ارزیابی صفات مورفولوژیکی و عملکرد در توده های محلی سیر طارم استان زنجان
محورهای موضوعی : توليد محصولات زراعيsoudabeh shobeiri 1 , مهدي طاهري 2
1 - agricultural research center of zanjan
2 - استاديار و عضو هيات علمي گروه كشاورزي – باغباني ، زنجان، مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان زنجان، ايران
کلید واژه: توده¬های محلی, سیر, سلکسیون, عملکرد,
چکیده مقاله :
به منظور دستیابی به کلون¬های برتر، طرح بررسی و سلکسیون 22 توده محلی سیر طارم در ایستگاه تحقیقات طارم زنجان انجام گرفت. اين تحقيق در سال 1390 و به مدت دو سال اجرا شد. این آزمایش به صورت پاییزه در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با 3 تکرار کشت شد. هر کرت شامل 3 خط3 متری به فاصله 35 سانتیمتر از یکدیگر بود. فاصله کشت سیرچه¬ها 10 سانتیمتر در نظر گرفته شد. صفات مورد بررسی عبارت بودند از ارتفاع، تعداد برگ، طول برگ، عرض برگ، قطر ساقه، رنگ سير، تعداد پوستهها، قطر و طول سير و سيرچه، تعداد سيرچه، وزن سیر و سیرچه، وزن خشک سیرچه، وزن تر بوته، وزن خشک بوته، بیوماس و عملکرد غده¬های سیر. از داخل هر توده با توجه به خصوصیات هر بوته و سیرهای مربوطه انتخاب صورت گرفت. در سال دوم توده¬های انتخاب شده از لحاظ صفات و عملکرد، برای معرفی توده برترکشت و بررسی شدند. تجزیه واریانس با استفاده از نرم افزار SAS انجام و میانگینهای صفات تیمارها به روش دانکن مورد مقایسه قرار گرفت. در سال اول آزمایش، بین توده¬ها از لحاظ ارتفاع، تعداد برگ، طول برگ، قطر ساقه، تعداد پوسته، قطر سیر، قطر سیرچه، وزن سیرچه، وزن خشک و وزن تر بوته، بیوماس و عملکرد غده سیر تفاوت معنی¬داری وجود داشت اما در سال دوم آزمایش فقط وزن تر تک بوته معنی¬دار شد وتوده¬ها از لحاظ سایر صفات تفاوت معنی¬داری در سطح 5% نداشتند. با توجه به نتایج تجزیه مرکب دو سال آزمایش توده (جیا) از توده های محلی سیر از لحاظ عملکرد و سایر صفات مورد بررسی نسبت به توده¬های دیگر برترین بود.
es-Adekpe, D.I., J.A.Y. Shebayan., U.F. Chiezey., and S. Miko. 2007. Yield responses of garlic (Allium sativum L.) to oxidation, date of planting and intra-row spacing under irrigation at Kadawa, Nigeria. Crop Protection, 26 (12): 1785-1789.
Anonymous. 2011. A Profile of the south African garlic market value chain.Department Agriculture, forestry and fisheries.Republic of south Africa. http://www.daff.gov.za/docs/AMCP/ GARLICMVC2011. pdf.
Anonymous. 2012. Center of Statistics and Information of Ministry Agricultural Jihad.(In Persian)
Boyhan, G.E., W.T. Kelly., and D.M. Granberry. 2000. The Production and Management of Garlic, Elephant Garlic and Leek. Co-operative extension service.The University of Georgia College of Agricultural and Environmental science.USA.
Brewester, J.L. 1999. Onions and other Vegetable Alliums. CAB Interational.UK:236.
Burba, J.L., J.A. Portelaand., S. Lanzavechia . 2005. Argentine Garlic I: A wild offer of clonal cultivars. Acta Hort. (ISHS).Vol. 688: 291-296. http : // www. actahort. org/books/688/688_41.htm.
Burba, J.L. 2009. Garlic (Allium sativum L.) genetic improvement and seed production. Possibilities of adaptation to variable environments. Revista Colombiana de Ciencias Horticolas.Vol.3 (1) : 28-44.
Danna, F., G. Iapichino., and A. Miceli. 2000. Effect of clove weight on yield and bulb quality of garlic grown for storage. Acta Hort. (ISHS).Vol. 533: 589-592. http: // www. actahort. org/ books/ 533/533_74.htm.
Dehdari,A., A. Rezaei., and M. Mobli. 2000. Relationships between traits and path coefficient analysis for bulb and seed yield in Iranian landraces of onion (Allium cepa L.).. Proceedings of the 2th Iranian Horticultural Sciences Congress, karaj.(in Persian).
FAO,2010. Major Food And Agricultural Commodities And Producers. Countries By Commodity. Fao.org. Retrieved 2012-05-17.
FAOSTAT. 2012. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor
Hong, C., and T. Etoh. 1996.Fertile clones of garlic(Allium sativum L.) abundant around “TIEN SHAN” mountains.Breeding Science. 46(4):349-353 .
Ipek, M., and Simon., P. 2002. Evaluation of genetic diversity among garlic clones using molecular markers. Comparison of AFLPS, PAPDS and ISOZYMES. Plant and animal Genome X Meeting. Janury 12-16, 2002. available.in:http://www.hort.wisc. edu /usdavcru/simon/posters/post5.html.HYPERLINK. "http://www.actahort.Org/BOOKS/358/.
Kallo, G. 1988.Vegetable breeding.CRC press,Inc.
Kamenetsky, R., F. Khassanov., H.D. Rabinowitch., J. Auger., and C. Kik. 2007.Garlic Biodiversity and Genetic Resources.pp: 1-5.
Kamenetsky, R., and H.D. Rabinowitch. 2006.The genus Allium; A development and horticultural Review .Vol.32:329-368.
Khodadadi, M., and A.E. Nosrati. 2012. Effect of Sowing Date and Planting Density on Yield and Yield Components of White Garlic of Hamadan. Seed and Plant Production Journal. 2012; 27-2(4);491-500.
Kharrat Sadeghi, S.H. 2000. Garlic breeding in Northern of Iran. The 6th Iranian Congress of Agronomy. Mazandaran. Babolsar. (In Persian).
Lallan, S., and K.P.S. Chauhan. 1992.Effect of the method of planting and size of cloves on yield and quality of garlic.Newsletter of Associated Agriculture Development Foundation,122212(2):7-8.
Maghsoodi, S.H. 2009. Garlic (agriculture, industry, nutrition and health). Publication of Iranian agricultural science.227pages.(In Persian).
Messiaen, C.M., and A. Rouamba. 2004. Allium sativum L. PROTA (Plant Resources of Tropical Africa. Wageningen, Netherlands.
http://www.prota4u.org/search.asp.
Noorbakhshian, S.J., S.A. Mousavi., and H.R. Bagheri. 2007. Evaluation of agronomictraits and coefficient analysis of yield for garlic varieties. Journal of Research and Development in Agriculture and Horticulture. 77: 10-18. (In Persian).
Poller, M.R., and P.W. Simon. 1994. True seed production in garlic .Sexual Plant Reproduction.7 (5):282-286.
Rajalingam, G. V., and K. Haripriya. 2000. Correlation and path coefficient analysis in onion (Allium cepa L. var. aggregatum Don.). Madras Agricultural Journal. 87 (7-9): 405-407
Reuben, S.O.W.M., L.S. Mulungu., S. Nchimbi-Msolla., R.N. Misangu., L. B. Mbilinyi., and M.M. Macha. 1998. Performance of nine exotic and local onion(Allium cepa L.) genotypes grown under a dry season tropical condition at Morogoro, Tanzania: 2. Path coefficient analysis. South African journal of science. 94 (9).
Rubatzky, V.E., and M. Yamdgucbi. 1997. world vegetabeles. Second edirion. Chapman and hall. USA. 417 pp.
Sood, D.R., V. Chokar., and J. Singh. 2000. Studies on growth, pungency and flavour cnracteristics of five varieties of garlic (Allium sativum L.) Bulbs during development.Vegetable Science. 27(2):180-184.
Stork, P.O., J.P. Potgieter., E. Van Den Heever., and J.G. Niederwieser. 2004.Guide to Garlic Production in South Africa,Agricultural Research Council-Vegetable and Ornamental Plant Institute, Roodeplat, Pretoria.
Tabor,G., D. Getahun., and A. Zelleke .2004. Ifluence of storage duration on field sprouting,maturity and yield of some garlic(Allium sativum L.) cultivars at Debre Zeit,Ethiopia.Journal of Horticultural Science and Biotechnology.79(6):871-876.