بررسی خصوصیات زراعی و عملکرد بادرشبو ( Dracocephalum moldavica L) .سطوح مصرف نیتروژن و عناصر کم مصرف
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیاسمعیل آبکار 1 , اسمعیل نبی زاده 2 , محسن رشدی 3
1 - دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
2 - استادیار، دانشکده کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
3 - دانشیار، دانشکده کشاورزی، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران
الکلمات المفتاحية: روی, آهن, بادرشبو, درصداسانس, ماده تر,
ملخص المقالة :
به منظوربررسی خصوصیات زراعی و عملکرد بادرشبو سطوح مصرف نیتروژن و عناصر آهن، بور و روی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های 1395 و 1396 در شهرستان خوی اجرا گردید. فاکتور اول شامل سه سطح مصرف کود نیتروژن به ترتیب قبل از کاشت، نصف قبل از کاشت و نصف یک ماه بعد کاشت، یک سوم قبل از کاشت و یک سوم یک ماه بعد از کاشت و یک سوم 45 روز بعد از کاشت و فاکتور دوم نیز مصرف عناصر کم مصرف در پنج سطح شامل تیمارهای عدم مصرف، آهن با بور، آهن با روی بور با روی، آهن با بور و روی بترتیب غلظت2،2 و 3درهزاربود. طبق نتایج حاصله افزایش رشد و عملکرد با کاربرد کودها مشاهده گردید، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته 3/70 سانتی متر طی دو مرحله، تعداد شاخه های جانبی 4/6 شاخه، عملکرد ماده تر80/10805 کیلوگرم در هکتار، عملکرد ماده خشک 80/2898 کیلوگرم در هکتار طی سه مرحله، درصد اسانس 59/0 % و عملکرد اسانس 33/16 کیلوگرم در هکتار در تیمار مصرف نیتروژن طی دو مرحله و عناصر کم مصرف آهن، بور و روی مشاهده گردید. اگر چه تیمار دوم مصرف نیتروژن همراه با مصرف عناصر ریزمغذی بور و روی بیشترین درصد اسانس 59/0 % را به خود اختصاص داده است اما مصرف سایر عناصر ریزمغذی نیز باعث افزایش درصد اسانس شده است. در ضمن بالاترین عملکرد ماده تر در تیمار مصرف نیتروژن طی سه مرحله به میزان 10805/7کیلوگرم در هکتار به دست آمد.
امیدبیگی، ر. 1374. رهیافتهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی. جلد اول، انتشارات فکرروز. 215 صفحه.
امیدبیگی، ر. 1384. تولید فرآوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدس رضوی، مشهد. 347 صفحه
باقری، م.، ا. گلپور.، ا. شیوانی زاده.، ح. زینلی و م. جعفرپور. 1387. بررسی اثرات تاریخ کاشت و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بابونه آلمانی در شرایط اصفهان. مجله پژوهش در علوم کشاورزی. 4 (1): 40- 29.
پشت دار، ع.، ر. ابدالی مشهدی.، س. ع. سیادت و ع. بخشنده. 1395. اثر نوع و میزان کود نیتروژن، بر عملکرد و کارایی مصرف آب و نیتروژن در نعناع فلفلی. مجله علوم زراعی ایران. 18 (1): 31- 14.
پیرزاد، ع.، پ. طوسی و ر. درویشزاده. 1392. اثر محلولپاشی عناصر آهن و روی بر صفات گیاهی و میزان اسانس آنیسون (Pimpinella anisum L.). مجله علوم زراعی ایران. 15 (1): 23- 12.
جعفری، ف.، ا. گلچین و س. شفیعی.1392 . تأثیر کاربرد نیتروژن و محلولپاشی آمینو کلات آهن بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه دارویی شوید (Anethum graveolans L.). علوم و فنون کشتهای گلخانهای. 5 (17): 12- 1.
چهرهگشا، ع. 1393. ارزیابی تأثیر کودهای زیستی نیتروژن، آهن، روی و ساکاروز بر عملکرد و میزان اسانس بادرشبو. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی. 65 صفحه.
چیتساز، م.، ف. نجاتزاده و ا. ابراهیمزادگان. 1395. بررسی تأثیر آبیاری و تغذیه روی بر رشد و میزان عملکرد اسانسگیاه دارویی نعناع فلفلی. مجله تازههای بیوتکنولوژی سلولی و مولکولی. 6 (23): 46- 39.
حسنی، ع. 1385. بررسی تأثیر کمآبی بر رشد، عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی بادرشبو. فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 22 (3): 261-256.
حیدری، ن.، ک. مشایخی و ب. کامکار. 1390. اثر محلولپاشی عنصر بور و ساکارز روی خصوصیات کمی و کیفی بوتههای گوجهفرنگی رقم سوپرا. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 85 صفحه.
خیراندیش، ا.، م. رشدی و س. یوسف زاده. 1394. مطالعه تأثیر سطوح تنش خشکی و کود نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی بادرشبو. مجله تولید گیاهان زراعی. 9 (1): 125- 109.
درزی، م. ر. 1386. بررسی تأثیر کاربرد کودهای زیستی برعملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی رازیانه به منظور دستیابی به یک سیستم زراعتی پایدار. رساله دکتری زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس. 165 صفحه.
رحیمزاده، س.، ی. سهرابی.، غ. حیدری.، ع. ر. عیوضی و س. طاهر حسینی. 1392. تأثیر کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی بر جذب عناصر پر مصرف، کم مصرف و درصد اسانس در گیاه دارویی بادرشبو. مجله پژوهشهای زراعی ایران. 11 (1): 190- 179.
زینلی، ح.، ح. حسینی و م. شیرزادی. 1393. بررسی اثرات کود نیتروژن و زمان برداشت بر روی صفات زراعی، اسانس و منتول نعناع فلفلی. دو ماهنامه گیاهان دارویی و معطر ایران. 3 (3): 495- 486.
سیلیسپور، م. 1388. بررسی اثرات مصرف عناصر آهن و روی در خصوصیات کمی و کیفی گندم آبی و تعیین حد بحرانی آنها در خاکهای رشت و ورامین. مجله پژوهش و سازندگی زراعت و باغبانی. 76: 124.
شعبانزاده، ش. و م. گلوی. 1390. تأثیر محلولپاشی عناصر ریزمغذی و دور آبیاری بر ویژگیهای زراعی و عملکرد سیاهدانه. مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی. 4 (1): 9- 1.
صفرعلیزاده، ا. 1390. بررسی تأثیر کودهای آلی بر خصوصیات مورفولوژیک، عملکرد اسانس دانه بادرشبو. پایان نامه کارشناسی ارشد زراعت. دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی. 104 صفحه.
صفیخانی، ف. 1386. تأثیر تنش خشکی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی بادرشبو تحت شرایط مزرعه. رساله دکتری زراعت. دانشگاه رامین اهواز. صفحه 241- 235.
عباسزاده، ب. 1384. تأثیر مقادیر مختلف کود نیتروژن و روشهای مصرف آن بر میزان اسانس گیاه بادرنجبویه. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج. 92 صفحه.
علیزاده سهرابی، ع.، ا. شریفیعاشورآبادی.، ا. ح. شیرانیراد.، ا. ر. ولدآبادی.، ا. آبادیفراهانی و ب. عباسزاده. 1386. تأثیر مقادیر و روشهای مختلف مصرف نیتروژن بر تعدادی از ویژگیهای کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه. فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 23 (3): 431- 416.
کامکار، ب.، ع. ر. صفاهانی لنگرودی و ر. محمدی. 1390. کاربرد مواد معدنی در تغذیه گیاهان زراعی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 500 صفحه.
کوچکی، ع. و غ. ح. سرمدنیا. 1386. فیزیولوژی گیاهان زراعی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 400 صفحه.
گرگینی شبانکاره، ح.، م. ر. اصغری پور و ب. فاخری. 1394. ارزیابی اثر کودهای زیستی بر شاخصهای رشد و اسانس بادرشبو تحت تنش کم آبی. مجله اکوفیزیولوژی گیاهی. 23: 194- 185.
مظفریان، و. 1386. فرهنگ نامه گیاهان ایران. انتشارات فرهنگ معاصر، تهران، 392 صفحه.
یارنیا، م. 1390. فیزیولوژی عملکرد گیاهان زراعی. انتشارات دانشگاه آزاد تبریز. 458 صفحه.
یوسف زاده، س.، س. مدرس ثانوی.، ف. سفید کن.، ا. اصغرزاده.، ا. قلاوند.، م. رشدی و ا. صفرزاده. 1392. تأثیر کود بیولوژیک، آزوکمپوست و نیتروژن بر خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس گیاه دارویی بادرشبو در دو منطقه کشور. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 29 (2): 459- 438.
Abd El-Wahab, M. A. 2008. Effect some trace elements on growth, yield and chemical constituents of Trachyspermum ammi L. (Ajowan) plants under Sina conditions. Res. J. of Agric. and Biol. Sci. 4 (6): 717- 724.
Asad, A and R. Rafique. 2000. Effect of zinc, copper, iron and manganese on the yield components of when in Tehsil Peshawar. Pakistan J. Biology. szi. 3 (10): 1615- 1620.
Azzaz, N. A., E. Massan and E. H. Hamad. 2009. The chemical constituent and vegetative and yielding characteristics of fennel plants treated with organic and bio-fertilizer instead of mineral fertilizer. Aust. J. of Basic and Applied Sci. 3: 579- 587.
Fageria, N. K., V. C. Baligar., and R. P. Clark. 2002. Micronutrients in crop production. Adv. Agron. 77: 185- 268.
Fageria, N. K., N. A. Slaton., and V. C. Baligar. 2003. Nutrient management for improving lowland rice productivity and sustainability. Adv. Agron. 80: 63- 152.
Franz, Ch. 1983. Nutrient and water management for medicinal and aromatic plants. Acta Hort. 132: 203- 216.
Huber, D. M., and I. A. Thompson. 2007. Nitrogen and plant disease. In: Mineral nutrition and plant disease, L. E. Datnoff., W. H. Elmer., and D. M. Huber. Eds., 31- 44. St. Paul. MN: The American Phytopathological Society.
Norozpoor, O and P. Rezvani Mogaddam. 2005. Effect of different in irrigation intervals and plant density on yield component of blank cumin (Nigella sativa). Iranian J. Field Crops. Res. 3: 305- 315.
Sell, C. S. 2003. A Fragrant Introduction to Terpenoid Chemistry. The Royal Society of Chemistry, Thomas Graham House, Science Park, Milton Road, Cambridge, UK. 410 Pp.
Youssef, A. A., A. E. Edris and A. M. Gomaa. 2004. A comparative study between some plant growth regulators and certain growth hormons producing microorganisms on growth and essential oil composition of salvia officinalis L. Plant Annals of Agric. Sci. 49: 299- 311.
Zhao, J. 2006. The effect of nitrogen fertilization on spearmint. J. Essential oil Res. 18: 452- 455.
_||_