• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی اثر بیوچار و سوپر جاذب بر گیاه‎ پالایی خاکهای آلوده به کادمیوم به ‎وسیله گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus L .)
        آرش برزو محمد رضا ممیزی علیرضا نوروزی
        به منظور بررسی اثر بیوچار و سوپرجاذب در گیاه پالایی خاک آلوده به کادمیوم توسط گیاه آفتابگردان آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد ورامین- پیشوا و قرچک به اجرا درآمد.آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل: فاکتور اول بیوچا چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر بیوچار و سوپرجاذب در گیاه پالایی خاک آلوده به کادمیوم توسط گیاه آفتابگردان آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد ورامین- پیشوا و قرچک به اجرا درآمد.آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل: فاکتور اول بیوچار در چهار سطح 0، 1، 2 و 4 گرم در کیلوگرم خاک و فاکتور دوم سوپرجاذب در دو سطح 0 و 4 گرم در کیلوگرم خاک بود. به خاک گلدان‎ها 60 میلی‎گرم در کیلوگرم کادمیوم از منبع سولفات کادمیوم اضافه شدند و سپس در هر گلدان 3 عدد بذر آفتابگردان رقم آذر گل کاشته شد که پس از دوهفته دو تا از آنها تنک گردید. 75 روز بعد از کاشت گیاهان برداشت و میزان کادمیوم برگ، ساقه، ریشه، دانه و روغن در آنها اندازه‌‎گیری شد. ضریب جذب و ضریب انتقال کادمیوم نیز محاسبه گردید. نتایج نشان داد که بیوچار و سوپرجاذب هر یک به تنهایی بر میزان کادمیوم ساقه، کادمیوم ریشه و ضریب جذب تأثیر معنی داری داشت و در مورد اثر متقابل نیز تنها تأثیر معنی‎دار بر میزان کادمیوم ساقه مشاهده شد. طبق نتایج بدست آمده اضافه نمودن 4 گرم بیوچار در کیلوگرم خاک بیشترین میزان افزایش معنی‎دار در میزان کادمیوم ساقه، ریشه و ضریب انتقال را باعث شده است و کمترین آنها در تیمار شاهد مشاهده گردید. در بین تیمارهای سوپرجاذب نیز بیشترین محتوی کادمیوم در ساقه، ریشه و ضریب انتقال مربوط به تیمار 4 گرم سوپرجاذب و کمترین محتوی کادمیوم ساقه، ریشه و ضریب انتقال مربوط در تیمار شاهدحاصل گردید. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - قندهای مصنوعی در صنایع آشامیدنی و ارتباط آن با امنیت غذایی
        بیژن خورشید پور نوبندگانی زینب اسماعیلی سارا عباسی ورده
        نوشیدنی رژیمی یک اصطلاح رایج برای توصیف نوشیدنی هایی است که با شیرین کننده های غیر مغذی یا مصنوعی (ASB) شیرین شده اند. استراتژی های بازاریابی اغلب حاکی از آن است که مصرف این نوشیدنی ها نویدبخش کنترل وزن یا کاهش وزن است. مصرف زیاد قندهای آزاد، به ویژه از طریق نوشابه، یک چکیده کامل
        نوشیدنی رژیمی یک اصطلاح رایج برای توصیف نوشیدنی هایی است که با شیرین کننده های غیر مغذی یا مصنوعی (ASB) شیرین شده اند. استراتژی های بازاریابی اغلب حاکی از آن است که مصرف این نوشیدنی ها نویدبخش کنترل وزن یا کاهش وزن است. مصرف زیاد قندهای آزاد، به ویژه از طریق نوشابه، یک نگرانی بهداشتی در مقیاس جهانی است. بنابراین، اقدامات متعددی، از جمله مالیات، به طور آزمایشی برای کاهش مصرف آنها به کار گرفته شد. با این حال، کاهش قندها در نوشابه‌ها بیشتر به قیمت افزودن شیرین‌کننده‌های غیرمغذی (NNS) رخ داده است. تقاضا برای شیرین کننده های بدون کالری و مشتقات طبیعی در دهه گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است زیرا مصرف کنندگان بیشتر مراقب سلامت خود هستند. چندین دهه است که از شیرین کننده ها برای خوش طعم کردن غذا و جذب مصرف کنندگان استفاده می شود.(C) رژیم غذایی نامناسب یکی از علل اصلی بیماری های غیر واگیر است. با توجه به افزایش شیوع اضافه وزن و چاقی، تمرکز زیادی بر مصرف بیش از حد رژیم غذایی و محدودیت انرژی وجود دارد. بسیاری از استراتژی ها بر بهبود تعادل انرژی برای دستیابی به کاهش وزن موفق تمرکز دارند. یکی از راهکارهای کاهش مصرف انرژی، خودداری از مصرف قندها و جایگزینی آنها با شیرین کننده های مصنوعی است که بدون دریافت کالری، خوش طعم بودن را حفظ می کنند. با این وجود، مزایای ایمنی و سلامتی مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی موضوعی مورد بحث در جامعه علمی و جامعه به طور کلی است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مروری بر جایگزین‌‌های شکر: مانیتول و مالتیتول
        ماندانا زورمند شیلا برنجی
        امروزه مصرف مواد غذایی که باعث کمک به بهبود سلامتی و کاهش ریسک ناشی از بیماری‌های مختلف می‌گردند در مصرف کنندگان رو به افزایش می‌باشد در این میان توجه زیادی به نوع خاصی از کربوهیدرات ها به نام کربوهیدرات های غیرقابل هضم معطوف شده است. این ترکیبات ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی چکیده کامل
        امروزه مصرف مواد غذایی که باعث کمک به بهبود سلامتی و کاهش ریسک ناشی از بیماری‌های مختلف می‌گردند در مصرف کنندگان رو به افزایش می‌باشد در این میان توجه زیادی به نوع خاصی از کربوهیدرات ها به نام کربوهیدرات های غیرقابل هضم معطوف شده است. این ترکیبات ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و فیزیولوژیکی سودمندی برای سلامت مصرف کنندگان داشته و به این دلیل مصرف این ترکیبات در حال حاضر در حال افزایش است. کربوهیدرات ها بر اساس وزن ملکولی یا درجه پلیمریزاسیون (تعداد مونوساکارید‌های سازنده) به مونوساکاریدها، اولیگوساکاریدها یا پلی‌ساکاریدها تقسیم‌بندی می‌شوند. به طور کلی شیرین کننده‌های جایگزین ساکاز را می‌توان به دو دسته شیرین کننده‌های مغذی و غیرمغذی تقسیم کرد. اغلب قندهای الکلی از جمله سوربیتول (E420)، مانیتول (E421)، ایزومالتوز (E953)، مالتیتول (E965)، لاکتیتول (E966) و زایلیتول (E967) جزء شیرین کننده‌های مغذی به شمار می‌روند. شیرین کنندگی قندهای الکلی 100-40% ساکارز می‌باشد. قندهای الکلی در طیف وسیعی از محصولات غذایی از جمله: ژله، شکلات و بستنی تا محصولات نانوایی قابل کاربرد هستند. اخیراً تولید ژله با طعم‌های مختلف و فرمولاسیون‌های متفاوت از جمله تولید ژله‌های کم کالری توسط محققان بررسی شده است. جایگزینی مالتیتول و مانیتول به جای شکر اثر معنی‌داری بر شاخص‌های pH، اسیدیته، مواد جامد محلول (بریکس) و رطوبت نداشت و بر شاخص‌های سینرزیس، قند کل و سختی بافت اثر معنی داری دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی میزان و سهم اثر عوامل مدیریتی(پرسنلی، بهداشتی و تغذیه ای) بر تلفات معمول در مرغداری‌های شرق استان تهران
        راحله طباطبایی شیرازانی کاظم کریمی قباد عسکری
        به منظور بررسی اثر عوامل مختلف مدیریتی و بهداشتی بر تلفات معمول مرغداری های گوشتی درشرق استان تهران تحقیقی با استفاده از داده های به دست آمده از 40 واحد مرغداری گوشتی به شیوه تکمیل پرسش نامه و مراجعه حضوری و نمونه گیری انجام شد. داده های گردآوری شده شامل: تحصیلات مدیر، چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر عوامل مختلف مدیریتی و بهداشتی بر تلفات معمول مرغداری های گوشتی درشرق استان تهران تحقیقی با استفاده از داده های به دست آمده از 40 واحد مرغداری گوشتی به شیوه تکمیل پرسش نامه و مراجعه حضوری و نمونه گیری انجام شد. داده های گردآوری شده شامل: تحصیلات مدیر، سابقه مدیر، کارشناس فنی و کارگر، وزن جوجه یک روزه، فاصله بین دو جوجه ریزی، انجام واکسیناسیون برای بیماری، کیفیت خوراک، افزودنی های خوراک، ضد عفونی سالن و وسایل، میزان تلفات و وضعیت جمع آوری آنها بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 آنالیز واریانس و آنالیز رگرسیون چندگانه شدند.نتایج آنالیز واریانس نشان داد که از بین کلیه عوامل مورد بررسی، زیاد بودن وزن جوجه یکروزه (بیشتر از 42 گرم) و عدم انجام واکسیناسیون برعلیه بیماری گامبرو از جمله عوامل موثر بر افزایش تلفات بودند. همچنین نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین کلیه عوامل بررسی شده میزان تلفات معمول، تابع 10 عامل تحصیلات مدیر فارم، سابقه کار کارشناس فنی، سابقه کار کارگران، جهت وزش باد به مرغداری، توزیع مناسب آبخوری، انتخاب جوجه بر اساس وزن، انتخاب جوجه بر اساس برند کارخانه جوجه کشی، استفاده از کوکسیدیواستات در دان، کیفیت جیره و جمع آوری لاشه بود که به ترتیب و بر اساس اولویت بیشترین سهم را بر میزان تلفات معمول در فارم داشتند. بنابراین توجه بیشتر به عوامل نام برده می تواند به عنوان راه کارهای مدیریتی کاهش تلفات معمول در فارم مطرح شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی انواع مواد ضدمیکروبی موثر در بسته‌بندی و امنیت مواد غذایی
        جواد بدرلو مهدی رسولی سروه احمدی
        بسته‌بندی مواد غذایی منجر به حفظ محصولات در فضایی ایمن و تسهیل حمل و نقل و نگهداری آن یا با جلوگیری از آلودگی شیمیایی و افزایش عمر مفید محصولات غذایی، راحتی را برای مصرف‌کنندگان فراهم می‌کند. برای بسته‌بندی مواد غذایی از انواع مواد مختلف از جمله پلاستیک، شیشه، فلزات و ک چکیده کامل
        بسته‌بندی مواد غذایی منجر به حفظ محصولات در فضایی ایمن و تسهیل حمل و نقل و نگهداری آن یا با جلوگیری از آلودگی شیمیایی و افزایش عمر مفید محصولات غذایی، راحتی را برای مصرف‌کنندگان فراهم می‌کند. برای بسته‌بندی مواد غذایی از انواع مواد مختلف از جمله پلاستیک، شیشه، فلزات و کاغذ و کامپوزیت آن‌ها استفاده می‌شود و گاهی به آن موادی برای افزایش پایداری محصول اضافه می‌کنند. با توجه به افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان و اهمیت انتقال مواد مضر از بسته‌بندی مواد به ماده غذایی نگرانی بیشتری در مورد استفاده از هر نوع ماده بسته‌بندی وجود دارد. استفاده از روش‌های مناسب که ضامن تولید، عرضه و مصرف غذای سالم در طول زنجیره غذا باشد و وجود نظام ایمن و کنترل مؤثر ماده غذایی موجب ارتقا بهداشت، سلامت و افزایش بهره‌وری اقتصادی می‌گردد. در بسته‌بندی مواد غذایی، ایمنی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ایمنی بسته‌بندی شامل کنترل ورود ترکیبات مضر از بسته‌بندی به ماده غذایی است. برهم‌کنش بین بسته‌بندی ماده غذایی و نفوذ ترکیبات مهاجر مانند پلاستی سایزرها، پایدارکننده‌های حرارتی، آنتی‌اکسیدان‌ها، حلال‌ها، مونومرها و الیگومرها و آلاینده‌های حاصل از تجزیه مونومرها، مواد افزودنی و آلاینده‌های محیطی موجب تغییر ویژگی‌های حسی ماده غذایی می‌گردد. فاکتورهای تأثیرگذار بر مهاجرت شامل ماهیت ماده غذایی، نوع، زمان و دمای تماس، ماهیت ماده بسته‌بندی، ویژگی‌های مواد مهاجر و مقدار آن در بسته‌بندی است که در پژوهش پرداخته شده است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - مروری براستفاده از صمغ‌ها در تولید نانوکپسول‌های بر پایه‌ بیوپلیمر در تولید محصولات لبنی فراسودمند
        علیرضا سعید گوهری لیلا ناطقی
        امروزه تولید و مصرف غذاهای فراسودمند در جهان رو به افزایش است . این افزایش ناشی از از اثرات سلامتی بخش این مواد غذایی است که می‌توانند در حفظ و ارتقاء وضعیت مطلوب جسمی و روحی انسان کمک کننده باشند. محصولات فراسودمند لبنی سهم مهمی از این بازار را تشکیل می دهد. این محصولا چکیده کامل
        امروزه تولید و مصرف غذاهای فراسودمند در جهان رو به افزایش است . این افزایش ناشی از از اثرات سلامتی بخش این مواد غذایی است که می‌توانند در حفظ و ارتقاء وضعیت مطلوب جسمی و روحی انسان کمک کننده باشند. محصولات فراسودمند لبنی سهم مهمی از این بازار را تشکیل می دهد. این محصولات علاوه بر اثر سلامتی بخش ذاتی، در تامین بعضی از مهمترین مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند کلسیم، پروتئین و ریبوفلاوین، می‌توانند به عنوان حامل مواد فرا ویژه و مغذی، در غذاهای غنی شده نیز به کار روند. ریزپوشانی فرایندی است که در آن مواد زیست فعال و فراویژه در یک سیستم دیواره‌ای به دام افتاد و در مقابل شرایط نامساعد محیطی محافظت می شود. یکی از روش‌های ریزپوشانی استفاده از نانوکپسول‌های بر پایه بیوپلیمر با استفاده از پروتئین و پلی ساکارید هاست. صمغ‌ها‌ پلی ساکاریدهایی با وزن مولکولی بالا و پلیمرهای هیدروفیل هستند که به شکل ترشحات درختان و بوته‌ها، عصاره‌ گیاهان و جلبک‌های دریایی، آرد دانه‌ها، موسیلاژ بذرها، لعاب‌های چسبناک حاصل از فرآیندهای تخمیر و بسیاری از فرآورده‌های طبیعی دیگر یافت می‌شوند و دارای کاربرد بالایی در صنعت غذا می باشند. از جمله این کاربردها می توان به افزایش ویسکوزیته، اصلاح بافت، کنترل کریستالیزاسیون، جلوگیری از سینرسیس، تولید فیلم و ... اشاره کرد. یکی از کاربردهای نسبتاً جدید آنها تولید نانوکمپلکس‌های زیستی است که در آن از یک پروتئین جهت ایجاد کمپلکس و تشکیل نانوکپسول استفاده می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - تاثیر اصلاح خاکهای شور و سدیمی بر خصوصیات آنها
        پیمان عزیزی
        یکی از مسایل موجود در خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک، تجمع و حضور املاح محلول و سدیم تبادلی زیاد در خاک می باشد. برای استفاده و بهره برداری از این خاکها نیاز به اصلاح آنها میباشد. در این مطالعه برای اصلاح خاکهای شور و سدیمی از روش آبشویی متناوب صورت پذیرفته است و آب مورد م چکیده کامل
        یکی از مسایل موجود در خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک، تجمع و حضور املاح محلول و سدیم تبادلی زیاد در خاک می باشد. برای استفاده و بهره برداری از این خاکها نیاز به اصلاح آنها میباشد. در این مطالعه برای اصلاح خاکهای شور و سدیمی از روش آبشویی متناوب صورت پذیرفته است و آب مورد مصرف برای آبشویی دارای کیفیت نامناسبی میباشد( کلاس(C3-S1 . دراین آزمایش مقدار 100 سانتی متر عمق آب برای آبشویی (در چهار تناوب ) مورد استفاده قرار گرفت. در اثر اصلاح و آبشویی خاک هدایت الکتریکی خاک (ECe) و درصد سدیم قابل تبادل (ESP) به نحو چشمگیر و قابل ملاحظه ای کاهش ولی میزان پی اچ (pH) کمی افزایش نشان می دهد. همچنین در این مطالعه ضریب گاپون قبل و بعد از آبشویی محاسبه گردید که بعد از آبشویی مقدار آن کاهش یافت. پرونده مقاله