تاثیر سالیسیلیک اسید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و تولید اسانس بهلیمو (Lippia citrodora L.) تحت تنش شوری
محورهای موضوعی : ژنتیک
محمد مقدم
1
*
,
لیلا مهدی زاده
2
,
سارا فرسرایی
3
1 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد ایران
کلید واژه: آسکوربات پراکسیداز, سوپراکسید دیسموتاز, کاتالاز, گلایسین بتائین, مالوندیآلدئید,
چکیده مقاله :
هدف از این تحقیق مطالعه اثر کاربرد سالیسیلیک اسید بر برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی و تولید اسانس گیاه دارویی به لیمو (Lippia citrodora L.) تحت تنش شوری بود. بدین منظور آزمایشی گلدانی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 4 سطح شوری (0، 50، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم) و 4 سطح سالیسیلیک اسید (0، 150، 300 و 450 میلی گرم در لیتر) در 3 تکرار انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل میزان پروتئین محلول کل، مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، گلایسین بتائین و فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی و تولید اسانس بودند. اثر متقابل تیمارهای آزمایش بر تمام صفات مورد مطالعه در این تحقیق در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین میزان پروتئین محلول کل، مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، گلایسین بتائین و فعالیت آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در سطح 150 میلی مولار شوری بود و کاربرد سالسیلیک اسید در سطح 300 میلی گرم در لیتر سبب کاهش پروتئین محلول کل و گلایسین بتائین و سطح 150 میلی گرم در لیتر آن سبب کاهش مالون دی آلدئید شد. اما کاربرد این تنظیمکننده رشد گیاهی تأثیر معنی داری بر پراکسید هیدروژن نداشت. همچنین، نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم کاتالاز و تولید اسانس در بالاترین سطح تنش شوری (150 میلی مولار) به کمترین میزان خود رسیدند. نتایج این تحقیق در مجموع نشان داد که کاربرد سالیسیلیک اسید به ویژه در سطح 300 میلی گرم در لیتر سبب بهبود صفات مورد مطالعه در این تحقیق گردید و کاربرد آن در شرایط تنش توصیه می شود.
The aim of this research was to study the effect of salicylic acid (SA) usage on some physiological characteristics and essential oil production of lemon verbena (Lippia citrodora L.) under salinity stress. For this purpose, a pot factorial experiment was performed based on a completely randomized design with 4 salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM NaCl), 4 SA levels (0, 150, 300 and 450 mg/L) and three replications. The measured traits included total soluble protein, malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide, glycine betaine, some antioxidant enzyme activities, and essential oil production. The interaction effect of the treatments on all of the studied traits were significant at 1% P value. The results showed that the highest amount of total soluble protein, MDA, hydrogen peroxide, glycine betaine, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase activities were observed at 150 mM salinity level and application of SA at 300 mg/L causes to decrease total soluble protein and glycine betaine, and 150 mg/L of SA causes to decrease MDA. But application of this plant growth regulator had no significant effect on hydrogen peroxide. Also, the results showed that catalase enzyme activity and essential oil content at the highest salinity level (150 mM) reached to the lowest amounts. In total, the results of this study indicated that the SA application especially at 300 mg/L causes to improve the studied traits in this experiment and its usage under stress conditions is recommended.