شیوع ضد میکروبی گونه¬های ویبریو در آبزیان عرضه¬شده در شهرستان اهواز
بهاره سادات عباسی
1
(
دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی
)
ابراهیم رحیمی
2
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
)
الکلمات المفتاحية: ویبریو کلرآ, ویبریو پاراهولیتیکوس, ویبریو آلژینولیتیکوس, ویبریو ولنیفیکوس, مواد غذایی دریایی,
ملخص المقالة :
گونههای بیماریزای ویبریو به طور معمول در محیطهای دریایی و آبهای شور ساکن هستند و میتوانند در غذاهای دریایی که برای مصرف انسان در نظر گرفته شدهاند تجمع یابند. نشان داده شده که وابستگی فصلی زیادی دارند و در تابستان شیوع آنها بیشتر است. هدف از پژوهش حاضر شیوع ضد میکروبی گونههای ویبریو در آبزیان عرضهشده در شهرستان اهواز بود. در این مطالعه مجموعا 160 نمونه شامل 40 نمونه میگو و 120 نمونه از ماهی شیر، حلوا و شوریده به صورت تصادفی از مراکز عرضه شهرستان اهواز نمونهگیری و در شرایط سترون به آزمایشگاه انتقال داده شد. برای جستجوی ویبریو از روش کشت خطی، گونهها و سویههای مختلف از روش PCR و ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی Disk-Diffiusion استفاده شد. نتایج نشان داد آلودگی به انواع ویبریو از مجموع 160 نمونه، 46 نمونه (75/28 درصد) بود. به این ترتیب آلودگی در میگو 13 نمونه (5/32 درصد)، ماهی شیر 11 نمونه (5/27 درصد)، ماهی شوریده 10 نمونه (25 درصد) و ماهی حلوا 12 نمونه (30 درصد) بود. فراوانی ژنهای حدت ctxA (50 درصد) و ctxB (50 درصد)، tdh (17/41 درصد )، trh (47 درصد) flaC (50 درصد) و vvh (44/44 درصد) بود. نتایج مقاومت آنتیبیوتیکی نشان داد مقاومت آمپیسیلین (13/89 درصد) و کانامایسین (60/82 درصد) و کمترین مقاومت مربوط به امیپنم بود. نتایج مطالعه نشان داد انواع فرآوردههای دریایی میتوانند منبع مهم آلودگی به ویبریو باشند که با رعایت بهداشت و پخت غذاهای دریایی میتوان از عفونتهای ناشی از آنها برحذر بود.
ABDELSALAM, M., EWISS, M. Z., KHALEFA, H. S., MAHMOUD, M. A., ELGENDY, M. Y. & ABDEL-MONEAM, D. A. 2021. Coinfections of Aeromonas spp., Enterococcus faecalis, and Vibrio alginolyticus isolated from farmed Nile tilapia and African catfish in Egypt, with an emphasis on poor water quality. Microbial Pathogenesis, 160, 105213.
AL-OTHRUBI, S. M., KQUEEN, C. Y., MIRHOSSEINI, H., HADI, Y. A. & RADU, S. 2014. Antibiotic resistance of Vibrio parahaemolyticus isolated from cockles and shrimp sea food marketed in Selangor, Malaysia. Clinical Microbiology: Open Access.
BANK, M. S., METIAN, M. & SWARZENSKI, P. W. 2020. Defining seafood safety in the Anthropocene. Environmental Science & Technology, 54, 8506-8508.
BAPTISTA, R. C., RODRIGUES, H. & SANT'ANA, A. S. 2020. Consumption, knowledge, and food safety practices of Brazilian seafood consumers. Food research international, 132, 109084.
BARRETT, K. A., NAKAO, J. H., TAYLOR, E. V., EGGERS, C. & GOULD, L. H. 2017. Fish-associated foodborne disease outbreaks: United States, 1998–2015. Foodborne Pathogens and Disease, 14, 537-543.
BLANCO, P., HERNANDO-AMADO, S., REALES-CALDERON, J. A., CORONA, F., LIRA, F., ALCALDE-RICO, M., BERNARDINI, A., SANCHEZ, M. B. & MARTINEZ, J. L. 2016. Bacterial multidrug efflux pumps: much more than antibiotic resistance determinants. Microorganisms, 4, 14.
CAI, Q. & ZHANG, Y. 2018. Structure, function and regulation of the thermostable direct hemolysin (TDH) in pandemic Vibrio parahaemolyticus. Microbial pathogenesis, 123, 242-245.
CASTELLO, A., ALIO, V., SCIORTINO, S., OLIVERI, G., CARDAMONE, C., BUTERA, G. & COSTA, A. 2022. Occurrence and molecular characterization of potentially pathogenic Vibrio spp. in seafood collected in Sicily. Microorganisms, 11, 53.
CHEN, C., KANG, C., RONG, N., WU, N., CHEN, C., WU, S., ZHANG, X. & LIU, X. 2019. Evaluation of immunogenicity, protective immunity on aquaculture pathogenic Vibrio and fermentation of Vibrio alginolyticus flagellin FlaC protein. Iranian Journal of Biotechnology, 17, e2628.
CHEN, H., DONG, S., YAN, Y., ZHAN, L., ZHANG, J., CHEN, J., ZHANG, Z., ZHANG, Y. & MEI, L. 2021. Prevalence and population analysis of Vibrio parahaemolyticus isolated from freshwater fish in Zhejiang province, China. Foodborne Pathogens and Disease, 18, 139-146.
CHEN, L., WANG, J., CHEN, J., ZHANG, R., ZHANG, H., QI, X. & HE, Y. 2023. Epidemiological characteristics of Vibrio parahaemolyticus outbreaks, Zhejiang, China, 2010–2022. Frontiers in Microbiology, 14, 1171350.
DEEPAK, S., PORTEEN, K., ELANGO, A., SENTHILKUMAR, T., NARENDRA BABU, R. & SURESHKANNAN, S. 2022. Isolation and characterization of Vibrio spp. from sea food and environmental samples in and around Chennai city: Isolation and characterization of Vibrio spp.-----------environmental samples in and around Chennai city.
DENG, Y., XU, L., CHEN, H., LIU, S., GUO, Z., CHENG, C., MA, H. & FENG, J. 2020. Prevalence, virulence genes, and antimicrobial resistance of Vibrio species isolated from diseased marine fish in South China. Scientific reports, 10, 14329.
DUBEY, S., SINGH, A., KUMAR, B., SINGH, N. K. & TYAGI, A. 2021. Isolation and characterization of bacteriophages from inland saline aquaculture environments to control Vibrio parahaemolyticus contamination in shrimp. Indian Journal of Microbiology, 61, 212-217.
HAGHNEGAHDAR, S. & BASERISALEHI, M. 2016. Determination of Phylogenetic Relationship Among Vibrio Parahaemolyticus Isolates from Persian Gulf and the Evaluation of their Susceptibility to Antibiotics. Armaghane danesh, 21, 605-616.
HE, Y., WANG, S., ZHANG, J., ZHANG, X., SUN, F., HE, B. & LIU, X. 2019. Integrative and conjugative elements-positive Vibrio parahaemolyticus isolated from aquaculture shrimp in Jiangsu, China. Frontiers in microbiology, 10, 1574.
HEIDARZADI, M. A., AYAZI, N., DEHKORDI, N. V., KARAMI, M., AHMADI, S. K. & NASAB, S. E. H. 2023. Prevalence of contamination of sandwiches with pathogenic microorganisms and antibiotic resistance of isolates in Kermanshah city, Iran. Food Hygiene, 51, 53-66.
KARIMI ALAVIGEH, A. & SHARIFZADEH, A. 2021. Study on the Frequency of Vibrio species in fish from Isfahan. Journal of Food Microbiology, 8, 47-55.
KIM, T.-O., EUM, I.-S., JO, S.-M., KIM, H.-D. & PARK, K.-S. 2014. Antimicrobial-resistance profiles and virulence genes of Vibrio parahaemolyticus isolated from seawater in the Wando area. Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 47, 220-226.
LEE, S. H., LEE, H. J., MYUNG, G. E., CHOI, E. J., KIM, I. A., JEONG, Y. I., PARK, G. J. & SOH, S. M. 2019. Distribution of pathogenic Vibrio species in the coastal seawater of South Korea (2017–2018). Osong Public Health and Research Perspectives, 10, 337.
MOHAMAD, N., MOHD ROSELI, F. A., AZMAI, M. N. A., SAAD, M. Z., MD YASIN, I. S., ZULKIPLY, N. A. & NASRUDDIN, N. S. 2019. Natural concurrent infection of Vibrio harveyi and V. alginolyticus in cultured hybrid groupers in Malaysia. Journal of aquatic animal health, 31, 88-96.
MOK, J. S., CHO, S. R., PARK, Y. J., JO, M. R., HA, K. S., KIM, P. H. & KIM, M. J. 2021. Distribution and antimicrobial resistance of Vibrio parahaemolyticus isolated from fish and shrimp aquaculture farms along the Korean coast. Marine Pollution Bulletin, 171, 112785.
OEHLENSCHLÄGER, J. 2012. Seafood: nutritional benefits and risk aspects. International journal for vitamin and nutrition research, 82, 168-176.
PANT, A., DAS, B. & BHADRA, R. K. 2020. CTX phage of Vibrio cholerae: Genomics and applications. Vaccine, 38, A7-A12.
PHILLIPS, K. E. & SATCHELL, K. J. 2017. Vibrio vulnificus: from oyster colonist to human pathogen. PLoS pathogens, 13, e1006053.
QIN, Z., YANG, X., CHEN, G., PARK, C. & LIU, Z. 2020. Crosstalks between gut microbiota and Vibrio cholerae. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 10, 582554.
RAHIMI, E., HEIDARZADI, M. A. & DEHKORDI, N. 2023. Determining the prevalence of Vibrio species in fish and shrimp caught in Qeshm City, Iran.
RAISSY, M., RAHIMI, E., AZARGUN, R., MOUMENI, M., RASHEDI, M. & SOHRABI, H. 2015. Molecular detection of Vibrio spp. in fish and shrimp from the Persian gulf.
SADAT, A., EL‐SHERBINY, H., ZAKARIA, A., RAMADAN, H. & AWAD, A. 2021. Prevalence, antibiogram and virulence characterization of Vibrio isolates from fish and shellfish in Egypt: A possible zoonotic hazard to humans. Journal of Applied Microbiology, 131, 485-498.
SHAKOURI, A. & RAHIMI GHARAHMIRSHAMLOU, G. 2016. Monitoring of abundance and diversity of Vibrio sp. bacteria in whole shrimp culture period in Gwater shrimp Complex. Journal of Aquatic Ecology, 6, 102-114.
TAYLOR, M., CHENG, J., SHARMA, D., BITZIKOS, O., GUSTAFSON, R., FYFE, M., GREVE, R., MURTI, M., STONE, J. & HONISH, L. 2018. Outbreak of Vibrio parahaemolyticus associated with consumption of raw oysters in Canada, 2015. Foodborne Pathogens and Disease, 15, 554-559.
THONG, K. L., THAM, K. B. L., NGOI, S. T., TAN, S. C., WAN YUSSOF, W. N., AHMAD HANAPI, R., MOHAMAD, N. & TEH, C. S. J. 2022. Molecular characterization of Vibrio cholerae O1 El Tor strains in Malaysia revealed genetically diverse variant lineages. Transboundary and Emerging Diseases, 69, e693-e703.
WANGMAN, P., SURASILP, T., PENGSUK, C., SITHIGORNGUL, P. & LONGYANT, S. 2021. Development of a species‐specific monoclonal antibody for rapid detection and identification of foodborne pathogen Vibrio vulnificus. Journal of Food Safety, 41, e12939.
WEI, S., ZHAO, H., XIAN, Y., HUSSAIN, M. A. & WU, X. 2014. Multiplex PCR assays for the detection of Vibrio alginolyticus, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus, and Vibrio cholerae with an internal amplification control. Diagnostic microbiology and infectious disease, 79, 115-118.
YANG, X., ZHANG, X., WANG, Y., SHEN, H., JIANG, G., DONG, J., ZHAO, P. & GAO, S. 2020. A real-time recombinase polymerase amplification method for rapid detection of Vibrio vulnificus in seafood. Frontiers in microbiology, 11, 586981.
YUAN, Y., FENG, Z. & WANG, J. 2020. Vibrio vulnificus hemolysin: biological activity, regulation of vvhA expression, and role in pathogenesis. Frontiers in immunology, 11, 599439.
ZHU, P., CUI, Y., PANG, J., XIONG, Z., HUANG, Z., GUO, S., ZHANG, S. & CAI, T. 2021. Sensitively and quickly detecting Vibrio vulnificus by real time recombinase polymerase amplification targeted to vvhA gene. Molecular and Cellular Probes, 57, 101726.