چکیده
این تحقیق جهت بررسی تأثیر بخش محلول در آب نفت خام بر تجمع فلزات سنگین وانادیوم، نیکل، کادمیوم و سرب در بافت عضله ماهی سرخو در آزمایشگاه سمشناسی آبزیان پژوهشکده اکولوژی خلیجفارس در بهار سال 1383 انجام گرفت. دو محلول یکی عاری از نفت خام چکیده کامل
چکیده
این تحقیق جهت بررسی تأثیر بخش محلول در آب نفت خام بر تجمع فلزات سنگین وانادیوم، نیکل، کادمیوم و سرب در بافت عضله ماهی سرخو در آزمایشگاه سمشناسی آبزیان پژوهشکده اکولوژی خلیجفارس در بهار سال 1383 انجام گرفت. دو محلول یکی عاری از نفت خام بهعنوان شاهد و دیگری با دوز 12 پیپیام از نفت خام بهروش اندرسن و با استفاده از آب دریا که مشابه آب محل صید ماهیها بود تهیه گردید. سپس 24 عدد ماهی صیدشده از 6 ایستگاه مختلف در بخش شمالی خلیج فارس، در آزمایشهای زیست سنجش بلندمدت (8 روزه) بهتعداد 12 عدد ماهی در هر یک از تیمارها قرار گرفتند. پس از پایان 8 روز در معرضگذاری، ماهیان مورد آزمایش بهطور جداگانه فریز و بستهبندی شده و جهت تعیین میزان تجمع فلزات سنگین در بافت عضله به آزمایشگاه ارسال شدند. در این مطالعه میانگین میزان تجمع فلزات سنگین وانادیوم، نیکل، کادمیوم و سرب (STD) در بافت عضله ماهیان شاهد بهترتیب برابر با 03/0± 18/0 پیپیام، 04/0±41/0 پیپیام، 01/0±01/0 پیپیام و 08/0±70/1 پیپیام اندازهگیری گردید. در ماهیان قرار گرفته در معرض دوز 12 پیپیام از نفت خام نیز میانگین میزان تجمع این فلزات سنگین بهترتیب 05/0±22/0 پیپیام، 06/0±65/0 پیپیام، 03/0±14/0 پیپیام و 13/0±94/1 پیپیام اندازهگیری گردید. نتایج حاصل از آنالیز دادهها با استفاده از آزمون T-test نشاندهنده وجود اختلاف معنیدار آماری بین دو تیمار از نظر تجمع فلزات سنگین وانادیوم، نیکل، کادمیوم و سرب میباشد. همچنین در ماهیان هر دو تیمار ترتیب تجمع فلزات سنگین بهصورت Pb>Ni>V>Cd مشاهده گردید که این روند افزایشی معنیدار بود. از سوی دیگر وجود مقادیر نسبتاً زیاد از تجمع این فلزات در ماهیان شاهد را میتوان به آلودگی آب محل زیست این ماهیان (خلیجفارس) نسبت داد. علاوهبر این میانگین غلظت فلزات سنگین سرب، وانادیوم و کادمیوم در بافت عضله ماهیان شاهد پایینتر از حد مجاز استاندارد برای مصارف انسانی تشخیص داده شد.
پرونده مقاله
چکیده
تکوین بافتی روده فیلماهی در مراحل اولیه زندگی (75-1 روز پس از تفریخ) با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. لاروها در محلول بوئن فیکس شدند. سپس مراحل آبگیری و آغشتگی به پارافین انجام گردید. مقاطع بافتی به ضخامت 7- 5 میکرون تهیه و به روشهای هماتوکسی چکیده کامل
چکیده
تکوین بافتی روده فیلماهی در مراحل اولیه زندگی (75-1 روز پس از تفریخ) با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت. لاروها در محلول بوئن فیکس شدند. سپس مراحل آبگیری و آغشتگی به پارافین انجام گردید. مقاطع بافتی به ضخامت 7- 5 میکرون تهیه و به روشهای هماتوکسیلین و ائوزین رنگآمیزی شدند. لارو یک روزه دارای روده ابتدایی است که توسط بافت پوششی استوانهای مژهدار پوشیده شده است. در روز سوم پس از تفریخ در دیواره لوله گوارش شیاری مورب در قسمت پشتی- خلفی کیسه زرده ایجاد میشود و لوله گوارش را به دو ناحیه معده و روده میانی تقسیم میکند. در این زمان دریچههای مارپیچی تمایز مییابد. در لومن دریچههای مارپیچ، رنگدانههای جنینی تجمع یافته و ملانینپروپکا را تشکیل میدهند. در روز هفتم پس از تفریخ بافت اپیتلیوم روده میانی و روده مارپیچ از نوع استوانهای مژهدار است. بخش انتهایی دستگاه گوارش به مجاری کوتاه مخرجی که بافت پوششی آن مکعبی است، تمایز مییابد. مجاری ادراری در این زمان به راستروده متصل میشود. در روز سیزدهم پس از تفریخ تعداد واکوئلهای محتوی چربی در روده میانی و روده مارپیچ افزایش مییابد. بین روزهای 17 تا 19 پس از تفریخ لاروهای فیلماهی دارای یک دوره تغذیه توأم هستند. 25 روز پس از تفریخ سلولهای روده میانی دارای ریزکرک های بلند است. در روز 36 ام تعداد سلولهای جامی شکل در روده مارپیچ افزایش مییابد. در 43 روزگی، غدد رودهای با بافت پوششی استوانهای مژهدار در بافت همبندی روده میانی، قابل مشاهده است. بین روزهای 57 تا 75 ام تعداد و اندازه چینهای مخاطی روده افزایش مییابد. چنین اطلاعات و یافته های پایه ای میتواند بهمنظور ارتقاء پرورش لارو ماهیان خاویاری بهویژه فیلماهی بسیار مفید باشد.
پرونده مقاله
چکیده
در این بررسی برای عملآوری خاویار ماهی قرهبرون، بهجای مواد نگهدارنده بوراکس و اسید بوریک که توسط شیلات ایران در ترکیب با نمک طعام با عنوان نمک مخلوط جهت عملآوری خاویار استفاده میگردد، از دیاستاتسدیم بهعنوان نگهدارنده در ترکیب با نمک طعام استفاده گردید و خا چکیده کامل
چکیده
در این بررسی برای عملآوری خاویار ماهی قرهبرون، بهجای مواد نگهدارنده بوراکس و اسید بوریک که توسط شیلات ایران در ترکیب با نمک طعام با عنوان نمک مخلوط جهت عملآوری خاویار استفاده میگردد، از دیاستاتسدیم بهعنوان نگهدارنده در ترکیب با نمک طعام استفاده گردید و خاویار این ماهی با دوزهای 800، 850 و 900 میلیگرم دیاستاتسدیم بهازاء هر کیلوگرم خاویار، عملآوری و سپس بهمدت شش ماه در سردخانه شیلات بندر انزلی تحت دمای (3-) درجه سانتیگراد همراه با نمونههای شاهد شیلاتی که طبق روال معمول در شیلات عملآوری شده بودند، نگهداری گردید. در طول این شش ماه، ویژگیهای شیمیائی، تست ارگانولپتیک و بررسی رشد و نمو باکتریها و قارچها در تمامی نمونههای آزمایشی و شاهد شیلاتی بهصورت ماهانه صورت پذیرفت. در نهایت با بررسی همهجانبه یافتهها و قیاس بین نتایج حاصل از آزمایشات صورت گرفته روی نمونههای آزمایشی با شاهد شیلاتی، مشخص گردید که مقدار 900 میلیگرم دیاستاتسدیم در کیلوگرم خاویار بهترین میزان این ماده نگهدارنده جهت عملآوری خاویار میباشد.
پرونده مقاله
چکیده
ماهی سفید (Rutilusfrisiikutum) از زیر گونههای ارزشمند و بومی دریای خزر محسوب میشود. مطالعه آلودگیهای انگلی بچه ماهیان سفید انگشت قد در استخرهای پرورشی دولتی استان گیلان در فصول بهار و تابستان سال 1383 اجرا گردید. در این تحقیق 448 قطعه بچه ماهی سفید انگشتقد چکیده کامل
چکیده
ماهی سفید (Rutilusfrisiikutum) از زیر گونههای ارزشمند و بومی دریای خزر محسوب میشود. مطالعه آلودگیهای انگلی بچه ماهیان سفید انگشت قد در استخرهای پرورشی دولتی استان گیلان در فصول بهار و تابستان سال 1383 اجرا گردید. در این تحقیق 448 قطعه بچه ماهی سفید انگشتقد با دامنة وزنی زیر یک تا 5 گرم طی نمونهبرداری هفتگی و بهصورت تصادفی از 5 ایستگاه صید و بهصورت زنده به آزمایشگاه منتقل شدند. بچه ماهیان زیستسنجی شده و سپس اندامهای خارجی و داخلی از نظر آلودگی انگلی مورد بررسی دقیق قرار گرفتند. در این تحقیق چهار گونه و یک جنس انگل جدا گردیدند. انگلهای جدا شده شامل منوژن Dactylogyrus sp p . (درصد شیوع 84/13 درصد، میانگین شدت آلودگی 14/2 ± 65/2 و دامنه تعداد 16-1)، دیژن متاسرکر Diplostomum spathaceum (درصد شیوع 45/25 درصد، میانگین شدت آلودگی 24/5 ± 33/5 و دامنه تعداد 43-1)، سستود gowkongensis Bothriocephalus (درصد شیوع 13/5 درصد، میانگین شدت آلودگی 71/0± 35/1 و دامنه تعداد 4-1)، نماتود Camallanus lacustris (درصد شیوع 22/0 درصد، میانگین شدت آلودگی 1 و دامنه تعداد 1) و سختپوست Argulus foliaceus (درصد شیوع 22/0 درصد، میانگین شدت آلودگی 1 و دامنه تعداد 1) بودند. بین ایستگاههای مختلف از نظر شدت آلودگی به متاسرکر دیپلوستوموم اختلاف معنیدار آماری مشاهدهگردید. در حالیکه برای سایر انگلها این اختلاف معنیدار نبود. گروههای وزنی 2-1 و 5-4 گرم دارای بیشترین تنوع انگلی، ولی گروه وزنی زیر یک گرم دارای کمترین تنوع انگلی بودند. انگل C.lacustris برای اولین بار در ایران از ماهی سفید بهعنوان میزبان جدید گزارش میشود.
پرونده مقاله
چکیده استفاده از مواد محرک سیستم ایمنی یکی از روشهای موثر برای افزایش تواناییهای حفاظتی ماهی میباشد. لوامیزول هیدروکلراید دارویی است که موجب تنظیم و تحریک سیستم ایمنی و افزایش گلبولهای سفید ماهیان میشود. این تحقیق با هدف بررسی اثر داروی لوامیزول هیدروکلراید بهعنوا چکیده کامل
چکیده استفاده از مواد محرک سیستم ایمنی یکی از روشهای موثر برای افزایش تواناییهای حفاظتی ماهی میباشد. لوامیزول هیدروکلراید دارویی است که موجب تنظیم و تحریک سیستم ایمنی و افزایش گلبولهای سفید ماهیان میشود. این تحقیق با هدف بررسی اثر داروی لوامیزول هیدروکلراید بهعنوان محرک سیستم ایمنی در تحریک گلبولهای سفیدبچه تاسماهی ایرانی بهصورت حمام درمانی با غلظتهای 5 و 10 میلیگرم در لیتر و بهمدت 20 دقیقه انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین تعداد گلبولهای سفیددر بچهماهیان جوان، در تیمار 5 و 10 میلیگرم در لیتر لوامیزول و تیمار شاهد بهترتیب برابر 10060، 16740 و 18320 بوده است. نتایج حاصله مؤید مؤثر بودن داروی لوامیزول هیدروکلراید در تحریک سیستم ایمنی بچهماهیان است، بهطوریکه با استفاده از این ماده تعداد گلبولهای سفید در واحد حجم خون بهطور معنیداری افزایش مییابد.
پرونده مقاله
چکیده
با هدف تولید یک غذای نیمهآماده و سرشار از پروتئین و تعیین زمان ماندگاری آن بررسی روی تولید کوفتهماهی از ماهی مید و اثرات آنتیاکسیدان در تعیین زمان ماندگاری آن انجام شد. از این ماهی 3 ترکیب برای تهیه کوفتهماهی مورد بررسی قرار گرفت. براساس آزمایشهای ارگانولپتی چکیده کامل
چکیده
با هدف تولید یک غذای نیمهآماده و سرشار از پروتئین و تعیین زمان ماندگاری آن بررسی روی تولید کوفتهماهی از ماهی مید و اثرات آنتیاکسیدان در تعیین زمان ماندگاری آن انجام شد. از این ماهی 3 ترکیب برای تهیه کوفتهماهی مورد بررسی قرار گرفت. براساس آزمایشهای ارگانولپتیک کوفتهماهی با ترکیب گوشت ماهی مید 50 درصد، سیبزمینی 16 درصد، پیاز 12 درصد، سویا 8 درصد، آرد سوخاری 8 درصد، رب گوجهفرنگی 5/2 درصد، آبلیمو 2/1 درصد، نمک 1/1 درصد، آرد سیر 7/0 درصد و ادویه در مجموع 5/0 درصد انتخاب گردید. این محصول به 3 نمونه تقسیم شد، نمونه 1 شاهد، نمونه 2 حاوی 01/0 درصد BHA و نمونه 3 حاوی 02/0 درصد BHA بود. پس از عملآوری نمونهها منجمد و جهت تعیین زمان ماندگاری از زمان صفر تا روز 120 در دمای 18- درجه سانتیگـراد نگهـداری و آزمـایشهـای میکـروبـی، TVN و پراکسید بر روی نمونهها براساس برنامه زمانبندی شده (0، 15، 30، 45، 60، 90 و 120 روز) انجام شد. تعداد میکروبها در رقت 01/0 از 420 کلنی به 22 کلنی در روز 120 کاهش یافت و در رقت 001/0 از 115 کلنی به صفر کلنی در روز 120 و در رقت 0001/0 تعداد میکروبها بعد از 60 روز به صفر رسید که دلیل آن انجماد بود. در نمونههای حاوی آنتیاکسیدان کاهش میکروبها به همیـن ترتیب صورت گرفـت. تغیـیرات TVN در هر 3 نمـونه در مدت 120 روز نگهـداری در سردخانه با دمای 18- درجه سانتیگراد افزایش داشت و مقدار آن برای هر 3 نمونه از 9/9 میلیگرم بر 100 گرم در زمان صفر بهمقدار 17 میلیگرم بر 100 گرم بعد از 120 روز انبارداری در دمای 18- درجه سانتیگراد رسید که کمتر از حد استاندارد بود. تغییرات پراکسید در نمونه شاهد با افزایش نسبتاً زیادی همراه بود که از 4/1 میلیاکیوالان بر کیلوگرم در زمان صفر به 6/15 میلیاکیوالان بر کیلوگرم پس از گذشت 90 روز در سردخانه 18- درجه سانتیگراد رسید، اما روند افزایش برای نمونههای حاوی آنتیاکسیدان کند بود و بعد از 120 روز به 5 میلیاکیوالان بر کیلوگرم رسید که کمتر از حد استاندارد تعیین شده بود. بنابراین برای نمونههای حاوی آنتیاکسیدان زمان ماندگاری در سردخانه 18- درجه سانتیگراد بهمدت 120 روز و برای نمونه شاهد 30 روز پیشنهاد میگردد.
پرونده مقاله
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر بتافین بر رشد و بازماندگی بچهماهیان شیپ (Acipenser nudiventris) آزمایشی بهمدت 8 هفته در کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری دکتر بهشتی سنگر صورت گرفت. جهت این کار بتافین به جیره غذایی بچهماهیان شیپ در پنج سطح مختلف صفر (کنترل)، 5/0، 1، 3 چکیده کامل
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر بتافین بر رشد و بازماندگی بچهماهیان شیپ (Acipenser nudiventris) آزمایشی بهمدت 8 هفته در کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری دکتر بهشتی سنگر صورت گرفت. جهت این کار بتافین به جیره غذایی بچهماهیان شیپ در پنج سطح مختلف صفر (کنترل)، 5/0، 1، 3 و 5 درصد اضافه گردید. آزمایش درون حوضچههای گرد بتونی با تراکم 50 قطعه بچهماهی شیپ به وزن متوسط 32/0±2/1 گرم صورت گرفت. نتایج نشان داد که افزودن بتافین در جیره غذایی سبب افزایش وزن، ضریب رشد ویژه (SGR)، افزایش بازماندگی و کاهش ضریب تبدیل غذایی (FCR) شده است. نتایج این بررسی نشان داد که افزودن بتافین در سطح 5 درصد باعث افزایش کارآیی عملکرد رشد و بازماندگی در ماهی شیپ میشود.
پرونده مقاله
چکیده
در این تحقیق نرخ فیلتراسیون ترکیبات نیتروژنه و فسفاته آب در صدف آنودونتا سیگنهآ در یک سیستم مدار بسته مورد ارزیابی قرار گرفت. این سیستم از یک مخزن اصلی 100 لیتری و چهار مخزن 5/2 لیتری (یکی از آنها بهعنوان شاهد) و یک مخزن 50 لیتری برای برگشت آب تشکیل شد. سه تیما چکیده کامل
چکیده
در این تحقیق نرخ فیلتراسیون ترکیبات نیتروژنه و فسفاته آب در صدف آنودونتا سیگنهآ در یک سیستم مدار بسته مورد ارزیابی قرار گرفت. این سیستم از یک مخزن اصلی 100 لیتری و چهار مخزن 5/2 لیتری (یکی از آنها بهعنوان شاهد) و یک مخزن 50 لیتری برای برگشت آب تشکیل شد. سه تیمار مختلف نیتروژن (80، 100 و 200 میلیگرم بر لیتر) و فسفر (20، 40 و 60 میلیگرم بر لیتر) بهصورت مجزا مورد آزمایش قرار گرفتند. در همه تیمارها، سه مرتبه نمونهبرداری صورت گرفت. نتایج نشان داد که در هر سه تیمار با گذشت زمان از نرخ فیلتراسیون مواد آلاینده کاسته شد. همچنین با افزایش غلظت نیتروژن در محیط، میزان فیلتراسیون آن توسط صدف افزایش یافت، به طوریکه نرخ فیلتراسیون از 03/0±53/6 در تیمار اول به 02/0±15/7 در تیمار دوم و 05/0±07/8 میلیلیتر بر دقیقه به ازای هر گرم وزن خشک در تیمار سوم رسید. نرخ فیلتراسیون فسفر نیز توسط صدف با افزایش غلظت فسفر افزایش یافت، بهطوریکه نرخ فیلتراسیون از 01/0±61/5 در تیمار اول به 04/0±5/6 در تیمار دوم و به 09/0±58/7 میلیلیتر بر دقیقه به ازای هر گرم وزن خشک در تیمار سوم رسید. نتایج فیلتراسیون نیتروژن و فسفر نشان داد که آنودونتا سیگنهآ در جذب ترکیبات نیتروژنی و فسفاته از کارآیی مناسبی برخوردار میباشد.
پرونده مقاله