نقش مهندسان ناظر در مدیریت فرآیند تولید برنج در شهرستان شوشتر
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
کلید واژه: مهندسان ناظر, مدیریت فرایند تولید, تولید برنج, آموزش, خدمات ترویجی,
چکیده مقاله :
هدف از این پژوهش ارزیابی نقش مهندسان ناظر در مدیریت فرآیند تولید برنج در شهرستان شوشتر میباشد. تحقیق حاضرازنوع تحقیقات کاربردی و پیمایشی است و روش تحقیق، توصیفی- همبستگی و تحلیلی از نوع علی قیاسی میباشد. حجم جامعهی آماری برنجکاران تحت پوشش مهندسان ناظر (N1=1249) و غیر تحت پوشش (N2=258) بوده که از طریق فرمول کوکران تعداد نمونهی آماری به ترتیب (n1=216) و (n2=135) تعیین گردید. جهت سنجش روایی پرسشنامه از متخصصان و پایایی پرسشنامه، ازضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که در تمام موارد بالاتر از 7/0 محاسبه گردید. با توجه به نتایج حاصل، بین میانگین مدیریت فرایند تولید گروههای مختلف بهرهبرداران برحسب تحت پوشش بودن مزرعه آنها توسط مهندسان ناظر در مراحل کاشت، داشت و برداشت اختلاف معنیداری وجود دارد. نتیجه بیانکننده آن است که مهندسان ناظر بر مدیریت فرایند تولید محصول برنج در 3 مرحله نقش مطلوبی داشتهاند. با توجه به ضریب همبستگی اسپیرمن، بین متغیر تعداد تماس با مهندسان ناظر و تعداد دفعات مراجعه مهندسان ناظر به کشاورزان با متغیر مدیریت فرایند تولید، با اطمینان 99 درصد رابطه مثبت و معنیداری وجود داشته است. همچنین با توجه به نتایج بهدستآمده با اطمینان 99 درصد، بین میانگین مدیریت فرایند تولید گروههای مختلف بهرهبرداران برحسب شرکت در دورههای آموزشی برگزارشده توسط مهندسان ناظر اختلاف معنیداری وجود دارد.
The purpose of this study was to assess the role of supervisor engineers in the management of rice production in the Shoushtar Township. This study is an applied research and conducted by survey. Research method was descriptive-correlative and causal inductive. The population covered by supervisor engineers was (N1 = 1249) and non-covered was (N2 = 258). The sample, respectively (n1 = 216) and (n2 = 135) were determined. To confirm the validity was used panel of experts. For reliability, Cronbach's alpha coefficient was used in all cases is greater than 7.0. According to the results of the mean of the production management in the field covered by supervisor engineers and non-covered there is a significant difference in the production management. The result suggests that the supervisor engineers the management of the production process in 3 stages of rice were good. Based on the obtained correlation between the number of contacts with supervisor engineers and supervisor engineers visit farmers with production management there was a significant positive correlation in (99%) level. Also with 99% confidence, the average production management according participating in training courses organized by the engineers, there is a significant difference