اثر ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره اتانولی میوه نسترن کوهی (Rosa canina) بر افزایش ماندگاری گوشت مرغ نگهداریشده در دمای یخچال
الموضوعات :صدیقه یزدان پناه 1 , فاطمه شیروانی برازجانی 2
1 - گروه صنایع غذایی ، واحد کازرون ، دانشگاه آزاد اسلامی ، کازرون ، ایران
2 - گروه صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
الکلمات المفتاحية: زمان ماندگاری, گوشت مرغ, ترکیبات ضدمیکروبی, میوه نسترن کوهی,
ملخص المقالة :
عصاره میوه نسترن کوهی با دارا بودن میزان بالایی از ترکیبات فعال زیستی مانند ویتامین C، کاروتنوئیدها و ترکیبات پلیفنلی، میتواند به عنوان نگهدارنده طبیعی در محصولات گوشتی مورد استفاده قرار گیرد .این مطالعه با هدف بررسی فعالیت ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی عصاره میوه نسترن کوهی جهت بهبود ماندگاری گوشت مرغ در دمای یخچال انجام شد. به این منظور عصاره اتانولی میوه نسترن کوهی بوسیله ماکروویو در سه سطح غلظتی (5/0، یک و دو درصد) تهیه و به نمونههای مرغ افزوده شد. یک نمونه بدون عصاره بهعنوان شاهد در نظر گرفته شد. تمامی نمونهها به مدت ده روز در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شدند. ویژگیهای میکروبی شامل: شمارش کلی باکتریایی، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس کواگولاز مثبت و سالمونلا، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی شامل: اکسیداسیون چربی، مهار رادیکال آزاد، میزان جذب متمیوگلوبین،pH و مواد ازته فرار در طی روزهای اول، چهارم، هفتم و دهم مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره نسترن باعث کاهش معنیداری (۰5/۰>P) در شمارش بار میکروبی کل، باکتریهای استافیلوکوکوس و اشرشیا کلی نسبت به نمونه شاهد مشاهده شد. جستجوی سالمونلا در تیمارها منفی گزارش شد. میزان اکسیداسیون چربی، مهار رادیکال آزاد، جذب متمیوگلوبین،pH و مواد ازته فرار به صورت معنیداری در تیمارها نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. غلظت دو درصد عصاره به عنوان تیمار منتخب معرفی گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره میوه نسترن کوهی دارای پتانسیل بالایی درجهت افزایش زمان ماندگاری گوشت مرغ نگهداری شده در دمای یخچال میباشد و بهعنوان جایگزین مناسبی برای نگهدارندههای شیمیایی قابلیت استفاده صنعتی شدن را خواهد داشت.
_||_