بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی و آنتی اکسیدانی فیلم های خوراکی تولید شده از پولولان-نانورس حاوی نانو اسانس علف چشمه
محمد رضا عفیفی
1
(
دانشگاه ازاد واحد ایت ا... آملی
)
پیمان آریایی
2
(
گروه صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، آیت الله آملی، آمل، ایران
)
مهدی شریفی سلطانی
3
(
گروه دامپزشکی، چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران
)
سارا جعفریان
4
(
استادیارگروه علوم و صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
)
الکلمات المفتاحية: نانوکامپوزیت, نانورس, علف چشمه, رادیکال آزاد DPPH, نانو لیپوزیم,
ملخص المقالة :
هدف از این پژوهش تولید فیلمهای آنتی اکسیدانی بر پولولان– نانو رس حاوی اسانس و نانو اسانس علف چشمه (Nasturtium officinale) بوده است. بدین منظور ابتدا اسانس علف چشمه با استفاده از تقطیر با بخار آب استخراج و توسط لیپوزیم ریزپوشانی شد. سپس 6 فیلم خوراکی شامل، پولولان، پولولان+ نانو رس، پولولان+ نانو رس+ اسانس ppm 500، پولولان+ نانو رس+ اسانس ppm 1000، پولولان+ نانو رس+ نانو اسانس ppm 500، پولولان+ نانو رس+ نانو اسانس ppm 1000، تهیه و خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و آنتیاکسیدانی آنها مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی اسانس برابر با 01/370 میلی گرم/ گرم گالیک اسید و 64/227 میلی گرم/ گرم بوده است (به ترتیب). اندازه ذرات نانولیپوزیم و راندمان ریزپوشانی نانو اسانس برابر با 31/92 نانومتر و 29/81 درصد بوده است (به ترتیب). نتایج مربوط به ویژگیهای فیلم نشان داد که با افزودن مقادیر مختلف اسانس و نانو اسانس به فیلم پولولان – نانو رس، از محتوای رطوبتی، مقاومت کششی و نفوذپذیری فیلمها نسبت به بخار آب به طور معنیداری کاسته شد (05/0>P). فیلم حاوی ppm 1000 اسانس و نانو اسانس، کمترین میزان محتوای رطوبتی، مقاومت کششی و نفوذپذیری نسبت به بخار آب را دارا بود. افزودن اسانس و نانو اسانس سبب افزایش معنیداری در میزان ضخامت و کدورت فیلمها شده و از شفافیت فیلمها کاسته شد (05/0>P). با اضافه شدن اسانس محتوای آنتیاکسیدانی فیلمها به طور معنیداری افزایش یافت و استفاده از نانو اسانس و افزایش غلظت به کار رفته از آن در ترکیب فیلمها، سبب افزایش معنیداری در میزان محتوای آنتیاکسیدانی فیلمها گردید (05/0>P). به طور کلی، فیلمهای پولولان – نانو رس حاوی نانو اسانس علف چشمه در غلظت ppm1000 به دلیل مطلوب بودن خواص فیزیکی و آنتیاکسیدانی گزینه مناسبی جهت نگهداری مواد غذایی بستهبندی شده میباشد.