تاثیر مساحت و روش تولید بر میزان مصرف و شاخصهای انرژی در تولید پسته (مطالعه موردی: شهرستان قزوین)
محورهای موضوعی : مجله مهندسی زیست سامانه
کلید واژه: پسته, مصرف انرژی, شاخص های انرژی, شهرستان قزوین, مساحت باغ,
چکیده مقاله :
امروزه بخش کشاورزی به منظور پاسخگویی به نیاز روز افزون غذا برای جمعیت رو به رشد کره زمین و فراهم کردن مواد غذایی کافی و مناسب، به میزان زیادی وابسته به مصرف انرژی می باشد.نگرانی های مربوط به حفاظت از سوخت های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه ای منجر به افزایش تحقیقات بر روی توازن انرژی در سیستم های تولید گیاهان زراعی شده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی است، چون نتایج آن برای برنامه ریزان، دست اندرکاران سیاست های توسعه کشاورزی کشور قابل استفاده میباشد. این تحقیق در شهرستان قزوین و در باغات سنتی و نیمه مکانیزه پسته انجام شد. برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز پرسش نامه های مقدماتی طراحی شد که برای پیش آزمون اولیه در مصاحبه با تعدادی باغدار در منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر مساحت و روش تولید بر انرژی نهاده، ستانده و شاخص های انرژی در سطح یک درصد معنی دار بود. مجموع کل انرژی نهاده در باغات سنتی در مساحت مزرعه کمتر و بیشتر از 1 هکتار به ترتیب 29943 و 25773 مگاژول در هکتار و در باغات نیمه مکانیزه در مساحت مزرعه کمتر و بیشتر از 10 هکتار به ترتیب برابر 37906 و 31061 مگاژول در هکتار بود. انرژی ستانده نیز به ترتیب 12625، 9558، 20295 و 12756 مگاژول در هکتار بود. در تمامی باغات، بیشترین میزان مصرف انرژی مربوط به نهاده سم و کود شیمیایی بود. انرژی سوخت نیز پس از آن در رتبه بعدی قرار گرفت. بیشترین مقدار کارایی انرژی و بهره وری انرژی به ترتیب، 54/0 و 045/0 کیلوگرم بر مگاژول در باغات نیمه مکانیزه با مساحت کمتر از 10 هکتار بود.
Nowadays, providing suitable and enough food for growing population by agricultural section needs to consume energy. Concerns related to conservation of fossil fuels and greenhouse gas emission has increased energy balance studies in crop production systems. This research is applicational, because its results are usable for programmers and people in charge of agricultural progress politics of country. This research was done in Qazvin county in traditional and semi-mechanized pistachio gardens. For achieving needed information elementary questionnaires designed which was evaluated as elementary pre-test in interviewing some farmers. Results showed that effect of area and production method on input, output and energy indices was significant at 1% level. Total input energy in traditional garden in area less and more than 1 ha was 29943 and 25773 Mj.ha-1 and in semi-mechanized garden in area less and more than 10 ha was 37906 and 31061 Mj.ha-1, respectively. Output energy was 12625, 9558, 20295 and 12756 Mj.ha-1, respectively. Maximum energy consumption was related to toxin and chemical fertilizer. The next grade was related to equivalent energy of fuel consumption. Maximum Energy ratio and energy productivity was calculated 0.54 and 0.045 kg.MJ-1, respectively) in area less than 10 ha)
_||_