food and Drug Analysis, 22, 296 -302.
Fereidoni Nory, T., Fahimdanesh, M. & Sahari, M. A. (2016). Investigation extraction of rosemary leaves the phenolic compounds by ultrasonic technique and its effect on organoleptic properties, physicochemical and stability of virgin olive oil. Journal of Food Science and Technology, 53, 112-125.
Ghaderi Ghahfarokhi, M., Alami, M., Sadeghi Mahoonak, A., Ghorbani, M. & Azizi, M. (2011). Chemical composition and effect of thermal processing methods on polyphenol content of two Iranian acorn varieties. Journal of Iranian Food Science Researches, 21, 421-431.
Jung, C. H., Seog, H. M., Choi, I. W., Park, M. W. & Cho, H. Y. (2006). Antioxidant properties of various solvent extracts from wild ginseng leaves. LWT Food Science and Technology, 39, 266-274.
Karami, Z., Emam Jomeh, Z., Mirzaei, H., Sadeghi Mahonak, A., Khomeiri, M. & Aydani, E. (2011). Investigation and comparison of Ultrasonic Assisted Extraction (UAE) and Soxhlet Extraction of phenolic compound from licorice root. Food Processing and Storage, 2, 1-22.
Kentish, S. & Ashokkumar, M. (2011). The Physical and Chemical Effects of Ultrasound, in Ultrasound technologies for food and bioprocessing, edited by Feng, H., Barbosa, G. V. & Weiss, J. Springer, New York, pp. 235-252.
Kermani, A. M., Tavakoli Hashjin, T.& Minaei, S. (2008). Investigation and Determination of Moisture Content and Temperature Effects on the Mechanical Properties of Brown Rice. Journal of Agricultural Engineering Research, 9, 53-74.
Khajeh Nori, M. & Haghighi Asl, E. (2014). Investigation of extraction of natural compounds of plants using microwave and ultrasonic waves. Journal of Food Science and Modern Innovation, 3, 81-91.
Kumar, S. & Pandey, A. K. (2013). Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview. The Scientific World Journal, 2013, 1-16.
Mardani Ghahfarokhi, V., Alami, M., Arabshahi Deloui, S., Khodabakhshi, R. & Ghaderi Ghahfarokhi, M. (2013). Evaluation of antioxidant
_||_Abozed, S. S., El-kalyoubi, M., Abdelrashid, A. & Salama, M. F. (2014). Total phenolic contents and antioxidant activities of various solvent extracts from whole wheat and bran. Annals of Agricultural Science, 59, 63–67.
Ahmadi Kamazani, N., Elhami Rad, A. H., Ghavami, M., Moridi Farimani, M. & Armin, M. (2017). Extraction of antioxidant extracts from lettuce waste with ultrasound Evaluation of its antioxidant activity. Food Technology & Nutrition, 14, 1-18.
Basiri, S. H., Shahidi, F., Kadkhodaee, R. & Farhosh, R. (2011). An investigation on the effect of ultrasound waves and pretreatment methods on the extraction of oil from pomegranate seeds. Journal of Food Science and Technology, 8, 115-122.
Chandrapala, J., Oliver, C., Kentishc, S. & Ashokkumar, M. (2012a). Ultrasonics in food
processing, Food quality assurance and food safety. Trends in Food Science & Technology, 26, 88-98.
Chandrapala, J., Oliver, C., Kentishc, S. & Ashokkumar, M. (2012b). Ultrasonics in food processing. Ultrasonics Sonochemistry, 19, 975–983.
Do, Q., Angkawijaya, D., A. E., Tran-Nguyen, P. L., Huynh, L. H., Soetaredjo, F. E., Ismadji, S. & Ju, Y. H. (2014). Effect of extraction solvent on total phenol content, total flavonoid content, and antioxidant activity of Limnophila aromatica. Journal of Food and Drug Analysis, 22, 296 -302.
Fereidoni Nory, T., Fahimdanesh, M. & Sahari, M. A. (2016). Investigation extraction of rosemary leaves the phenolic compounds by ultrasonic technique and its effect on organoleptic properties, physicochemical and stability of virgin olive oil. Journal of Food Science and Technology, 53, 112-125.
Ghaderi Ghahfarokhi, M., Alami, M., Sadeghi Mahoonak, A., Ghorbani, M. & Azizi, M. (2011). Chemical composition and effect of thermal processing methods on polyphenol content of two Iranian acorn varieties. Journal of Iranian Food Science Researches, 21, 421-431.
Jung, C. H., Seog, H. M., Choi, I. W., Park, M. W. & Cho, H. Y. (2006). Antioxidant properties of various solvent extracts from wild ginseng leaves. LWT Food Science and Technology, 39, 266-274.
Karami, Z., Emam Jomeh, Z., Mirzaei, H., Sadeghi Mahonak, A., Khomeiri, M. & Aydani, E. (2011). Investigation and comparison of Ultrasonic Assisted Extraction (UAE) and Soxhlet Extraction of phenolic compound from licorice root. Food Processing and Storage, 2, 1-22.
Kentish, S. & Ashokkumar, M. (2011). The Physical and Chemical Effects of Ultrasound, in Ultrasound technologies for food and bioprocessing, edited by Feng, H., Barbosa, G. V. & Weiss, J. Springer, New York, pp. 235-252.
Kermani, A. M., Tavakoli Hashjin, T.& Minaei, S. (2008). Investigation and Determination of Moisture Content and Temperature Effects on the Mechanical Properties of Brown Rice. Journal of Agricultural Engineering Research, 9, 53-74.
Khajeh Nori, M. & Haghighi Asl, E. (2014). Investigation of extraction of natural compounds of plants using microwave and ultrasonic waves. Journal of Food Science and Modern Innovation, 3, 81-91.
Kumar, S. & Pandey, A. K. (2013). Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview. The Scientific World Journal, 2013, 1-16.
Mardani Ghahfarokhi, V., Alami, M., Arabshahi Deloui, S., Khodabakhshi, R. & Ghaderi Ghahfarokhi, M. (2013). Evaluation of antioxidant