میوه کیوی رقم هایوارد به دلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین ث، ترکیبات فنلی، مواد معدنی و اسیدهای آلی از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و همین امر باعث افزایش چشمگیر مصرف آن در سالهای اخیر شده است. کیفیت میوه هم در زمان برداشت و هم در طول انبارداری کیوی به مجموعهای ا More
میوه کیوی رقم هایوارد به دلیل داشتن مقادیر زیادی ویتامین ث، ترکیبات فنلی، مواد معدنی و اسیدهای آلی از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و همین امر باعث افزایش چشمگیر مصرف آن در سالهای اخیر شده است. کیفیت میوه هم در زمان برداشت و هم در طول انبارداری کیوی به مجموعهای از عوامل مرتبط با کاشت، داشت و برداشت و همچنین عوامل پس از برداشت بستگی دارد. از جمله مهمترین عواملی که در طی فصل رشدی بر کیفیت و همچنین انبارمانی میوه کیوی تأثیرگذارند میتوان به نوع رقم، تغذیه مناسب درختان، گردهافشانی کامل گلها، مدیریت تاج درخت، هرس تابستانه، درجه بلوغ و رسیدگی و میزان ماده خشک میوه اشاره کرد. کنترل تک تک این عوامل با در نظر گرفتن اثرات برهمکنشی آنها نه تنها میتواند کیفیت میوه را نیز به طور مؤثر و مفیدی تحت تأثیر قرار دهد، بلکه باعث افزایش ماندگاری میوه کیوی نیز میگرددافزایش ماندگاری میوه کیوی نیز میگردد
Manuscript profile
هدف از این مطالعه توسعه یک روش تجزیهای راحت، سریع، مؤثر و ایمن (QuEChERS) برای تعیین باقیمانده 198 آفتکش در خرما با استفاده از کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی متوالی (GC/MS/MS) بود. استخراج با استونیتریل و آبگیری توسط سولفات منیزیم در حضور سدیم کلرید و پاکسازی توسط More
هدف از این مطالعه توسعه یک روش تجزیهای راحت، سریع، مؤثر و ایمن (QuEChERS) برای تعیین باقیمانده 198 آفتکش در خرما با استفاده از کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی متوالی (GC/MS/MS) بود. استخراج با استونیتریل و آبگیری توسط سولفات منیزیم در حضور سدیم کلرید و پاکسازی توسط PSA برای حذف مواد تداخلکننده غیرقطبی مثل لیپیدها انجام شد. اثر دو متغیر زمان استخراج و مقدار آب افزوده شده به نمونه مورد بررسی قرار گرفت. برای رفع اثر ماتریکس منحنی کالیبراسیون با استفاده از آنالیز نمونههای اسپایک شده و با در نظر گرفتن نسبت سطح زیر پیک منحنی آفتکشها به سطح زیر پیک استاندارد داخلی رسم گردید. منحنیهای کالیبراسیون برای اکثر آفتکشها در محدوده 150-15 میکروگرم بر کیلوگرم ، با ضرایب رگرسیون (r2) بالاتر از 0/9934 خطی بودند. به منظور تعیین و بررسی درصد بازیافت نیز از نمونههای اسپایک در سطوح غلظتی ng/ml150 و 100، 50، 30، 10 به همراه افزودن استاندارد داخلی در سطح ng/ml 150 در 3 روز کاری مختلف استفاده شد. میانگین میزان بازیابی آفتکشها 70 تا 120 درصد و حدود تشخیص (LODs) و حدود تعیین کمی (LOQs) به ترتیب در محدوده 14-5 میکروگرم بر کیلوگرم و 40-14 میکروگرم بر کیلوگرم تعیین شدند و انحراف استاندارد نسبی برای همه آفتکشها ≤20٪ بود. در نهایت روش تایید شده برای پایش باقیمانده آفتکشها در 30 نمونه خرمای تازه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد، روش استخراج QuEChERS اصلاح شده در تجزیهی باقیمانده آفتکشها در خرما کارآمد بوده و هیچ یک از نمونهها دارای باقیمانده بالاتر از حد بیشینه باقیمانده آفتکشها (MRL)نبودند.
Manuscript profile
منابع آبی جزو سرمایه های طبیعی هر کشوری به شمار میایند. لذا حفظ این منابع طبیعی از جمله چالش های مهم همه کشورها به شمار میاید. استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی و صنعتی و ورود آنها به منابع آبی ، مشکلات فراوانی را برای این منابع به وجود آورده است. لذا ارائه روشهای ن More
منابع آبی جزو سرمایه های طبیعی هر کشوری به شمار میایند. لذا حفظ این منابع طبیعی از جمله چالش های مهم همه کشورها به شمار میاید. استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی و صنعتی و ورود آنها به منابع آبی ، مشکلات فراوانی را برای این منابع به وجود آورده است. لذا ارائه روشهای نوین در حذف آلاینده های آبی از اهمیت زیادی برخوردار است. روش سنتز سبز نانوذرات به علت دارا بودن ویژگیهایی مانند ایمنی بیشتر ،سازگاری با محیط زیست، سـاده و کم هزینه بودن مورد توجه زیاد واقع شده است. در این کار پژوهشی سنتز سبز نانوذرات اکسید روی با استفاده از گیاه دافنه ماکروناتا انجام شد و در تهیه نانو فیلتر استات سلولز/ اکسید روی مورد استفاده قرارگرفت. تصویر میکروسکوپ الکترونی از نانو فیلتر نشان میدهد میانگین اندازه قطر نانوالیاف در حدود 40 نانو متر و میانگین اندازه نانوذرات حدود 47 نانو متر میباشد. همچنین تاثیر این فیلتر در حذف رنگ متیل اورانژ از منابع آبی در شرایط مختلف غلظت رنگ، میزان جاذب و pH مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد فیلتر نانوکامپوزیتی استات سلولز/ اکسید روی قادر به حذف حدود 90 درصد رنگ متیل اورانژ در شرایط بهینه میباشد. همچنین نتایج بررسی اثر ضد میکروبی این ساختار بر روی 4 نمونه باکتری بیماری زا شامل باسیلوس سرئوس و استافیلوکوس اپیدرمیس ، سالمونلا و اسینتو باکتر انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری های بیماری زای باسیلوس سرئوس و استافیلوکوس اپیدرمیس و حدود 22 میلی متر میباشد.
Manuscript profile
زمینه و هدف: باکتریهای پاتوژن موجود در مواد غذایی عامل بسیاری از عفونتها و مسمومیتهای غذایی هستند. شیوع آلودگیهای باکتریایی در کشورهای در حال توسعه بالا میباشد و استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشرشیاکلای بالاترین میزان آلودگیهای غذایی را به خود اختصاص دادهاند؛ لذا هدف More
زمینه و هدف: باکتریهای پاتوژن موجود در مواد غذایی عامل بسیاری از عفونتها و مسمومیتهای غذایی هستند. شیوع آلودگیهای باکتریایی در کشورهای در حال توسعه بالا میباشد و استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا و اشرشیاکلای بالاترین میزان آلودگیهای غذایی را به خود اختصاص دادهاند؛ لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا در آب، آبمیوه و بستنیهای سنتی عرضه شده در شهرستان قم، ایران میباشد.روش بررسی: در مطالعه حاضر تعداد 300 نمونه شامل 100 نمونه آب، 100 نمونه آبمیوه و 100 نمونه بستنیسنتی از مراکز عرضه، نمونهگیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل شد. از نرمافزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون آماری کای حهت آنالیز دادهها استفاده شد. سطح معنیداری (P<00/05) در نظر گرفته شد.یافتهها: نتایج نشان داد که از 300 نمونه مورد مطالعه، 170 نمونه به میکروارگانیسمهای پاتوژن آلوده بودند. به این ترتیب میزان آلودگی به اشرشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا در آب، 1، 16 و 2 نمونه، در آبمیوهسنتی 8، 46 و 26 نمونه و در بستنی سنتی 8، 59 و 28 نمونه آلودگی وجود داشت.نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاضر، ضرورت دارد که از مصرف آبمیوه سنتی و بستنی سنتی در مراکزی که وضعیت بهداشت نامطلوبی دارند خودداری شده و از آبهای تصفیهشده استفاده شود و در صورت عدم وجود آب تصفیه شدهقبل از مصرف آب جوشیده شود تا از ابتلا به بیماریهای منتقلشونده از مواد غذایی جلوگیری به عمل آید.
Manuscript profile
مقدمه: ترامادول و متادون داروهایی از دسته اپیوئید های صناعی هستندکه امروزه در زمینه های مختلفی به منظور کاهش درد به وفور استفاده می شود از طرفی مصرف بیش از حد این دارو ها سبب وابستگی و مسمومیت در مصرف کنندگان می گردد. شناخت عوارض و علائم مسمومیت این دارو ها در کنار شیوع More
مقدمه: ترامادول و متادون داروهایی از دسته اپیوئید های صناعی هستندکه امروزه در زمینه های مختلفی به منظور کاهش درد به وفور استفاده می شود از طرفی مصرف بیش از حد این دارو ها سبب وابستگی و مسمومیت در مصرف کنندگان می گردد. شناخت عوارض و علائم مسمومیت این دارو ها در کنار شیوع مصرف ان ها ، می تواند جهت اخذ تدابیر لازم به منظور محدود سازی مصرف خودسرانه و جلوگیری از مسمومیت در مصرف کنندگان به ویژه در زنان که محور اساسی بنیان جامعه و خانواده را تشکیل می دهند، می تواند کمک کننده باشد.مواد و روش ها : مقاله حاضر ، یک مطالعه مروری سیستماتیک جهت بررسی میزان شیوع مصرف ترامادول و متادون و عوارض ناشی از مصرف طولانی مدت ان در زنان می باشد. در این پژوهش جست و جو در پایگاه های الکترونیکی SID ، MagIran ، Pubmed ، Medline و Google Scholar انجام و به علت حجم بالای مقالات مطالعه ،به سال های 2000 تا2022 محدود شد.نتایج و نتیجه گیری: با جمعبندی یافته های حاصل از مطالعات، داروی ترامادول و متادون توسط طیف وسیعی از افراد با شرایط دموگرافیک مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. امار اعتیاد در جوانان و عوارض ناشی از اعتیاد زنان به مراتب بیشتر از بقیه گروه ها است .با توجه به شرایط حاضر اگاهی در خصوص خطرات بالقوه این دو دارو و نظارت بر توزیع و تجویز ان ها الزامی است.
Manuscript profile
اکسایش در فرآورده های گوشتی یکی از دلایل مهم تغییر طعم و کیفیت این فرآورده ها میباشد. لذا اثر آنتی اکسیدانهای آلفاتوکوفرول و آسکوربیل پالمیتات بر اکسایش لیپیدها در سوسیس فرانکفورتر در پنج سطح در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند، مقادیر pH برای سطوح م More
اکسایش در فرآورده های گوشتی یکی از دلایل مهم تغییر طعم و کیفیت این فرآورده ها میباشد. لذا اثر آنتی اکسیدانهای آلفاتوکوفرول و آسکوربیل پالمیتات بر اکسایش لیپیدها در سوسیس فرانکفورتر در پنج سطح در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند، مقادیر pH برای سطوح مختلف آنتی اکسیدان های آلفاتوکوفرول و آسکوربیل پالمیتات تقریبا مشابه بودند و به طور مشخصی از نمونه شاهد پائین تر بودند ، میزان pH در همه تیمارها با گذشت زمان روند کاهشی نشان داد و این میزان کاهش در تیمارها ی آزمایش متفاوت بود. در رابطه با میزان پراکسید مشخص گردید که با افزایش زمان میانگین این ویژگی نیز روند افزایشی داشت اما تغییرات پراکسید با گذشت زمان در تیمارهای موجود یکسان نبود. در روزهای صفر، 45 و 60 دو تیمار T2 ، T4 اختلاف معنی داری با شاهد نشان ندادند اما تیمارهای T1 و T3 وT5 در زمان های مورد مطالعه در یک گروه آماری قرار گرفتند. بیشترین میزان اسید تیوباربیتوریک در نمونه شاهد مشاهده شد که بیشترین میزان آن در زمان های 45 و60 و کمترین مقدار آن در زمان صفر بود. همچنین بین سطوح تیماری نیز اختلاف معنی داری وجود داشت. از سوی دیگر نتایج نشان داد که در روز صفر تیمارهای 5 و 2 و در روزهای 45 و 60 تیمارهای 3 و 4 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین درصد بازدارندگی بودند. نتایج حاکی از آن بود که آنتی اکسیدان های طبیعی آلفاتوکوفرول و آسکوربیل پالمیتات فناوری مفیدی برای کاهش اکسایش چربی در سوسیس فرانکفورتر می باشد.
Manuscript profile
سالمونلوز یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام در سراسر جهان اسـت کـه در انسـان سـبب مسمومیت غذایی، گاستروآنتریت، تب روده ای و باکتریمی میشود. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد میکروبی گیاهان دارویی خرزهره، گوآ، مرزه و خردل سفید بر روی سالمونلا تیفی موریوم است.مواد More
سالمونلوز یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام در سراسر جهان اسـت کـه در انسـان سـبب مسمومیت غذایی، گاستروآنتریت، تب روده ای و باکتریمی میشود. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد میکروبی گیاهان دارویی خرزهره، گوآ، مرزه و خردل سفید بر روی سالمونلا تیفی موریوم است.مواد و روش کار:نمونه های سالمونلا تیفی موریوم از مدفوع طیور جداسازی گردید، عصاره گیاهان خرزهره، گوا، مرزه و خردل سفید با استفاده از دستگاه روتاری تهیه گردید و حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی با روش میکرودایلوشن تعیین گردید و همچنین قطر هاله مهاری با روش چاهک به دست آمد.نتایج:نتایج حاصل از بررسی قطر هاله مهاری عصاره های گیاهی نشان داد که بیشترین و کمترین قطر هاله مهاری عصاره گیاه گوا برابر با 8 و 1 میلی متر بوده است و بیشترین و کمترین قطر هاله مهاری عصاره گل خرزهره 15 و 1 میلی متر بوده است. بیشترین و کمترین قطر هاله مهاری عصاره خردل سفید بر روی سالمونلا تیفی موریوم برابر با 12 و 1 میلی متر بوده و همچنین کمترین و بیشترین قطر هاله مهاری عصاره مرزه بر روی سالمونلا تیفی موریوم برابر با 1 و 4 میلی متر بوده است و نتایج نشان داد که کمترین قطر هاله مهاری مربوط به عصاره مرزه بوده است. بحث:نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که گیاهان دارویی اثرات مهار خوبی بر روی سالمونلا تیفی موریوم از خود نشان داده اند.
Manuscript profile