استخراج و شناسایی ترکیبات فنولی گلبرگهای شقایق(.Papaver rhoeas L) و تعیین فعالیت آنتیاکسیدانی و آنتی باکتریایی آن
الموضوعات :
فاطمه قره داغی قره تپه
1
,
سید ابراهیم حسینی
2
,
غلامحسن اسدی
3
,
ژاله خوشخو
4
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: آنتیاکسیدان, ضد میکروبی, فراصوت, کروماتوگرافی.,
ملخص المقالة :
این پژوهش، با هداف استخراج و شناسایی ترکیبات فنولی شقایق (.Papaver rhoeas L) به منظور سنجش فعالیت آنتیاکسیدانی و ویژگی های ضد میکروبی مورد بررسی قرار گرفت. استخراج، شناسایی ترکیبات زیست فعال، مقدار ترکیبات موثره عصاره، فعالیت آنتیاکسیدانی، حداقل غلظت مهارکنندگي، حداقل غلظت کشندگي و هاله عدم رشد به ترتیب با روش حلال و با کمک فرایند فراصوت، کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی(GC-MS)، آزمون DDPH، MIC، MBC و دیسک دیفوژن انجام شد. نتایج GC-MS منجر به دستیابی به 18 ترکیب از عصاره اتانولی گلبرگهای شقایق گردید. نتایج نشان داد از میان ترکیبات، هگزادکانوئیک اسید و 12،9-اکتادکانوئیک اسید به میزان قابل توجهی، فراوان تر از سایر ترکیبات در گلبرگ شقایق بودند. از دیگر ترکیبات مهم شناسایی شده میتوان به مـورفین و مشتقات مفـنامیک اسید اشاره کرد. نتایج آزمون DDPH نشان داد که عصاره اتانولی گلبرگهای شقایق توانایی مهار رادیکالهای آزاد و فعالیت آنتیاکسیدانی را دارد. نتایج آزمون هاله عدم رشد، MIC و MBC در E.coli و S.aureus نیز نشان داد که عصاره اتانولی گلبرگهای شقایق در مقابل S.aureus کارایی بیشتری دارد. بنابراین با توجه به یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که گلبرگهای شقایق دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی هستند.
Ranjha, M.M.A.N., et al., Extraction of polyphenols from apple and pomegranate peels employing different extraction techniques for the development of functional date bars. International Journal of Fruit Science, 2020. 20(sup3): p. S1201-S1221.
Ngernsaengsaruay, C., et al., Morphology, taxonomy, anatomy, and palynology of the opium poppy (Papaver somniferum L.) cultivation in Northern Thailand. Plants, 2023. 12(11): p. 2105.
Galali, Y., Papaver decaisnei: GC-MS alkaloids profiling, in vitro antioxidant, and anticancer activity. 2022.
Zheng, L.-X., X.-Q. Chen, and K.-L. Cheong, Current trends in marine algae polysaccharides: The digestive tract, microbial catabolism, and prebiotic potential. International Journal of Biological Macromolecules, 2020. 151: p. 344-354.
Zhao, Y., et al., Biodegradable intelligent film for food preservation and real-time visual detection of food freshness. Food Hydrocolloids, 2022. 129: p. 107665.
Pedramnia, A., A. Sharifi, and H. Tavakolipour, Optimization of ultrasound-assisted extraction of anthocyanins in barrbery. 2010.
Hmamou, A., et al., Chemical characterization, anti-struvite crystal, anti-inflammatory, analgesic, and antidepressant activities of Papaver rhoeas L. root and leaf extracts. Journal of Ethnopharmacology, 2024. 319: p. 117208.
Afqir, H., et al., Comparative Analysis of Phenolic and Flavonoid content, Antioxidant, Antibacterial activities, and functional groups of chemicals from Hypericum perforatum L., and Papaver Rhoeas L. flower extracts. Ecological Engineering & Environmental Technology, 2024. 25.
Sarabandi, K., et al., Biological stabilization of natural pigment-phytochemical from poppy-pollen (Papaver bracteatum) extract: Functional food formulation. Food Chemistry, 2023. 429: p. 136885.
Hmamou, A., et al., Papaver rhoeas L. stem and flower extracts: Anti-struvite, anti-inflammatory, analgesic, and antidepressant activities. Saudi Pharmaceutical Journal, 2023. 31(8): p. 101686.
Gupcsó, K., et al., Studies on Sensory and Phytochemical Characteristics of Poppy (Papaver somniferum L.) Varieties for Their Oil Utilisation. Foods, 2023. 12(17): p. 3165.
Jafaar, H.J., et al., Alkaloid profiling and antimicrobial activities of Papaver glaucum and P. decaisnei. BMC Research Notes, 2021. 14: p. 1-7.
Shaghaghi, A., et al., Opioid alkaloids profiling and antioxidant capacity of Papaver species from Iran. Industrial Crops and Products, 2019. 142: p. 111870.
Velickovic, J.M., et al., HPLC Analysis of extracts of fresh petals of Papaver rhoeas L. Studia Universitatis Babes-Bolyai, Chemia, 2019. 3: p. 239-247.
Çoban, İ., et al., Variation of alkaloid contents and antimicrobial activities of Papaver rhoeas L. growing in Turkey and northern Cyprus. Pharmaceutical biology, 2017. 55(1): p. 1894-1898.
Kostic, D.A., et al., Phenolic contents, antioxidant and antimicrobial activity of Papaver rhoeas L. extracts from Southeast Serbia. Journal of Medicinal Plants Research, 2010. 4(17): p. 1727-1732.
El Hamdaoui, A., et al., Essential oil composition, antioxidant and antibacterial activities of wild and cultivated Lavandula mairei Humbert. Biochemical Systematics and Ecology, 2018. 76: p. 1-7.
Zou, T.-B., et al., Optimization of ultrasound-assisted extraction of anthocyanins from mulberry, using response surface methodology. International journal of molecular sciences, 2011. 12(5): p. 3006-3017.
Hmamou, A., et al., Chemical characterization, anti-struvite crystal, anti-inflammatory, analgesic, and antidepressant activities of Papaver rhoeas L. root and leaf extracts. J Ethnopharmacol, 2024. 30(319): p. 117208.