بررسی اثر روش های مختلف استخراج بر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنلی و فلاونوئیدی عصاره و اسانس گیاه دارویی .Ziziphora tenuior L
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
1 - گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
2 - گروه شیمی کاربردی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران
کلید واژه: آنتی اکسیدان, اسانس, ترکیبات فلاونوئیدی, عصاره های گیاهی,
چکیده مقاله :
گیاهان منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی به شمار می آیند که می توانند مانع از استرس اکسیداتیو شوند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف حاصل از . Ziziphora tenuior Lانجام شده است. برگ و ساقه گیاه در فصل بهار سال 1401 از کوه های اطراف قوچان جمع آوری و خشک شد. عصاره گیری از پودر گیاه خشک شده به کمک روش های ماسراسیون (سرد) ، گرم و مایکروویو و حلال های آب، متانول، اتانول، آب و اتانول (1:1) ، استون و دی کلرومتان انجام شد. محتوای تام ترکیبات فنلی، فلاونوییدی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با روش DPPH مورد سنجش قرار گرفت. هم چنین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس حاصل از برگ و ساقه گیاه به روش کلونجر به کمک دستگاه GC/MS شناسایی شد. حداکثر مقدار ترکیبات فنلی در عصاره متانولی با استفاده از روش استخراج گرمmg/g) 26/74) به دست آمد. عصاره متانولی به روش ماسراسیون بالاترین میزان ترکیبات فلاونووئیدی mg/g) 12/108) را نشان داد. عصاره متانولی (روش گرم) حاکی از فعالیت مهارکنندگی قوی (52/69 درصد) می باشد. بالاترین درصد ترکیبات شیمیایی شناخته شده در اسانس گیاه، پولگون (05/ 49 درصد) و پیپریتنون (61/11 درصد) ، منتون (23/9 درصد) بودند. به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از روش های مختلف عصاره گیری می تواند بر میزان استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در گیاه موثر باشد. به دلیل خواص آنتی اکسیدانی بالا در گیاه کاکوتی می توان از آن به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
Plants are a rich source of antioxidant compounds that can prevent oxidative stress. The present study was conducted to evaluate the antioxidant properties of different extracts obtained from the Ziziphora tenuior L. The leaves and stems of the plant were collected and dried from the mountains around Quchan in the spring of 1401. Extraction of dried plant powder was done with the help of maceration (cold), hot and microwave methods and solvents of water, methanol, ethanol, water and ethanol (1:1), acetone and dichloromethane. The total content of phenolic and flavonoid compounds and the antioxidant activity of the extracts were measured by the DPPH method. Also, the chemical compounds in the essential oil obtained from the leaves and stems of the plant were identified by Cloninger method with the help of GC/MS device. The maximum amount of phenolic compounds in the methanolic extract was obtained using the extraction method (74.26 mg/g). Methanolic extract by maceration showed the highest amount of flavonoid compounds (108.12 mg/g). Methanolic extract (warm method) indicates a strong inhibitory activity (69.52%). The highest percentage of known chemical compounds in plant essential oil were polgon (49.05 %), piperitone (11.61 %) and menthone (9.23 %). In general, the results showed that the use of different extraction methods can be effective in the extraction of antioxidant compounds in the plant. Due to the high antioxidant properties of the Ziziphora tenuior L. plant, it can be used as a natural antioxidant in the food and pharmaceutical industries.