بررسی ترکیبات آنتیاکسیدانی، ضدباکتریایی و ضدکپکی اسانس تفاله حاصل از گلابگیری گل محمدی بر علیه برخی باکتریها و کپکها
الموضوعات :سپیده خراسانی 1 , فاطمه شهدادی 2
1 - گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی-دانشکده کشاورزی- دانشگاه شهید باهنر کرمان
پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان،
2 - گروه صنایع غذایی دانشگاه جیرفت
الکلمات المفتاحية: فعالیت آنتی اکسیدانی, تفاله حاصل از گلاب گیری, فعالیت ضدمیکروبی, اسانس,
ملخص المقالة :
گل محمدی یکی از گونههای گل رُز است و متعلق به گیاهان خانواده روزاسه و نام علمی آنRosa damascene میباشد. فرآوردههای گوناگونی از گل محمدی تهیه میشود که از آن جمله میتوان گلاب، و اسانس یا عطر را نام برد. در این پژوهش ترکیبات فنولی، فعالیت ضدرادیکالی، ضدباکتریایی (بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس) و ضد کپکی (بر علیه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس) اسانس تفاله حاصل از گلابگیری گل محمدی مورد بررسی قرار گرفت. تعیین ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی بهترتیب بوسیله روشهای فولین سیوکالتو و مهار رادیکال آزاد DPPH صورت گرفت. اثر ضد باکتریایی و ضدقارچی اسانس تفاله حاصل از گلابگیری با استفاده از روش تیتراسیون رقت سریالی، برای تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) و حداقل غلظت قارچکشی (MFC) مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد میزان ترکیبات فنولی کل اسانس تفاله حاصل از گلابگیری 55/110 میلیگرم گالیک اسید/میلی لیتر اسانس و IC50 به میزان 5/82 میکرولیتر بر لیتر بود. با افزایش غلظت اسانس، درصد حذف رادیکالهای آزاد DPPH افزایش یافت و غلظت 1000 پیپیام اسانس دارای 4/92 درصد فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH بود. در بررسی تاثیر اسانس بر ویژگی های میکروبی مشخص شد که بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس اثر مهاری دارد اما در مقایسه با دو آنتی بیوتیک استرپتومایسین و پنی سیلین این اثر مهاری بسیار کمتر است. همچنین مشاهده شد که اسانس تفاله حاصل از گلابگیری گل محمدی دارای اثر مهاری خوبی در برابر کپک آسپرژیلوس فلاووس هست که برابر با آنتی بیوتیک نیستاتین و بسیار بهتر از آنتیبیوتیک فلوکونازول می باشد و دارای اثرات مهاری بر علیه کپک آسپرژیلوس پارازیتیکوس است که این اثر مهاری دوبرابر آنتیبیوتیک فلوکونازول و نصف آنتیبیوتیک نیستاتین است.
Alizadeh, Z. & Fattahi, M. (2012). Essential oil, total phenolic, flavonoids, anthocyanins, carotenoids and antioxidant activity of cultivated Damask Rose (Rosa damascena) from Iran: With chemotyping approach concerning morphology and composition. Scientia Horticulturae, 288, 1-14.
Alizadeh, Z. & Fattahi, M. (2021). Study of active compounds and antioxidant activity of essential oil residues and pollination of 24 Mohammadi flower populations in East and West Azerbaijan: By-product. Journal of Plant Research, 26 (2): Online Publishing [In Persian].
Andogan B. C., Baydar, H. & Kaya, S. (2002). Antimicrobial activity and chemical composition ofsome essential oils. Archives of Pharmacal Research, 25, 860–4.
Babu K. G. D., Singh B., Jushi V. P. & Singh, V. (2002). Essential oil composition of Damask rose (Rosadamascena Mill) under different pressure and temprature. Flavour and Fragrance Journal 17, 136-140.
Dehghani Bidgoli, R., Abdollah Pour, Z. & Akhbari, M. (2017). The effect of two irrigation methods and two types of fertilizer on phenolic compounds and antioxidant activity of rosemary extract. Journal of Medicinal Plants Ecophytochemistry, 19 (3), 13-1[In Persian].
Ghavam, M., Afzali, A. & LetiziaManca, M. (2021). Chemotype of damask rose with oleic acid (9 octadecenoic acid) and its antimicrobial effectiveness. Scientific Reports, 11, 1-7.
Gholami, S., Rahimpour Jahani, H., Abadi Bakhsh, N. & Besharti, R. (2019). Antimicrobial effect of different extracts of Rosa damascena on E. coli. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences, 11 (3), 1-4[In Persian].
Gokturk, N. & Baydarb, H. (2013). Phenolic compounds, antiradical activity andantioxidant capacity of oil-bearing rose (Rosa damascena Mill.) extracts. Industrial Crops and Products ,41, 375– 380.
Halawani, E. M. (2014). Antimicrobial activity of Rosa damascena petals extracts and chemical composition by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS) analysis. African Journal of Microbiology Research, 24, 2359–2367.
Khademi, S. & MardaniNejad, S. (2015). Investigation of antioxidant activity of some dark rose plants as a substitute for synthetic antioxidants in food industry. Food Science and Nutrition, 12 (2), 40-33[In Persian].
Mohammadi, S., Hosseini, P. & Faizi, S. (2019). Investigation of antioxidant and antibiotic properties of Golmohammadi essential oil, the 2nd Annual Tabari Student National Congress and the 22nd Annual Congress of the Student Research Committee of Mazandaran University of Medical Sciences, Sari[In Persian].
Nikajima, J., Tanaka, I., Seo, S., Yamazaki, M. & Saito, K. (2004). LC/PDA/ESI/MS profiling and radical scavenging of various berries. BioMed Research International, 12, 241-247.
Ozkan, G., Sagdiç O., Baydar N.G. & Baydar, H. (2004). Antioxidant and Antibacterial Activities of Rosa Damascena Flower Extracts. Food Science and Technology International, 10(4), 24-32.
Rao, B. R. R., Sastry, K. P., Saleem, S. M., Rao, E. V. S., Symasundra, K. V. & Ramesh, S. (2000). Volatile flower oils of three genotypes of rose scented geranium. Flavour and Fragrance Journal, 15, 105-109.
Shohayeb, M., Abdel-Hameed, E. S., Bazaid, S. A. & Maghrabi, I. (2014). Antibacterial and antifungal activity of Rosa damascenaMILL.essential oil, different extracts of rose petals. Global Journal of Pharmacology, 8(1), 1-7.
Kodori, M. R. & Tabaei-Aghdaei, S. R. (2007). Evaluation of flower yield and yield components in nine Rosa damascena Mill. Accessions of Kerman Province. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 23(1), 100-110.
Yassa, N., Masoomi, F., RohaniRankouhi, S. E. & Hadjiakhoondi, A. (2009). Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Extract and Essential oil of Rosa damascena from Iran, Population of Guilan. DARU, 17(3), 175-161.
Yousefi, B., Qasempour, H.R., Yousefi, B., TabaieAghdi, S. R. & Jaymand, K. (2016). Investigation of diversity in chemical compositions of essential oil 25 Mohammadi flower cultivation cultivated in Kermanshah province using multivariate statistical methods. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 32 (1), 114-98[In Persian].
_||_Alizadeh, Z. & Fattahi, M. (2012). Essential oil, total phenolic, flavonoids, anthocyanins, carotenoids and antioxidant activity of cultivated Damask Rose (Rosa damascena) from Iran: With chemotyping approach concerning morphology and composition. Scientia Horticulturae, 288, 1-14.
Alizadeh, Z. & Fattahi, M. (2021). Study of active compounds and antioxidant activity of essential oil residues and pollination of 24 Mohammadi flower populations in East and West Azerbaijan: By-product. Journal of Plant Research, 26 (2): Online Publishing [In Persian].
Andogan B. C., Baydar, H. & Kaya, S. (2002). Antimicrobial activity and chemical composition ofsome essential oils. Archives of Pharmacal Research, 25, 860–4.
Babu K. G. D., Singh B., Jushi V. P. & Singh, V. (2002). Essential oil composition of Damask rose (Rosadamascena Mill) under different pressure and temprature. Flavour and Fragrance Journal 17, 136-140.
Dehghani Bidgoli, R., Abdollah Pour, Z. & Akhbari, M. (2017). The effect of two irrigation methods and two types of fertilizer on phenolic compounds and antioxidant activity of rosemary extract. Journal of Medicinal Plants Ecophytochemistry, 19 (3), 13-1[In Persian].
Ghavam, M., Afzali, A. & LetiziaManca, M. (2021). Chemotype of damask rose with oleic acid (9 octadecenoic acid) and its antimicrobial effectiveness. Scientific Reports, 11, 1-7.
Gholami, S., Rahimpour Jahani, H., Abadi Bakhsh, N. & Besharti, R. (2019). Antimicrobial effect of different extracts of Rosa damascena on E. coli. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences, 11 (3), 1-4[In Persian].
Gokturk, N. & Baydarb, H. (2013). Phenolic compounds, antiradical activity andantioxidant capacity of oil-bearing rose (Rosa damascena Mill.) extracts. Industrial Crops and Products ,41, 375– 380.
Halawani, E. M. (2014). Antimicrobial activity of Rosa damascena petals extracts and chemical composition by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS) analysis. African Journal of Microbiology Research, 24, 2359–2367.
Khademi, S. & MardaniNejad, S. (2015). Investigation of antioxidant activity of some dark rose plants as a substitute for synthetic antioxidants in food industry. Food Science and Nutrition, 12 (2), 40-33[In Persian].
Mohammadi, S., Hosseini, P. & Faizi, S. (2019). Investigation of antioxidant and antibiotic properties of Golmohammadi essential oil, the 2nd Annual Tabari Student National Congress and the 22nd Annual Congress of the Student Research Committee of Mazandaran University of Medical Sciences, Sari[In Persian].
Nikajima, J., Tanaka, I., Seo, S., Yamazaki, M. & Saito, K. (2004). LC/PDA/ESI/MS profiling and radical scavenging of various berries. BioMed Research International, 12, 241-247.
Ozkan, G., Sagdiç O., Baydar N.G. & Baydar, H. (2004). Antioxidant and Antibacterial Activities of Rosa Damascena Flower Extracts. Food Science and Technology International, 10(4), 24-32.
Rao, B. R. R., Sastry, K. P., Saleem, S. M., Rao, E. V. S., Symasundra, K. V. & Ramesh, S. (2000). Volatile flower oils of three genotypes of rose scented geranium. Flavour and Fragrance Journal, 15, 105-109.
Shohayeb, M., Abdel-Hameed, E. S., Bazaid, S. A. & Maghrabi, I. (2014). Antibacterial and antifungal activity of Rosa damascenaMILL.essential oil, different extracts of rose petals. Global Journal of Pharmacology, 8(1), 1-7.
Kodori, M. R. & Tabaei-Aghdaei, S. R. (2007). Evaluation of flower yield and yield components in nine Rosa damascena Mill. Accessions of Kerman Province. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 23(1), 100-110.
Yassa, N., Masoomi, F., RohaniRankouhi, S. E. & Hadjiakhoondi, A. (2009). Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Extract and Essential oil of Rosa damascena from Iran, Population of Guilan. DARU, 17(3), 175-161.
Yousefi, B., Qasempour, H.R., Yousefi, B., TabaieAghdi, S. R. & Jaymand, K. (2016). Investigation of diversity in chemical compositions of essential oil 25 Mohammadi flower cultivation cultivated in Kermanshah province using multivariate statistical methods. Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 32 (1), 114-98[In Persian].