ارزیابي خصوصیات ضد میکروبي عصاره میخک، عصاره دارچین و اسید استیک بر علیه سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری و تعیین اثرات سینرژیستي آن
محورهای موضوعی :عاطفه بزرگی 1 * , مهدی شریفی سلطانی 2
1 - ازاد بابل
2 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوس، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: استفاده از گياهان دارویي از زمان¬های گذشته¬ براي درمان انواع بيماري¬های گوناگون مورد توجه بوده است که از این بین، بيماري¬هاي عفوني اهميت والایی داشته¬اند. هدف از اين مطالعه بررسي خصوصیات ضدميكروبي عصاره گياهان دارچین و میخک و عصاره اسید استیک بر دو نوع از ميكروارگانيسم¬های عفونی انسان شامل سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری بوده است. مواد و روش¬ها: عصاره¬ میخک، عصاره دارچین و اسید استیک با درصد غلظت¬های مختلف تهیه و در 18 گروه تیمار مختلف بررسی شدند. خصوصیات ضد ميكروبي در هر یک از این گروه¬های تیمار بر علیه سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری مورد مطالعه قرار گرفت. یافته¬ها: عصاره دارچین در غلظت 06/39 میلی¬گرم در میلی لیتر و 42/30 میلی¬گرم در میلی لیتر به ترتیب باعث مهار رشد سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری شد. عصاره میخک در غلظت 21/15 میلی¬گرم در میلی لیتر و 61/7 میلی¬گرم در میلی لیتر به ترتیب باعث مهار رشد سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری شد. اسید استیک در غلظت 82/3 میلی¬گرم در میلی لیتر و 71/1 میلی¬گرم در میلی لیتر به ترتیب باعث مهار رشد سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری شد. نتیجه¬گیری: نتايج حاصل از مطالعه نشان داد که خصوصیت ضد میکروبی به ترتیب برتری برای اسید استیک، عصاره میخک و عصاره دارچین بر علیه سالمونلا انتریتیدیس و شیگلا فلکسنری بوده است. همچنین مشخص شد که استفاده توامان از این سه ماده ضد میکروب در همه موارد باعث افزایش قدرت ضد میکروبی نشده و در برخی موارد اثرات افزایشی و یا آنتاگونیستی را نشان داده است. با توجه به نتایج این تحقیق می¬توان با توجه به ماهیت غذا بهترین نوع ترکیب را با حداکثر کارایی در نظر گرفت.